Кой ще пострада, ако Русия спре да пуска природен газ?

Балканите са силно зависими от транзита през Украйна
Обновена: 11 мар 2018 15:51 | 11 мар 2018 15:18, Веселина Йорданова
335
Кой ще пострада, ако Русия спре да пуска природен газ?
Снимка: архив, БулФото

Новият газов спор между Русия и Украйна тревожи и ЕС. Лошият опит от предишни подобни конфликти през 2006 и 2009 година, когато Москва напълно спря подаването на газ през Украйна, накара Брюксел да се включи като посредник за уреждането на сегашния спор, пише "Дойче веле".

Берлин също е загрижен: "Както ЕС, така и Русия и Украйна имат интерес от това да не се стига до прекъсване на доставките на газ за Европа", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

В края на февруари Арбитражният съд на Стокхолмската търговска камара се произнесе по спора между украинския енергиен концерн Нафтогаз и руския монополист Газпром. В решението се казваше, че Газпром трябва да изплати на Нафтогаз 2,56 милиарда щатски долара като обезщетение за това, че е подал по-малко от договорените количества газ, преминаващи през територията на Украйна.

Украинските власти вече започнаха да конфискуват активи на Газпром в Украйна, а руският концерн обяви, че ще обжалва присъдата. Преди това от Москва бяха заявили, че ще анулират всички договори с Нафтогаз. От украинската страна пък отвърнаха, че преди изтичането на срока на договора през 2019 година Газпром няма право да прекъсва доставките и транзитното пренасяне на газ през Украйна.

Германия е загрижена, но не е застрашена

Заплашвайки да спре доставките на газ, Русия реагира прибързано, смята германската енергийна експертка Клаудия Кемферт. За ДВ тя каза още, че зад това със сигурност се крият и политически мотиви. "Газовите доставки отново се използват като политическо оръжие - нещо, което наблюдаваме от години насам", посочи тя.

Йорг Форбрих от американския German Marshall Fund смята, че никой няма интерес от нов конфликт между Украйна и Русия. "Започнатата от Русия война в Украйна още не е приключила - въпреки всички усилия, полагани в тази посока, вкл. и от Германия. Това, от което Берлин в момента най-малко се нуждае, е тази война да се пренесе и върху енергийния сектор, а Европа да се окаже пряко засегната от нея", казва Форбрих.

Експертът казва, че руският газ е много важен за Германия. Но по-голямата част от него не идва през Украйна, а по газопровода "Северен поток" по дъното на Балтийско море, или през Беларус и Полша по тръбопровода „Ямал-Европа“. "За германските потребители тръбопровода през Украйна играе второстепенна роля", посочва Форбрих.

Миналата година Германия е внесла рекордните 53 милиарда кубически метра газ от Русия, което отговаря на 40 процента от общата консумация на газ в страната. Голяма част от нуждите си от газ Германия покрива с внос от Норвегия и Холандия. С други думи: Германия няма да пострада силно, ако Русия завърти кранчето за Украйна - благодарение на диверсифицираните доставки и наличието на големи газохранилища.

Балканите - силно зависими от транзита през Украйна

Това обаче не важи за много балкански държави като България, Румъния, Сърбия, Македония или Босна/ Херцеговина. "Тези страни са почти изцяло зависими от руските газови доставки, които стигат до тях именно през територията на Украйна", посочва Йорг Форбрих. Той добавя, че за разлика от Германия, тези страни на практика не разполагат с алтернативни маршрути, по които да внасят газ от Русия.

Словакия също е силно зависима от руските доставки на газ. Но страните от Централна Европа междувременно са напреднали доста в свързването на газопреносните си мрежи. "Словакия, както и Австрия, вече са в състояние да получават газ от Русия или от трети страни по алтернативни маршрути, преминаващи през Централна Европа", добавя Форбрих.

Експерти: Газпром поема голям риск

Украинските специалисти са убедени, че ако се стигне до нова газова война между Киев и Москва, потребителите в ЕС няма да пострадат сериозно. Само около половината от руските транзитни доставки на газ преминават през Украйна, казва за ДВ Олександър Харченко от Украинския изследователски център по проблемите на енергията. Той смята, че изборът на алтернативни доставчици, както и изграждането на свързани газопреносни системи, биха могли да спестят голяма част от неудобствата на страните от Източна и Югоизточна Европа. "Последните действия на Газпром показаха на европейците, че усилията им да диверсифицират газовите доставки, започнали през 2009, не са били напразни", казва Харченко.

Михайло Хончар от Центъра за глобални изследвания "Стратегия ХХI" в Киев посочва, че евентуално спиране на транзита през Украйна - в нарушение на съществуващите договори - може само да навреди на Газпром. Все още няма достатъчно възможности за заобикалянето на тръбата през Украйна, добавя той. "Независимо от желанието на руската стана да накаже Нафтогаз, няма да се стигне до нова газова война", убеден е експертът. По думите му, Москва знае добре, че това би подкопало доверието на Европеските потребители към Газпром и би унищожило имиджа му на надежден доставчик. А това е много добре известно и на руското енергийно министерство, добавя украинският експерт.

 

 


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
3
 
! Отговори
Най-вече преди 2 години
Рассия ще загуби, затова няма да стане

Не са толкова тъпи руснаците да си отрежат бизнес за много милиарди
277
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците няма да умрат от глад.
Но и няма да се развият до ХХ-ти век, ще си останат в Средновековието.
276
5
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До Отговор 291
За поредна година Русия е износител номер 1 на Зърнени в света
Ако трябва само пелмени с трева ще ядат но няма да умрат от глад
275
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 години
Има два насрещни иска
Украйна срещу Русия - Трансверирай или плащай
Русия срещу Украйна - Ползвай или плащай

Украйна няма да плаща заради тежка икономическа обстановка но може да купува реверсивен газ на по-скъпа цена от Европа
ОБАЧЕ
Русия е длъжна да трансферира и плаща независимо че Европейските страни купуват по-малко газ заради тяхната си тежка икономическа обстановка

Е Газпром им го каза в прав текст ИЛИ ИЛИ
Или ще се мери по един АРШИН
ИЛИ спираме всякакви отношения с Украйна
274
15
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Ще пострада най вече самата Русия.Ще измрат от глад. Ракети и бомби не се ядат, а и не може да се продадат.
273
4
 
9
 
! Отговори
нико преди 2 години
как кой ще пострада ? джо байдан и син
272
9
 
10
 
! Отговори
стойков преди 2 години
а кой пострада е въпроса ? българия от спиране на проектите бургас александрополус южен поток аец белене . колко загубихме за дупчене за природен газ от черно море? държана тайна мината в челопеч също мариците и цената на тока от тях? а спрените реактори в белене? е спечелихме да работим в европа на минимална заплата и да ни командват от брюксел криви или прави краставици да ябем?
271
5
 
10
 
! Отговори
??? преди 2 години
До 88
Тъй тъй, абе трябваше досега да са изпукали от глад и да се е сринала икономиката им с тия ембаргото от ЕС и ФАЩ ама нещо не става.....да вземат да я нападнат ли...глей кво силно НАТО има, да вземат да им теглят един кютек на тия руски алкохолици....а пък те после те ще забият руското знаме на централа на ЕС в Брюксел.....тъй де досега са го туряли на Райхстага и Триумфалната арка.....както е казал Бисмарк ...перефразирам...не се еб...вайте с руснаците.
270
5
 
4
 
! Отговори
??? преди 2 години
До трябва алтернатива 269....
:-)))) колко процента........абе смешко те руснаците не знаят колко петрол и газ имат ти им знаеш процените....те още не са копнали в арктика че там не се знае колко газ и петрол има....
269
2
 
8
 
! Отговори
??? преди 2 години
До Анонимен 287
Руснаците ще спрат подаването на газ към Украйна.....а няма да спират транзитните доставки........т.е. ще го *** Украйна....или ще започнат да крадат от транзита....както са го правили до сега.....определено ще загубят укрите.....защото вече няма да има преференциални цени а пазарни.
268
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще пострада Русия,та нали от това преживява.
Що за глупав въпрос ?
267
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна трябва да бъде шунтирана.
Дано да има пряка тръба за нас иначе вср ще е така.
266
6
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Е кой ни кара да купуваме газ и ядрено гориво ?
България спокойно може да си осигури всичко със слънце и вода.
Германия предвижда над 65% от енергията да е от вода и слънце до 2030-та.
Тоест ще се бяга от петрол/газ/ядрена енергетика :)
265
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Русия спре да пуска газ най много ще пострада кръглия суджук от Банкя
264
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От руснак честен и коректен бизнес не чакай той е с промит мозък вярващ че при капитализма човек за човека е вълк и руснака се държи като вълк в бизнеса. Така го е възпитал СССР. Смешна работа но така стоят нещата в действителност.
263
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До opetkov

Много се заблуждаваш г-н Петков, всички изброени от теб Балкангаз, Овергаз, Булгартрансгаз са чисти газпромовски проксита независимо дали са частни или държавни и като такива цялата печалба в крайна сметка се акумулера в Газпром т.е в Русия.
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти си меко казано дезинормиран
261
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен

Не ми казвай кой ще пострада.Пострадахме ние,че дадохме енергийните си проекти на Турция и сега ще целуваме задници.Изпуснахме си и ползите от транзита и енергийната сигурност.Просто се пре . х м е
260
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще пострада ако Русия... Естествено че най-много ще пострада самата Русия вторият пострадал ще е нейният верен коленопоклонник и сателит пропит по цялятя верига на управление с русофили България. Русия ще пострада заради моноикономиката си залагаща единствено на газ и нефт, а България ще пострада заради верността си към Русия и заради отказа си под довление на Кремъл да търси алтернатива на руския газ. Други пострадали няма да има, другите са си вързали гащите навреме.
259
4
 
7
 
! Отговори
opetkov преди 2 години
До Анонимен В момента руският газ струва до дома ти около 1000 лв на 1000 куб.м. Вината за това е повече на нашите мародери: Балкангаз, Балкантрансгаз, Овергаз отколкото на руснаците. руснаците мисля, че продават на около 250 долара. Ако има реална конкуренция и диверсификация дори американският газ ще струва по-малко.