Икономисти, инженери, машинни оператори... Бизнесът пак започва да ги търси

През следващите месеци ще има нужда от продавачи, готвачи, сервитьори
3 юни 2018 07:45, Василия Пейчева
155
Икономисти, инженери, машинни оператори... Бизнесът пак започва да ги търси
Снимка: pixabay.com

Завършилите висше образование по икономика или администрация и управление, отново ще се търсят от бизнеса. Това е една от големите изненади в първото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила, проведено у нас преди два месеца. Според него както сега, така и в средносрочна перспектива, работодателите ще търсят средно- и висококвалифициран персонал, пише "Сега".

"Потребности от икономисти, инженери, машинни оператори, продавачи, готвачи ще има през следващите 6 месеца, и след 5 години", се казва в проучването.

То е реализирано съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие. В него са участвали 5012 работодатели, попълвали са онлайн въпросници, 89% от които са от частния сектор. Повече от предприятията са малки, с до 10 души персонал.

В последните години "икономиката" бе обявена за не особено перспективна специалност - в нея учат най-много студенти, а реализацията на придобитото от тях висше образование според рейтинга на университетите е едва 39%.

Заради излишъка на икономисти правителството започна постепенно да орязва държавно субсидираните места за това направление, като от 2015 г. до сега намалението е близо 50%. По специалността администрация и управление пък спадът според МОН в броя на студентите е близо 60%. Противно на държавната политика обаче анкетите на работодателите очертават съвсем противоположна тенденция.

Според проучването 1771 работодатели, или 35.3%, нямат незаети работни места. В краткосрочен план обаче, през следващите 6 месеца, нужда от нов персонал ще имат 3057 работодатели, или 61%. "От специалистите с висше образование най-често ще се търсят завършилите икономика, администрация и управление, машинно инженерство, електротехника, електроника и автоматика, туризъм", сочат резултатите от изследването на АЗ.

Проучването потвърждава тенденцията за търсене на повече хора с професионално образование, отколкото на висшисти. Общо 2908 работодатели, или 58% от анкетираните, са посочили, че не им достигат специалисти със средно образование и квалификация. Най-търсените са от сферата на стопанското управление и административните дейности, следвани от онези, необходими за индустриалните дейности, архитектурата и строителството. Туризмът, хотелиерството и ресторантьорството са на 4-то място по заявено търсене на средни специалисти.

Конкретните професии, които бизнесът ще търси през следващите 6 месеца, най-често са машинен оператор (1526 лица са заявили интерес към такива специалисти), продавач-консултант (1207), готвач (870), сервитьор-барман (811), строител (781), шивач (644), оператор в производството на облекло, електротехник, заварчик, камериер.

"Търсеният брой кадри по въпросните 10 професии, заедно със заявения по следващите 5 (професии - бел.ред.) - икономист, оперативен счетоводител, машинен техник, строител-монтажник, машинен монтьор и озеленител, формира половината от общия брой търсени лица по предложените в анкетата 77 професии", отбелязват от АЗ.

Оттам отчитат и глад за работници без специална квалификация. Най-често се търсят общи работници, куриери, носачи, работници в преработващата промишленост и помощници при приготвянето на храни.


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Те нЕкатерина си търсят. Аз ще по дремна.
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса " търсел" икономисти.
Глупости ат нацонална значение. Какво ще пранят - на марксизам ли ще учат бизнеса???
142
0
 
4
 
! Отговори
Oone преди 2 години
Namerihte li gi ve, ot sabalian gi tarsite...? Are, utre, encore une fois...probieren...?
141
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
висококвалифициран персонал...

машинни оператори, продавачи, готвачи

Модерна България! Браво!
140
1
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 2 години
До само да попитам 132 Мното ти е дълга питанката.Поне да беше сложил някоя зяпетайка.
139
0
 
15
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Все още се намират, но срещу европейски заплати. Дано бизнеса да е разбрал че ножа е опрял до кокъл и вече няма на къде. Или плащате , или фалирате.Слизате от джиповете , оставяте си любовниците и се връщате при жените си.
138
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса да ходи да си търси кадрите в Столипиново
че белите кадри отдавна са в по-белите страни.
137
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
134 много плява бе човек.Абе не ни обяснявай ,че сравняваш държавен дълг както преди 89-а, понеже тогава частна собственост нямаше и общ дълг сега. Хубаво ти е написано - сега Българската ДЪРЖАВА има дълг даже по 12 милиарда лева. Другото е частен дълг. Дори с него България има един от най-ниските. А 20 милиарда са в евро. Така че Бг няма почти никакъв дълг. Какво ни вълнува ,че Пенчо от Пловдив имал дългове. Това не е държавен и не можеш да го сравняваш с 89-а.А БВП ни е 100 милиарда!
136
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ей ги специалистите от Нигер, Судан, Чад, и Етиопия - пристигат с лодки в помощ на бг бизнеса.
135
0
 
22
 
! Отговори
extremist преди 2 години
АЗ ТЪРСЯ 2500е ЗАПЛАТА. КЪМ КОЙ ТЪРСЕЩ БЪЛГАРСКИ "БИЗНЕСМЕН" ДА СЕ ОБЪРНА ???????
134
0
 
18
 
! Отговори
До Z преди 2 години
Това, че родените са с 50х по-малко от умрелите, е само част от картинката. Повечето роде и са от индийки, и в голяма част от тях - тинейджърки. Малките деца са за просия, по-големите за кражби, че ги не лови закона. Порасналите - за проституция. Това е работната ръка след само едно поколение още. Да добавим и други 50х, който напускат страната, всички в трудоспособна и детеродна възраст, и картинката се очертава вече. И това само за година. След само още едно поколение - просто територия.
133
0
 
23
 
! Отговори
T преди 2 години
Айде стига с това мрънкане, през ден ви слушам хленченето. Бизнеса, та бизнеса. Търсел бил. И аз търся да купя акции на Фейсбук по $150 парчето, ама няма. Брокерите нещо въобще не ги интересува моето мрънкане и ми обясняват нещо за свободен пазар, търсене-предлагане и т.н.

Това важи и за бизнеса.
132
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма банка, изнесе 300 млн лева за миналата година чиста печалба, търси касиерки - с висше, английски, млади, хубави, приветливи и работливи , 600 лв чисто заплата, при това - в София. Смешното е, че намира.
131
1
 
17
 
! Отговори
чичо Гошо преди 2 години
Соросоидния Анонимен джендър пак оцапа форума с фекалии.То тая Русия за всичко виновна.Вече на крадливите от ГЕРБ почвата под краката им се тресе!
130
9
 
8
 
! Отговори
Boto преди 2 години
До 134

Освен за 8-те милиона външен дълг мога ли да помоля да споменеш и за двата фалита на България щом си почнал за Живков да говориш,
129
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
117 пишеш такива глупости. България има резерв от 20 милиарда долара запориран като гарант за валутния борд. Нали това реват тези против еврозоната. Щели да го освободят и да го окрадяли. Аман от незнаещи плямпачи.
128
3
 
25
 
! Отговори
само да попитам преди 2 години
някой виждал ли е фалирал работодател заради липса на кадри и работна ръка?????стига с тези свободни съчинения....хора потърсете си реално работа и ще видите как е ще видите дали е така както го описват ще видите колко спънки ще срещнете и ще разберете че всъщност реално не се търсят работници така както ви го представят в тези дезинформационни статии и свободни съчинения където нямат нищо общо с реалността всичко е имитация емитират че търсят работници и се грижат за хората пълна пародия е!
127
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такива наглеци като червените утрепки наречени ,, работодатели" и техните еничари!
126
15
 
12
 
! Отговори
az преди 2 години
Когато Ботев, слиза на българския бряг, от 1 милион само пет човека се присъединяват към него. Другите се крият в полето. Та може ли от милион само пет да са хора? Може. И днес на милион пет са хора, а другите са национални предатели продали се за 500лв отгоре и хукнали на рахат в чужбина.
125
0
 
12
 
! Отговори
И сега е така преди 2 години
До Анонимен
То и сега е така, шофьорите на маршрутки и таксита казат: дай дребни, че нямам да ти върна ;) В това ли ти е проблема за соца??