Brexit ще доведе до големи промени в MiFID II

Какъв бе фокусът на Investor Finance Forum
Обновена: 1 дек 2018 17:01 | 1 дек 2018 13:10, Петя Славова
8
Brexit ще доведе до големи промени в MiFID II
Снимка: Investor.bg

Регулацията MiFID II, макроикономическите тенденции в инвестициите, светът на ETF, блокчейн и форекс, както и капиталовите пазари бяха във фокуса на седмото издание на най-големия форум на инвестиционната общност в България и региона – Investor Finance Forum. Събитието, организирано от Investor.bg, се проведе на 30 ноември в София и беше открито от Карина Караиванова, председател на Комисията за финансов надзор, и Георги Бисерински, изпълнителен директор на Bloomberg TV Bulgaria.

"Винаги съм смятала, че смисълът на подобни форуми е не само диагноза за настоящето, а и поглед към бъдещето", каза Караиванова по време на официалното откриване.

Старт на форума даде дискусията, посветена на MiFID II и новите финансови регулации. Участниците в нея се обединиха около мнението, че Brexit ще наложи въвеждането на големи промени в директивата за пазарите на финансовите инструменти. "Имаме огромен слон в стаята, наречен Brexit, но никой още не знае как ще се отрази той на търсенето на финансови услуги, а освен това има и десетки нерешени неща на масата на преговорите", коментира Киара Сандън, старши политически съветник, Европейска асоциация за управление на фондове и активи (EFAMA). Райнър Рийс, генерален директор на Федерацията на европейските фондови борси (FESE), обърна внимание на огромния обем на правната рамка, която съдържа над 7000 страници, и посочи опасността „вторачвайки се в детайла на разпоредбите, да не изпуснем общата картина".

Силния ръст в кредитирането, влиянието му върху икономиката и бъдещето на инвестициите в страни с евтина работна ръка разгледаха участниците в панела "Макроикономически тенденции в инвестициите." Дискусията започна с ексклузивно интервю на Bloomberg TV Bulgaria с Леон Леви, анализатор глобални макрополитики в Eurasia group. Леви коментира нарастващата търговска война и последствията от нея, сред които са голямата несигурност, сблъсъка на шока на търсенето с шока на предлагането и изместването на производствата към страни с по-евтина продукция от тази в Китай. Вложенията в по-бедни държави анализира и Мурат Гюлкан от Unlu & Co, според когото този вид инвестиции няма как да бъдат трайни и ще се изместят към още по-евтини пазари. "Сега ние сме само на 50% от средния стандарт на Европа, но трудовият ресурс продължава да е евтин", каза икономистът Георги Ганев по повод ситуацията в България. Главният изпълнителен директор на „Алианц Банк България“ Георги Заманов пък изрази надежда за още по-висок ръст на българската икономика, като по думите му база за това е по-голямото търсене на кредити.

Парите в брой в момента носят загуба на вложителите. Това обсъдиха експертите Явор Ачев, мениджър за България на "Амунди Асет Мениджмънт", Петко Вълков, директор на дирекция "Частно банкиране" във FiBank, Лъчезар Димов, главен директор инвестиции и член на БД на „Експат Асет Мениджмънт", по време на панела "Светът на фондовете и ETF инвестиции". В България парите по банкови депозити нарастват значително и са над 43 млрд. лева, като продължават да растат, а това води до реална загуба на доходност и покупателна способност, коментираха още специалистите.

Investor Finance Forum продължи с анализ на блокчейн технологиите и тяхната сила. Тя се крие в това, че блокчейн създава устойчивост в цифровия свят, тъй като дава възможност за премахване на посредниците на финансови услуги. Това ще доведе до по-ниски цени, по-голяма ефективност и изграждане на повече доверие. Около тази теза се обединиха участниците в дискусията, сред които бяха Дмитри Назаров, главен изпълнителен директор на Genesis Vision, Сергей Пантелеев, генерален мениджър на българския клон на Varengold Bank и Янки Онен, главен изпълнителен директор на Innovertu.

Своите съвети към трейдърите даде специалният гост на събитието Владимир Рибаков, професионален трейдър с над 12-годишен опит в търговията с хедж фондове, брокери и финансови институции. „Критично важна, но и много трудно постижима е способността на даден трейдър да признае грешките си, особено за мъжете. И вследствие на тези грешки да свие или закрие дадена позиция“, каза Рибаков. Доказаният финансов специалист посъветва още инвеститорите да не търсят реванш, да не очакват големия удар ежедневно и да не бъдат залепени за мониторите си.

В рамките на Investor Finance Forum бяха обявени и резултатите от третата годишна класация за най-успешните договорни фондове в България на Investor.bg. При изготвянето на класацията са използвани данни за 113 договорни фонда, управлявани от 28 управляващи дружества. Отличени бяха "ДСК Алтернатива", "ЦКБ Гарант", "Елана Еврофонд", "Престиж", "Адванс Инвест", "Селект Дивидент" и "Профит".

Паралелно с Investor Finance Forum се проведе и Investor Day – среща на институционални инвеститори и представители на капиталовите пазари с публични компании от региона. "За да разгледат инвеститорите проект в региона, в който да вложат парите си, той трябва е да за над 150 млн. евро", заяви Радослав Иванов, директор инвестиционно банкиране, VTB Capital. Според Васил Големански, член на Съвета на директорите на Централен Депозитар, в момента около 17-18% от търговията е с чуждестранни инвеститори. "Преди кризата делът им беше около 60%", коментира Големански.

В програмата на форума бяха и Investor Seminars, в рамките на които посетителите имаха възможност да научат повече за поведенческите финанси, P2P инвестициите, възможностите във FinTech сектора, както и значението на размера на инвестицията в трейдинга.

Избрани компании представиха своите финансови продукти на Investor Finance Expo, което също беше част от форума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: BrexitInvestor Finance ForumMiFID II
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Братя! Аз не ща да хленча!Долу долара и ченча!Братя, мен ми прави кефсамо българския лев!Може нисък да е курсано корав му е ресурса!Който днеска влага левутре ще живее с кеф!
2
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Финансиране на имот и сделки нез утежняващи данъци. Това е причината за богатството на олигархията, която управлява.
1
0
 
0
 
! Отговори
Име фамилия преди 5 години
Време е и ние да обявим брекзит. Да се затворим сами и който оцелее