Над 19 000 търговци пред фалит заради спирането на лотарията

Дистрибутор имал неизползваеми билети за 800 000 лв.
5 мар 2020 13:01, Анисия Иванова
109
Над 19 000 търговци пред фалит заради спирането на лотарията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Малките магазини за алкохол и цигари в 270 населени места в цяла България плашат със съкращения на персонал и фалити заради промените в Закона за хазарта.

Според Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия над 19 хиляди търговци са засегнати от измененията и всеки един от тези търговци има налични билети за между 2000 и 6000 лева, което възлиза на обща сума между 40 и 50 млн. лв.

Още по темата

1200 малки будки у нас продавали само билети според асоциацията, съобщава "Труд".

Заради тази ситуация те искат от премиера Бойко Борисов да уреди търговските отношения между магазините и "Ню Геймс". В противен случай те могат да се обърнат към европейските институции, могат да излязат и на протест, но за момента те не планират такива действия, а искат спешни решения за нарушените им права и диалог.

Според един от дистрибуторите на "Ню Геймс" само в него има неизползваеми билети за 800 хиляди лева. Той се оплака и че до края на март ще трябва да платят на държавата ДДС и корпоративен данък за стока, която не могат да продадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
питанката преди 4 години
Какво общо има държавата с отношенията между фирми, дистрибутури и т.н? Това са търговски взаимоотношения, свързани с договори. Когатао са подписвали договорите за диструбуция са вярвали, че са вечни и недосегаеми. Сега разбраха, че не е вярно. Държавата какво общо има, къде в договорите пише нещо за държавата?
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата да продаде движимото и недвижимо имущество на Божков и с една малка част от сумата да изплати паричките на "късметлиите" и на търговците останалите им "безценни" талони.
99
3
 
7
 
! Отговори
Мт95 преди 4 години
А им беше хубаво когато обираха парите за почивка на наивните българи, които се лишаваха от какво ли не за да си купят надежда от тях. Тия търговци са предимно хора които продават алкохол и цигари. Все неща, от които човечество деградира. Ако държавата се излъже да им възстанови някой лев аз ще изляза на протест!!!!
98
1
 
7
 
! Отговори
😉 преди 4 години
Да фалират.Това е все едно да искат от държавата да им покрива загубите за мухлясъли хляб, сирене и скапани домати, защото не са успели да ги продадат в срок. Кой ги е карал да купуват скапаната продукция на някакви мошенници. Изтече им срока на годност на билетчета и сега да ги хвърлят в кофата или за тоалтна хартия.
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си изтъркат картончетата и да си вземат печалбите. Така ще си удвоят далаверата
96
1
 
9
 
! Отговори
Ватман преди 4 години
Грам не ми е жал за хазартни личности, тък както не ми е жал и за наркоманите. Тъй както не ми е жал и за тия, дето карат с 200 и умират в дървото.Жал ми е за другите около тях и семействата им!!!
95
0
 
6
 
! Отговори
г-н 100янов преди 4 години
Затова само.на консигнация. Ние сме така и нямаше проблем с връщането, но лошото е, че само за големи магазини е така.
94
1
 
8
 
! Отговори
Koe преди 4 години
На никой не му дреме за билетчетата. Като са били алчни да правят пари от хазарт, на гърба на хората, сега ще си поемат негатива. Аз като ми се развали стоката в магазина - ХВЪРЛЯМ Я - БРАК СЕ НАРИЧА! Не искам помощ от държавата.Да, промениха закона. Да, за доброто на всички е. Да, ще има набутани. Да, РИСК ПЕЧЕЛИ - РИСК ГУБИ!
93
1
 
6
 
! Отговори
БатБулгар преди 4 години
Еми будките за хазарт ще си поемат пасива. Риск печели - риск губи. Да винят Божков.... и да си искат парите от него.
92
2
 
9
 
! Отговори
Победител преди 4 години
Търговски риск.
91
2
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 77 Дистрибуторите нямат никаква вина. Закона им го позволява. Те не лъжат хората, а Ню Геймс и други такива.Вина имат и тези дето са писали и приели закона.
90
3
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Играч 89 На чужд гръб и 100 тояги са малко.Дистрибуторите са прави. Закона за хазарта е лош.Би трябвало да получават билетите безплатно и да превеждат парите на фирмата от продадените билети с малка печалба. Ама то имали закон у нас който да е изпипат както трябва ?
89
1
 
4
 
! Отговори
Играч преди 4 години
Тоя дистрибутор има да търка докато се замая.
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде холан,да ни би всичките да са станали търговци точно през 2015?
87
0
 
5
 
! Отговори
До Q преди 4 години
Маржа печалба на билетите е малък, като при цигарите, но печалбата се плаща в билети, демек тези билети вече са с добра печалба, колкото повече оборота, толко повече билети, така са се заредили с повечко и сега греда
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** търговците, по 100к билета ли са взели кво?
85
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пхахахахаха а сега големите търговци които си мислят , че от билети ще станат богати ще го хванете за дедовия божката
84
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗзЗТой се оплака и че до края на март ще трябва да платят на държавата ДДС и корпоративен данък за стока, която не могат да продадат._________Няма как да са платили данък на тоя продукт, и конкретно на тези билети не се начислява ДДС, а една друга такса от 15 %, която обаче не е начислявана и затова именно стана патакламата, но донякъде съм съгласен че не се направи както трябва и вероятно ние с нашите данъци ще платим туй онуй :)
83
2
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Тези с билетите си купиха фабрика на 08,09,1944г. :))))))))))))))))))))))
82
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се захванат с нещо конструктивно за държавата тези 19 000 далавераджии, вместо да продават хазарт.