Духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години

"Не може да създаваме проблеми и да се молим на Господ"
6 юли 2020 08:20, Елка Василева
9
Духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години
Снимка: архив, БГНЕС

Признат и почитан в цял свят днес духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години. Рожденият му ден се отбелязва с многобройни събития по целия свят.

Днес излиза и първият албум с учения и мантри на фона на музика от будисткия лидер. В тях той обсъжда мъдростта, смелостта, изцелението и децата.

От днес до 14 юли в интернет безплатно ще се излъчва филмът с редки кадри "Далай Лама - ученият". Той разказва как той пътешества от света на будизма в света на модерната наука.

За себе си Далай Лама казва, че ако не е бил избран като дете за Лама на Тибет, е щял да стане инженер или електротехник. Както и че е прекарал години около западни учени и се приема за наполовина будистки монах и наполовина учен. Филмът има над 50 награди от фестивали по целия свят, а премиерата му беше във Венеция.

Далай Лама е отдал живота си на хуманитарни и екологични каузи и световния мир. Той е автор на редица книги бестселъри и получава много призове, включително Нобеловата награда за мир през 1989 г.

"Много от днешните проблеми са дело на хората и трябва да ги решим сами. Не може да създаваме проблеми и междувременно да се молим на Господ. Нелогично е. Околната среда е наш дом. Този свят е наш дом. Хората, загрижени за благосъстоянието на човечеството, се грижат за планетата", заяви Далай Лама по време на посещението си във Франция през 2016 г., припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не може да създаваме проблеми и да се молим на Господ"----------------------------------------Може, може. Създават проблеми, молят се, плащат си, получават индулгенции иотново са чисти като вода ненапита. И филантропи ги наричат даже.
6
2
 
2
 
! Отговори
ззз преди 3 години
Лошото е, че след година-две този свят човек ще си отиде, след още известно време хората ще го забравят и нищо я света няма да се промени към по-добро.Великите сили и в частност Китай (в района) си гледат интересите и единствената причина да са го оставили жив е, че не им трябват нови мъченици а жив е достатъчно безопасен, даже направо удобен за Китай.Но дано е жив и здрав човекът - Изключителна личност, макар и борец за изгубена (изгубени) каузи!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Берлин не се правят-луди са.
4
3
 
4
 
! Отговори
Копитото преди 3 години
Човек не може да направи нищо толкова съществено без съгласието на Бог. Имам предвид да си унищожи планетата Земя. Божията умисъл е необятна, незнайна и мистична. На човекът не е дадено да знае и може толкова колкото е отредено за времето си... Т
3
4
 
4
 
! Отговори
не е така преди 3 години
Далай Лама никога не е проповядвал омраза, напротив, според него всички религии проповядват еднакви ценности, онова, което вие си мислите че е ислям, е ПОЛИТИКА, маскирана за простите уж че били ислям, глупости, никоя религия няма такива простотии независимо каква е тя, само хората с власт се въползват от нея и я ползват като средство за постигане на политическите си цели
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 1хахахаха,поредния болен мозък в тоз сайт сте мнозинство
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И той разбра лошотията на исляма и призова да спрем връзките с ислямистите,но в Париж и особено Берлин се правят на луди.