Духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години

"Не може да създаваме проблеми и да се молим на Господ"
6 юли 2020 08:20, Елка Василева
9
Духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години
Снимка: архив, БГНЕС

Признат и почитан в цял свят днес духовният водач на Тибет Далай Лама става на 85 години. Рожденият му ден се отбелязва с многобройни събития по целия свят.

Днес излиза и първият албум с учения и мантри на фона на музика от будисткия лидер. В тях той обсъжда мъдростта, смелостта, изцелението и децата.

От днес до 14 юли в интернет безплатно ще се излъчва филмът с редки кадри "Далай Лама - ученият". Той разказва как той пътешества от света на будизма в света на модерната наука.

За себе си Далай Лама казва, че ако не е бил избран като дете за Лама на Тибет, е щял да стане инженер или електротехник. Както и че е прекарал години около западни учени и се приема за наполовина будистки монах и наполовина учен. Филмът има над 50 награди от фестивали по целия свят, а премиерата му беше във Венеция.

Далай Лама е отдал живота си на хуманитарни и екологични каузи и световния мир. Той е автор на редица книги бестселъри и получава много призове, включително Нобеловата награда за мир през 1989 г.

"Много от днешните проблеми са дело на хората и трябва да ги решим сами. Не може да създаваме проблеми и междувременно да се молим на Господ. Нелогично е. Околната среда е наш дом. Този свят е наш дом. Хората, загрижени за благосъстоянието на човечеството, се грижат за планетата", заяви Далай Лама по време на посещението си във Франция през 2016 г., припомня БНР.
 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Двама пловдивчани си лафят в кафене на Главната:
- Maiна, ти виждал ли си Далай Лама ?
- Мммннье, саму кучи съм виждал да лай, маiна...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Не може да създаваме проблеми и да се молим на Господ"
----------------------------------------

Може, може. Създават проблеми, молят се, плащат си, получават индулгенции и
отново са чисти като вода ненапита. И филантропи ги наричат даже.
6
2
 
2
 
! Отговори
ззз преди 6 месеца
Лошото е, че след година-две този свят човек ще си отиде, след още известно време хората ще го забравят и нищо я света няма да се промени към по-добро.
Великите сили и в частност Китай (в района) си гледат интересите и единствената причина да са го оставили жив е, че не им трябват нови мъченици а жив е достатъчно безопасен, даже направо удобен за Китай.
Но дано е жив и здрав човекът - Изключителна личност, макар и борец за изгубена (изгубени) каузи!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Берлин не се правят-луди са.
4
3
 
4
 
! Отговори
Копитото преди 6 месеца
Човек не може да направи нищо толкова съществено без съгласието на Бог. Имам предвид да си унищожи планетата Земя. Божията умисъл е необятна, незнайна и мистична. На човекът не е дадено да знае и може толкова колкото е отредено за времето си... Т
3
4
 
4
 
! Отговори
не е така преди 6 месеца
Далай Лама никога не е проповядвал омраза, напротив, според него всички религии проповядват еднакви ценности, онова, което вие си мислите че е ислям, е ПОЛИТИКА, маскирана за простите уж че били ислям, глупости, никоя религия няма такива простотии независимо каква е тя, само хората с власт се въползват от нея и я ползват като средство за постигане на политическите си цели
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
do 1
хахахаха,поредния болен мозък в тоз сайт сте мнозинство
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И той разбра лошотията на исляма и призова да спрем връзките с ислямистите,но в Париж и особено Берлин се правят на луди.