Биткойн фермата в Кюстендил откраднала ток за 2,5 милиона лева

Двама мъже са задържани за 24 часа
Обновена: 14 авг 2020 08:37 | 13 авг 2020 13:58, Камелия Цветанова
36
Биткойн фермата в Кюстендил откраднала ток за 2,5 милиона лева
Снимка: Dnes.bg, архив

За над 2,5 милиона лева е кражбата на електричество от разкритите две ферми за добив на криптовалута в Кюстендил. Това обявиха на съвместна пресконференция Филип Йорданов - заместник-директор на Дирекция "Експлоатация и поддръжка" на ЧЕЗ разпределение за Югозападна България, комисар Веско Рангачев - заместник-директор на ОДМВР в Кюстендил и административния ръководител на Районна прокуратура в града Иво Илиев, съобщи БТА.

Още по темата
Представители на ЧЕЗ и ОДМВР установиха в две производствени помещения в индустриалната част на града т. нар. ферми за генериране на криптовалута, снабдени с голямо количество техника. Установени на място са били двама души - на 31 и 38 години от София. Единият от двамата мъже има предходни осъждания, свързани с престъпления с платежни инструменти, каза прокурор Илиев и уточни, че и те са били извършени на територията на Кюстендил.

И в двете "ферми" е установено неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа, което е било извършено изключително професионално, каза Филип Йорданов. Той посочи, че по предварителни данни, открадната електроенергия е на стойност над 2,5 млн. лв., толкова, колкото е консумацията на електроенергия на Кюстендил за един месец през лятото. Според предварителните данни, тази електроенергия е била открадната в период от шест месеца за единия обект и три месеца за втория. "Това е най-мащабната кражба, която установяваме", каза още Йорданов.

Комисар Рангачев посочи, че полицията се е намесила, след като е било отказано съдействие на служителите на ЧЕЗ и те са поискали съдействие от областната дирекция на МВР, но задържаните тогава мъже не са оказали съпротива при задържането. Двамата вече са освободени, след като е изтекла 24-часовата мярка за задържане. Досъдебното производство срещу двамата е образувано за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа и кражба на електроенергия.

По данни на прокуратурата, фермите са работили около година и половина. В момента помещенията са запечатани, а техниката в тях е под охрана, казаха още от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Hordebg преди 3 години
2.5 милиона са написали загуби на потребителите и сега ще си ги търсят да си ги вземат повторно ....100%
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Бойко-Фирмата - колко от нас?
27
0
 
5
 
! Отговори
АнатемаНаСашоНереза преди 3 години
А ЧЕЗ-фирмата колко е откраднала от нас?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжат ама лъжат по съм съгласен на двеста и педесе хиляди .....може и по малко да са
25
1
 
2
 
! Отговори
Анон преди 3 години
Еха.... 2.5 мил лева по 180 лева на мегават са 13890 мегавата за 6 месеца.... по 2300 мегавата на месец. Един як копач е 1 киловат на час по 24 часа- 24 киловата в денонощие.... 744 киловата на месец или 0.75 мегавата на месец на копач. Един вид за да извъртят това електричество за 6 месеца в тия ферми трябва да има 3066 копача (2300 / 0.75).... дали? :) ние доматите с колците ги ядеме...
24
0
 
5
 
! Отговори
Каскет преди 3 години
Моето е в чекмеджето на нощното ми шкафче. Никой не може да ме пипне.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно колко е спечелила от копането тогава, 100-200 хиляди? Бал съм ти копането
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май ЧЕЗ се опитват да препишат всички загуби на тия двамата.
21
0
 
0
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
Ми на време сте се усетили...
20
0
 
3
 
! Отговори
До Сметката не.. преди 3 години
Да си върнеш парите на даскала ти по алгебра!14 000 МВч х 180 лв
19
6
 
2
 
! Отговори
Сметката не излиза.. преди 3 години
при цена на дребо 180 лв/МВтч излиза, че юнаците са откраднали малко под 1400 МВтч. Това значи, че к'стендилци живеят на свещи, а заводчетата в града работят по 2 ч.ден.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Недостатъчно, да си откупят свободата, явно.Хора - може и да са крали. Може да са дръпнали за 100-200 000 лева ток за 9 месеца, ама не и за 2.5 милиона. Просто сега, разпределителното дружество, ще пише всички загуби на техен гръб.
17
1
 
4
 
! Отговори
какво съвпадение преди 3 години
акцията се провежда в града на министъра на мвр, който по случайност е завършил програмиране в ту
16
0
 
8
 
! Отговори
За сведение преди 3 години
на посрещчите 7 коловоз или колхозВ България няма скъпа енергия от ВЕЦ. 1118ст за кВтСкъпотията е от фотоволтаици 80ст за кВтПотърсете в интернет за справка
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Енди момчета, деот знам, ама нямам да кажа кои са, се говореше, че са прицапали за над милион лева от изоставена къща. Само едно ще кажа - ХАЛАЛ ДА СА ИМ! Да си ги покриват разпределителните дружества, дето продават 3 пъти по-скъпо, отколктоо купуват, тяхната кожа!!!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе... Тея да не не имали завод за производство на копачки. Аре намалете малко кражбите си вътрешно. Хахахахха
13
1
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Тия да не са се вързали към далекопровод със съответна подстанция. Елементарни сметки показват, че са вървели такива ампери, че кабелите е трябвало да са с ръзмерите на магистрален водопровод.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой никъде не споменава киловати, само една хипотетична сума са дали енергото. По какви цени и каква енергия са изчислили никой не знае. А най-лошото е, че тока не е от АЕЦ а от скъпите частни ВЕЦ-ове заради които половин България е на воден режим...
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме съмнява:1. да са откраднати 2.5 лв в ток, просто прикриват някоя друга далавера2. потреблението на фермите да е повече от колкото на града. С какви кабели са били вързани тези ферми???
10
3
 
11
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
А някоя съвестна медия ще каже ли с колко милиарда ЧЕЗ е ограбил потребителите си, за да речем последните 5 години?