Голям блок се откъсна от най-големият леден шелф в Гренландия

Парчето лед е с размер от 110 кв. км
14 сеп 2020 12:39, Ния Христова
26
Голям блок се откъсна от най-големият леден шелф в Гренландия
Снимка: БГНЕС
Голям блок се е откъснал от най-големия леден шелф в Арктика - 79N - в североизточна Гренландия, предаде Би Би Си.
 
Отчупената секция е с площ от 110 квадратни километра, а сателитни снимки показват, че тя се е разбила на множество малки парчета.
 
Според учените това е поредното доказателство за бързите промени в климата, които се случват в Гренландия.
 
"Атмосферата в този регион се е затоплила с около 3 градуса по Целзий от 1980 година насам. А през 2019 и 2020 година регистрирахме рекордни летни температури", заяви д-р Джени Търтън, полярен изследовател от германски университет.
 
79N е с дължина около 80 км и ширина 20 км. Това е плаващият преден край на ледения поток на Североизточна Гренландия.
 
На сателитните снимки могат да се видят също така голям брой разтопени езера върху повърхността на ледения шелф. Наличието на толкова течна вода често представлява проблем за ледените платформи. Ако водата попадне в цепнатини, може да помогне за разцепването на леда.
 
Океанографи също са отчели по-топли морски температури. А това означава, че леденият шелф със сигурност се топи и отдолу.
 
79N стана най-големият леден шелф в Арктика сравнително наскоро, след като ледникът Петерман в Северозападна Гренландия загуби голяма част от площта си през 2010 и 2012 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще изчезнат няколко стотин милиона вида живи организми - животни и растения, ще се образуват много нови пустини"Аман от ***. Нещата които си описал стават при застудяване. При затопляне става обратното. Колкото е по-топло, толкова повече валежи има и толкова по-малко пустини. Колкото повече CO2 има толкова повече растителност и съответно повече животни. През топлите периоди живота процъфтпява а през студените измира.За съжаление глобалното затоляне е фалшиво.
24
3
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
На Бойко му отиде Стабилитетът;))) Сега Бойхо е стабилно плаващо йети замръзнало в лед, на чиито антропологични белези и татуси, ша са дивят археолозите след иладолетия, м-да;))) Особено на татусите и на особеностите и съдържанието на черепната кутия, м-да;)))
23
1
 
8
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Диана 11Тези устройства, за които говорите природата отдавна ги е измислила, наричат се дървета! За съжаление човешкия род ги изсича за да си прави комфорт!И не, Земята все още се върти по остта си, магнитните полюси се сменят. Затова и Аврора напоследък се забелясва все по-често на юг, отколкото на север!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Климатичните промени са твърде бавни. Следобяд ще изляза с дизела да се поразходя, не че имам да правя нещо, просто да увелича малко въглеродните емисии.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14"Сега остта е започнала лека-полека да се изправя и това в някои райони е свързано със затопляне, а в други - обратното."Земята освен движение около оста си и около слънцето има и прецесия - наклона на земната ос прави движение и едно пълно завърнате на 26000 години. Преди 14000 години земната ос на север не е сочила към Полярната звезда, а към Вега.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗемята е единствената планета от Слънчевата система, чиято ос е наклонена (явно в следствие на катаклизъм), поради което имаме сезони.-----------------------------------Глупости. Не е единствената. Земята е наклонена под ъгъл от 23 градуса, Марс 25, Меркурий 15, Венера 177, Юпитер 3, Сатурн 27, Уран 98, Нептун 28 (приблизителни стойности).
19
1
 
6
 
! Отговори
на Грета леля и преди 3 години
Променя ли се климата? Да, променя се сега, променял се е в миналото, променял се е още от преди динозаврите (и хората).Сегашната промяна на индустриализацията и СО2 ли се дължи? Може би да, а може би не.Можем ли да спрем индустриализацията? НЕ, ако не искаме да предизвикаме масов глад и масово измиране на хора.Можем ли да имаме по щадяща индустриализация? По принцип може, но смисълът е под въпрос, тъй като постоянно растящото население изисква все повече производство, при еднакво потребление
18
1
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
Бяло море само ще дойде до България.
17
4
 
8
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
Въпрос на време е нивото на световния океан да се вдигне с цели 77 метра.Както е предсказано, Черно море ще стигне до Сливен. Само *** може да влага пари на по-ниска надморска височина.
16
4
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Задължително нещо много лошо ще бъде за цялста Земя, но не и за теб.Ще изчезнат няколко стотин милиона вида живи организми - животни и растения, ще се образуват много нови пустини, ще се промени всичко и то крайно драматично!Докато се адаптира Земята към новите климатична система и се възстанови баланса ще минат няколко хиляди години.Много от големите градове ще изчезнат!Но бай *** Не!Той е яко ***!
15
5
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен 14Знаеш ли, и аз си мислех за това, но никъде не се чува за застудяване на климата - ако оста се измества, на някои места ще става по-топло, но на други места трябва да става по-студено....
14
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ... 10Кви ги хортуваш, ба? Къде ги видя тези условия за войни и унищожения благодарение на световното затопляне?...Най-много всички да започнем да се учим да оцеляваме от бедуините, значи!...Войните не идват от голямата популация, а от ниската култура...
13
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Земята е единствената планета от Слънчевата система, чиято ос е наклонена (явно в следствие на катаклизъм), поради което имаме сезони. Сега остта е започнала лека-полека да се изправя и това в някои райони е свързано със затопляне, а в други - обратното. И това не е задължително нещо лошо.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Greenland означава Зелена Земя. Сега е скована в лед цялата.
11
5
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Да...Затоплянето върви с бързи крачки напред!...Под Антарктика са открили топли течения, които разтапят Антарктика. В Гренландия се откъсват огромни ледени блокове..Ние вече почти нямаме сняг през зимата...Нищо не се чува за пустините - дали се увеличават или не? Има ли промени в температурите в пустините?...Ако наистина емисиите на СО2 са причина, може да се конструират устройства, които да абсорбират този газ,,,Но, според мен, учените още не са сигурни каква е точната причина за това затопляне
10
7
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Климатичните промени мен ме кефят! Сега верно, че някой "хора" казват, че климатични промени е нямало няма и нямало и да има, но аз на подобни пиндели нямам какво да им кажа! Та кефят ме защото ще са свързани с войни, глад, мизерия про това в огромни количества! И хората на земята ще намалеят или дори отшумят! Което ще даде на земята още милиард и половина години да създаде нещо по-ителигентно! И не ме разбирайте погрешно ние не сме интелигентни! Мислим се за такива ама ....!
9
1
 
3
 
! Отговори
Глобално Затъпяване преди 3 години
Като нямат програма за саниране на блокове, така е.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време в генландия са гледали лозя. Днес на псевдо-еколозите не им пука нито за хората, нито за животните нито за рчастенията а само за безценния им лед.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важна новина! Тази сутри слнцето изгря!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4,ама не сме ние дето твърдим, че знаем повече