ЕП няма да признава Лукашенко за президент след 5 ноември

Евродепутатите призоваха за санкции на ЕС
17 сеп 2020 16:26, Елка Василева
49
ЕП няма да признава Лукашенко за президент след 5 ноември
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която отхвърля официалните резултати от „така наречените президентски избори“ в Беларус, проведени на 9 август тази година, тъй като тези избори са били проведени в „явно нарушение на всички международно признати стандарти“.

След изтичането на мандата на сегашния авторитарен лидер Александър Лукашенко на 5 ноември Европарламентът вече няма да го признава за президент на страната.

Евродепутатите приветстваха създадения неотдавна Координационен съвет като „временно представителство на хората, настояващи за демократични промени“ в Беларус, отворено за всички политически и социални заинтересовани страни.

Още по темата

Евродепутатите призоваха за санкции на ЕС срещу групата лица, отговорни за фалшифицирането на изборните резултати, насилието и репресиите в Беларус, включително президента Лукашенко, и призоваха държавите членки на ЕС да приложат незабавно тези ограничителни мерки в тясно сътрудничество с международните партньори.

Евродепутатите също така остро осъдиха масовите арести и продължаващите жестоки репресии срещу мирни демонстранти, лидери на демонстрации и журналисти в страната, на фона на множеството сведения за изтезания, сексуално насилие и малтретиране в центровете за задържане и затворите.

В резолюцията накрая се подчертава важният принос на видни жени членове на опозицията, под ръководството на Светлана Тихановская, Вероника Цепкало и Мария Колесникова по време на протестите. В нея се изисква незабавното освобождаване на арестуваните членове на Координационния съвет и всички произволно задържани по политически причини лица.

Текстът отбелязва, че много граждани на Беларус считат Светлана Тихановская за победител в президентските избори и за новоизбрания президент на Беларус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ауууу преди 3 години
Тий пък като се изплашиииии!
43
0
 
0
 
! Отговори
ФАК ес преди 3 години
Значи след Венецулеа ги чака по-голямо унижение за реномето им на "голямата им работа"! :DDDDПо-добре да обърнат сериозно внимание на финансите си, но понеже са краварски кученца на каишка ще се занимават с безполезни дела...
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква наглост! Отвън да ти определят кой да е президент при положение,че нямаш никакви договорни отношения с тях. Много на сериозно са се взели от Брюксел.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовДобре че сте вие, келнерите и сервитьорите от Слънчака, дето са отишли да слугуват в Бенелюкс, та да ни ограмотите.:)))))
40
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/28Защото корупцията и лъжата крепят ес.
39
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
нормално, след като ес масово подкрепи Ислямска Държава и една от водещите демокрации в ес - холандия:- даде белите пикапи Тойота на ислямистите;- снабди ислямистите с лаптопи и друга комуникационна техника;- забрани референдумите като пречещи на демокрацията.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският парламент се превърна в международен превратаджия.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕП да се гледа в неговата си паница.Понеже вече дрънка на празно.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да го признава, понеже Лукашенко не им играе по свирката.Не че има право да признава или не чужд държавен глава ЕП. Хеле пък на държава, която не е и в ЕС. Но нали трябва да изпълняват заповедите на задокеанските си господари. Ще се мажат. Какво друго им остава?
35
0
 
12
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Струва ми ,че г-жа Тихановская не оправдава надеждите на демократичната общност.Има вече по-голяма ясното за това и можем да считаме ,че ЕП и ЕС след 5 ноември ще признаят за лигитимен президент на Белорусия г-н Хуан Гуайдо!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусКакво работиш?За да разберем, защо не си се "оправил".
33
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Тия 1.5 милиарда ще стигнат .... за месец два.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дремем му на Лукашенко вече получи финансов гръб от Путин
31
1
 
14
 
! Отговори
Йово преди 3 години
Първо е редно ЕС да погледне техните страни и постоянните протести в Чехия, Полша, Германия и Франция. Второ ЕС да си оправи занемарените градове като Бон, Марсилия и Нант, Малмьо че са заприличали на ориенталски градове и забрадки на всеки метър. Лукашенко бил диктатор но Борисов е демократ. Беларус не е член на нито на ЕС нито на НАТО. Беларус е член на ЕАИС и ОДКБ които са антиподи на ЕС и НАТО. Беларус не е подчинен на запада за да му налагат правилата си както се опитват и на Русия и Китай.
30
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко е диктатор
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Ликашенко толкова много ще се(трогне) какво мислели и решили европейските ЛГБТ-лезбийки,гейове,бисексуалнии трансексуални лицемери ,че ще си го премести в другия крачол..*** OFF EU.USA,IZRAEL AND NATO
28
2
 
3
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Ще си търгуват с Евразия
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо ЕС признава нашата мутра, това да питам аз? На фона на колосалната корупция и погазване на всякакви закони, те продължават да го подкрепят. Докато ЕС подкрепя една мутра, за мен авторитета на тази организация е нулев.
26
4
 
10
 
! Отговори
. преди 3 години
Смърт за ЕС и ЕП!
25
2
 
11
 
! Отговори
Лукашенко преди 3 години
Кто ето ЕС?