Създадоха спрей за нос, който пази от COVID

Той ще бъде евтин, което ще го направи достъпен за много хора
9 ное 2020 15:21,
21
Създадоха спрей за нос, който пази от COVID
Снимка: БГНЕС

Спрей за нос, който предпазва от заразяване с COVID-19. Това е най-новото изобретение на учени от Университета "Колумбия", съобщава Engadget.

Спреят включва комбинация от липиди и пептиди, които не позволяват на коронавируса да се свърже с клетките. Той блокира един от ключовите протеини на вируса и не му позволява да приеме подходящата форма за сливане с клетката. Действието му започва веднага след впръскване и продължава 24 часа.

Още по темата

Учените твърдят, че разработката вече е изпробвана на гризачи и е показала пълен успех без нито едно заразяване и нито едно успешно навлизане дори и на една вирусна клетка. Тя успешно е предотвратила заразяване с COVID-19 и при симулация с 3D модел на човешки бели дробове.

Спреят ще бъде евтин и няма да се налага да се съхранява постоянно охладен. Това ще го направи достъпен за голям брой хора. Учените казват, че все още има няколко довършителни работи, а след това предстоят клиничните изпитвания с хора. Едва след успешното им приключване, ще може да се премине към масово производство.

Амбицията на учените е всичко това да се случи възможно най-бързо, но тестовете ще отнемат време. Те казват, че целта на спрея не е да бъде алтернатива на ваксините, а допълнение. Той ще е подходящ и за хора, които по една или друга причина не могат да разчитат на ваксина или тя не работи за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Жътва е преди 3 години
Вече всяко лекарство за ***, кърлеж, ***, забременяване, ерекция. Всичко се продава и рекламира против ковид19. Светът е полудял.
18
1
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ПРОПОЛИСЪТ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРИРОДЕН АНТИВИРУСЕН ПРЕПАРАТ. ПОЛЗВАЙТЕ ЗА НОСА И ГЪРЛЖТО И ЗА ПИЕНЕ ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН!!!!!!!
17
1
 
5
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
До от ПлевенЗначи от банани с чесън се получава някакъв термоядрен синтез, така ли?
16
0
 
6
 
! Отговори
от Плевен преди 3 години
В петък в Плевен, Асмацентър бях на пулмолог.Опашката голяма, над 40 човека; 1-вата смяна свърши, а хора идват (Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Търново ..).Изобилие от чакащи хора на улицата.Дойде един образ, купил в една чанта банани, няколко скилидки едър чесън.Набързо това бе изядено и хоп ... по едно време като удари няколко миризливи пръдни и всичко изкочиха от приемната, поне 25-30 човека, останалите бяха на улицата.Минаха се пет минути и този образ беше приет от лекаря.
15
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Ха-ха-ха-хааааааа..................
14
1
 
8
 
! Отговори
йога нети преди 3 години
тая процедура е от хиляди годиниПромивка на носоглътката със солена вода + щипка сода0.5л хладка вода+1чаена лъжичка сол + половин чаена лъжичка сода бикарбонатсмъркате през носа и плюете през устатаоще по-добре е да се ползва каничка за нети...подробности -> гооглето
13
1
 
11
 
! Отговори
До7 преди 3 години
Абсолютно вярно,прополисов мехлем,прополисов спрей,за жените има и прополисови червила!Прополисът е Антибиотика на пчелите!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи причинява възпаление на носната лигавица, която се подува, започва обилно отделяне на сополи и ... носът се запушва, нищо не може да влезе, както и да излезе. За сега това е единствения страничен ефект, които се наблюдава при 100% от потербиелите, но пък гарантирано предпазва 100% от проникване на Ковид вирус през носа.За устата се предлага спрей с дъх на чесън, така винаги ще си я държиш затворена.Дишането става през ушите, а тях ще пазиш с шапка/наушници.
11
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
..ще измислят..С бързо темпо се движиш към заместване на един бивш пишеш тук редовно - Минко, ергенът.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...хаахаха да, днеска като поразгледах новинарските сайтове точно това ми дойде на ум. Нека не забравяме обаче, че технически нито Байдън, нито Тръмп са президенти в момента, не зависимо какво казват по Fox/CNN .
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина няма да ,, работи,, при алкохолна болест.,според създателите й.Как ли ще успеят да създадат 51% "невъзприемчиво" население, каквато е целта на приложението й?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които си носят маските под носа да си го купят...
7
2
 
7
 
! Отговори
липиди, пептиди преди 3 години
Флакон прополисов спрей за 7 лева, върши добра работа и е от естествени съставки.
6
2
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Ам чи с тоя спрей требе да си пръскат по всичките отверстия щото той ковида не влиза само през носа.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Старият домашен Вазелин от пасиран корен на Хрян смесен със свинска мас,върши много по добра работа!
4
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 години
Е то "бизнеса" не спи. Най-вероятно скоро и червило ще измислят, което "пази"...
3
5
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Това го има от 10 години спрей против вируси УжкимИЗОБРЕТИЛИ СА.ПО ТОЧТОХУСВОИЛИ СА ЕДНИ ПАРИ
2
6
 
18
 
! Отговори
... преди 3 години
Баси Байдън спечели и извендъж има 600 лекарства и ваксини за короната. Утре ще кажат, че короната е еволюирала до вирус който вече не заразява хора и е пуснала поздравително писмо на Байдън след което се е самоубил. Стига вече с пропаганда!
1
0
 
14
 
! Отговори
Учените преди 3 години
Днес го тестваме на гризачи- утре на примaти!