Масите празни, спад и в поръчките на храна за вкъщи

От 1 декември се намалява ДДС за доставки, цените обаче остават
68
Масите празни, спад и в поръчките на храна за вкъщи
Снимка: БГНЕС

Сериозно са намалели поръчките на храна за вкъщи при втората COVID вълна. Въпреки че ДДС за доставка по домовете от 1 декември става 9%, от бранша казват, че това няма как да се отрази на цената на храната, защото е повишен минималния осигурителен праг.

Мартин Вълев е собственик на пицария в Русе. Казва, че има сериозен спад на клиентела, откакто навън е студено, а масите в летните градини са прибрани. Хората се притеснявали да сядат вътре в заведението.

Още по темата

"Спадът е огромен. При колеги съм чувал, че е над 60%. Голям отлив на клиенти, които, според мен, са стресирани да не се заразят", обясни Мартин Вълев.

Има спад и на поръчките за вкъщи. "Ръстът беше март месец и април, когато беше първото извънредно положение. Сега също си стоят вкъщи, но явно може би си готвят и си правят бюджет, за да изкарат месеца", допълни ресторантьорът.

За да подпомогнат бранша, депутатите гласуваха от 1 декември и ДДС върху храната за вкъщи да се намали на 9%.

По думите на Вълев облекчението няма да е голямо, тъй като след като въведоха 9% за търговските зали за консумация на място, се вдигна и прага на осигуряване. "По-скоро трябва да се направи някакъв вариант заведенията да заработят декември месец, защото наближават януари, февруари – това са доста трудни месеци за бранша", добави той.

По думите му от началото на ноември на седмица средно се заемат по 2-3 маси и в пицарията разчитат основно на храната за вкъщи.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
4
 
! Отговори
Сервитьор !!! преди 1 месец
Всички крещят "ДА ФАЛИРАТ" ,но никой не си дава сметка ,че смешното сервитьорче остава без работа ,без помощи от "Държавата" ,без доходи ,ГОЛ БЕ ,ГОЛ КАТ ПУШКА!!!!!!
Нека има мерки..Нека затворят за определено време... Нека си отиде този т.нар. "Вирус"

Но след като затворят ресторантите ,нека да се обещетят тези работници ,които хранят семейства и прочие... с тези 200лв на месец от Борсата АДЖАБА кой може да изхрани едно семейство ?? Айде който може НЕКА СТАНЕ И ДА КАЖЕ ВЕ !!!
66
1
 
2
 
! Отговори
Сервитьор !!! преди 1 месец
Никаде не става въпрос "Ресторантите" да получават цялата помощ на държавата..... ЛТФ... Имам един въпрос за всичките хейтъри - представете си малко градче ,с не повече от 3500-3600 жители.... В градчето работи един ресторант ,едно кафе и общината... Общинските работници са ,ако не се лъжа ,повече от 100 на брой със заплати - доста доволни.... Сега си представете ресторантчето ,с всичките "Мерки" и целия СТРЕС хвърлен в-у хората , със смешните 40лв оборот и изкараните от сервиза 30 стинки КАК?
65
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да си намалят цените като искат поръчките за вкъщи да се увеличат. Не само да намалят грамажите а цената да остава висока. Масова практика на ресторантите е да правят точно това
64
4
 
14
 
! Отговори
Кожодери да фалират преди 1 месец
Бойкот на всички заведения !!!! Всеки клиент да сонсумира без да плаща !!!! Да фалират всички тези кръвопийци и търгаши !!!!
63
3
 
10
 
! Отговори
Да фалират всичките преди 1 месец
Да фалират всички мутрафонски заведения !!! Изедници и кожодери !!!!
62
3
 
7
 
! Отговори
Всички да фалират преди 1 месец
Всички заведения да фалират !!!! Алибегов да си изяде опашката !!!!
61
2
 
7
 
! Отговори
Да фалират всичките преди 1 месец
Да фалират всички заведения !!! Кожодери !!!
60
2
 
7
 
! Отговори
Да фалират всичките преди 1 месец
Да фалират всичките заведения !!!
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не са стресирани от цените?
58
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заведенията са празни, защото много хора останаха без доходи или с намалени такива. А това е заради безумните "мерки". Като стояхме в къщи толкова време, защо не изчезна вируса?Резултата от мерките е еднствено прикриване на кражби и икономическа криза зад паравана "коронавирус". Включително и умиращите по стълбите пред болниците са резулат от окрадена и липсваща здравна система.
57
4
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 1 месец
А чиновниците защо не си намалите заплатите, които ние ви ги изкарваме? Къде е солидарността? Затова ще издугхаме гербавите и почваме да ви съкращаваме.
56
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено че ще намаляват. Те заразените се увеличават. То като 14 дни не излизаш, няма как да ходиш по кръчми. А после по 2-3 седмици не си човек, че да идеш. Та тъй. Искате или не, като няма мерки, пак по 1 месец няма се работи. Само дето лекарите окапват вече и няма кой да лекува.
55
1
 
26
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Докато не намалят цените до нормални нива, няма да им стъпя, а камо ли да поръчам за вкъщи.
54
1
 
14
 
! Отговори
Рашид Алибегов преди 1 месец
Абе дайте тука, държавата да даде.
53
4
 
21
 
! Отговори
Чиновник преди 1 месец
Заведенията трябва да разберат, че сме пазарна икономика. Държавата не е длъжна да им подарява пари, само защото те така искат. Освен това заведенията не внасят почти никакви пари като данъци и осигуровки, така че изобщо не може да бъдат сред приоритетните за спасяване браншове. Ако нещо им трябва спешно, да се обърнат към арменския поп.
52
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да питам: във Франция, Гърция, кат има мерки, що не изчезна ковида бе?
51
7
 
6
 
! Отговори
Така ще е преди 1 месец
Като сте хитреци и искахте да минете без мерки. Един метър два метра без маски със шлемове, но живота е скъп на клиентите;)
50
1
 
30
 
! Отговори
... преди 1 месец
Този Мартин Вълев бил страшна шамандура. Хората не сядали от страх да не се заразят. В грешка си мой човек. Хората не сядат защото вдигнахте цените тройно, а и реално да се седне на кръчма не е на дневен ред. Първо вече са сметки, пълен хладилник и т.н.
49
1
 
21
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Преди ДДС беше 20% и ресторантьорите го укриваха. Щети на бюджета - 20% от оборота им.
Сега укриват 9% и щетите са по-малко. Мъдро. Ако им направят нулева ставка бюджета няма да е ощетен изобщо :)
48
2
 
19
 
! Отговори
Oi преди 1 месец
До Бай Чичо

Напълно си прав. Затова най-ефикасния удар срещу алчността на тези самозабравили се нагли кръчмари, може да бъде нанесен само от народа. Когато спрем да им ходим по заведенията, хем ще затворят, хем няма да има как да искат компенсации от държавата. Защото държавата няма да има нищо общо с това, че бизнеса им е спрял.