1/3 от туристическите дестинации са напълно затворени

Пандемията струва на глобалната туристическа индустрия $1,3 трилиона
8 мар 2021 20:25, Нели Христова
10
1/3 от туристическите дестинации са напълно затворени
Снимка: Pixabay

Почти една трета от дестинациите по света в момента са напълно затворени за международни туристи заради пандемията, съобщи органът на ООН по туризма.

Първоначално правителствата започнаха да облекчават ограниченията за пътуване, но обърнаха тенденцията след появата на нови вирусни щамове и поради "постоянната сериозност на епидемиологичната ситуация", се казва в доклад на Световната туристическа организация (UNWTO), базирана в Мадрид.

В началото на февруари 69 дестинации от 217 страни по света, или 32%, бяха напълно затворени за международен туризъм - включително 30 в Азия и Тихия океан, 15 в Европа и 11 в Африка. Това е спад от пика през май 2020 г., когато 75% от дестинациите по света бяха напълно затворени, но покачване от ноември, когато 27% бяха затворени.

Органът на ООН заяви, че има тенденция към "по-нюансиран, доказателствен подход и подход, основан на риска" към ограниченията за пътуване, като например изискване международните туристи да предоставят отрицателен тест при пристигане, съобщава БГНЕС.

Около една трета от световните дестинации вече имат изисквания за представяне на отрицателен тест при пристигане, често комбинирани с карантина.

"Ограниченията за пътуване са широко използвани за ограничаване на разпространението на вируса. Сега, докато работим за рестартиране на туризма, трябва да признаем, че ограниченията са само една част от решението", заяви в изявление ръководителят на UNWTO Зураб Полиликашвили.

Пристигането на международни туристи е спаднало с един милиард, или 74%, през 2020 г., според UNWTO, която я нарече "най-лошата година в историята на туризма".

Пандемията струва на глобалната туристическа индустрия $1,3 трилиона загубени приходи през миналата година, 11 пъти повече от загубата, регистрирана по време на световната финансова криза през 2009 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Абсолютна лъже и измама, всички туристически дестинации са отворени, от март месец миналата година до нес посетих Бора Бора, Малдиви, Мавриций, Сейшели, Източни Кариби, Куба, Доминикана, Бали, Пукет, Дубай, Фуджейра нищо НЕ е затворено ! Вярно, че е главоболие в повечето случи с ПиСиАр тестовете , но си заслужава !
7
3
 
0
 
! Отговори
интернет преди 3 години
До И?Има си цветна телевизия вместо да пътуваш и плащаш за всичко. Благодат!
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"През последните 24 часа в Гърция са регистрирани 1142 новозаразени и 53 смъртни случая."......През последните 24 часа в България са регистрирани 497 новозаразени и 21 смъртни случая. А месеци наред гърците са в брутален локдаун, дето и хляб не могат да си купят свободно и спокойно.И?Резултатът при нас е кажи-речи същият, че и по-добър.Жалко само, дето ковид-кукловодите няма да разрешат на Баце да се прави повече на улав, Ако и да има смекчаващо вината обстоятелство - предстоящите избори.
5
4
 
8
 
! Отговори
И? преди 3 години
Изключително много се радвам, че няма да дам 15лв. за сандвич и кола на плажната ивица тази година урааа!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНГрета, ти ли си бре?
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последното ,което вълнува отрудения и изнемощял български народ е дали ще има какво да нагуши туристическият бизнес този сезон. Може би тук е мястото да се каже ,че на никой не му дреме.
2
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЕДИН ОГРОМЕН ПЛЮС !!!ПО ЧИСТИ МОРЕТА И ОКЕАНИ И ПО СПОКОЙНИ ПЛАЖОВЕ!!ДА ЧУХТЕ ТАЯ ГОДИНА ДА ИМА БОЛНИ ОТ ДЕЗИНТЕРИЯ НА БГМОРИЕТО :D НЕ НАЛИ!И ОЗОНОВИТЕ ДУПКИ СЕ ЗАТВОРИХА ЩОТО ЯВНО САМОЛЕТИТЕ СА ГЛАВНИЯ ЗАМЪРСИТЕЛ НА ВЪЗДУХА! КОЙ ЗНАЕ КАКВА ОТРОВА Е ЗА АТМОСФЕРАТА ТОВА СПЕЦИАЛНО ГОРИВО КОЕТО Е ЗА САМОЛЕТИТЕ!
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатите 3аднuцu ще се кротнат малко, айде стига да бръмчали тук и там