Хотелиерите искат безплатни чадъри и шезлонги за 3 години

Така щял да се подпомогне туризмът, който е силно засегнат в кризата
22
Хотелиерите искат безплатни чадъри и шезлонги за 3 години
Снимка: БГНЕС

Чадърите и шезлонгите на плажа трябва да са напълно безплатни поне през следващите 3 години, за да се подпомогне най-засегнатият от кризата сектор на икономиката – туризмът. Това заявяват в свое писмо до премиера Бойко Борисов и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Още по темата

“Категорично възразяваме срещу предвидените промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги и увеличаване площта на заведенията на плажа”, пишат от БХРА в писмото.

Очакванията ни за тазгодишния летен туристически сезон са да бъде труден и с много неясноти по протичането му. Считаме, че отново ще разчитаме на българските туристи и туристите от съседни държави, които идват основно заради плажа, а не заради това колко са лъскави хотелите ни, обясняват от национално представената професионална организация.

“Излизането от тежката криза ще изисква време през следващите минимум 3-4 години, през което ще бъдем и в остра битка за всеки турист с нашите основни конкурентни пазари – Турция, Гърция, Египет, Хърватия и т.н. Тези държави освен огромни бюджети за реклама предлагат на местния бизнес и сериозни стимули за привличане интереса на туроператори, агенти и туристи към съответната дестинация, в сравнение с това, което прави нашата държава. За разлика от хотелиерите в конкурентните ни дестинации, в които риска се поема от държавата и хотелиерите се подпомагат сериозно, в България единственият сектор от туризма, който не е подпомогнат и обезщетен, е хотелиерството. Хотелиерите са на ръба на оцеляването и за разлика от колегите си от конкурентните дестинации, ние не можем да отделим никакъв собствен ресурс за стимулиране на туристопотока. За съжаление, не се предоставят и кредити за оборотни средства, за което многократно сме Ви информирали и очакваме спешна намеса на държавата в тази област”, се казва още в писмото до премиера.

Както сме предложили още в началото на пандемията COVID-19, в писмата ни от 24.03.2020 г. до министър-председателя и от 29.04.2020 г. до министъра на туризма, освобождаването от концесионна такса на плажовете за срок от 3 години срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри на плажовете е една от мерките за оцеляване на летния ваканционен туризъм, подчертават от БХРА.

“Според нас, в следващите поне 3 години трябва да се предлагат безплатни шезлонги и чадъри, особено за туристи, които са настанени в хотелите и да се въведат много ниски цени на плажните услуги на туристи, които не са настанени в хотелите”, настоявават от БХРА. За целта държавата следва да освободи от концесионни такси и плащания концесионерите и наемателите на плажовете срещу ангажимент за предоставяне на безплатни шезлонги и чадъри. А в случай, че е необходимо, държавата и да доплати на концесионера да се грижи за плажа. Но предоставените услуги трябва да са безплатни или да са на изключително ниски цени. Като под ниска цена ние не разбираме по 5 лв. за чадър или шезлонг.

В момента оцеляването на летния ваканционен туризъм е под въпрос и основно зависи от това дали държавата би се лишила от концесионните възнаграждения / 50 % от тях отиват в общините / на стойност 8 млн. лв. при хиляда пъти по-голям приход от сектор туризъм – около 8 000 000 000 лева, категорични са от БХРА. Не може летния ваканционен туризъм да е заложник срещу толкова малка сума като 8 милиона лева, която се равнява на допълнителните услуги, които туристите в даден курорт записват. И според нас държавата може да се лиши от тези 8 млн. лв. в името на оцеляването на летния ваканционен туризъм.

Заради тези пренебрежително малко средства / около 0.1 % от приходите от сектор туризъм / се създават изключително много неприятности, подчертават от БХРА. Има недоволство от страна на гостите на курортите, отнасящо се до високите цени на плажните услуги, като по този начин се разваля впечатлението от пребиваването им в България и в последствие гостите се насочват към други дестинации.

“Също така, не сме съгласни с изтъкнатите доводи за увеличаване площта на заведенията по плажа, тъй като с така направеното предложение, вместо да подсигурим колкото се може повече плажна ивица, с цел разполагане на повече чадъри в съответствие с мерките срещу КОВИД- 19, се постига обратен ефект, т.е. намаляване на пространството и възможностите за летуване. С допускане на това предложение, заведенията по плажа ще превземат голяма част от територията. Тука е моментът да си зададем въпроса защо не се допусне и другите заведения да си разширят територията, а само тези на плажа? Не може да се посочват като причина за разширяване на плажните заведения мерките и отстоянията между масите. Това е недопустимо !!!  Както всички останали се съобразяваме с мерките, така те трябва да важат и за “бараките” по плажа. Не намираме за нормално наложилата се в годините практика през деня пясъка да се ползва за плаж, а през вечерта – място за развлечения”, категорични са още от БХРА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Брио преди 3 години
Дайте им ги за без пари, даже им плащайте да ги стопанисват ама ако не си вършат работата както трябва - яко глоби, щот ми писна да лежа измежду фасове и пластмасови чаши. Излагация направо
17
0
 
1
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Айде, чиба инжекцията и всички към Гърция-там е истината! Тука няма място за всички, то само нашите гражданя като нападнат плажа няма място, сега остана да няма и чадъри по 20лв, съвсем ще се напълни. Ние къде да ходим? Трябва на 50км от града да обикаляме между камънаците за 2м пясък
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия печелбари се скъсаха да искат ,като знаем на кой са хотелите нищо чудно и 5 г.
15
0
 
5
 
! Отговори
туризъм -казарма преди 3 години
До генерал ВрачевЦелия персонал на морето да работи безплатно във запас и военен съд при кражби
14
0
 
3
 
! Отговори
генерал Врачев преди 3 години
Бившия председател на комитета по туризм преди предложи мобилизация на персонала.Също предложи на черноморието ресторантите да се снабдяват от кухни-майки.Въведе задължително купони за консумация на грозде. Децентрализира хотелите.
13
0
 
4
 
! Отговори
конкуренцията преди 3 години
До УууууДойде време да молим клиентите...
12
0
 
8
 
! Отговори
Ууууу преди 3 години
Аз предлагам на хотелиерите в Корумпестан да се осигури от държавата персонал, който да си плаща, че им работи. Дано тогава са доволни.
11
0
 
10
 
! Отговори
Тrigeminus преди 3 години
Сутринта го гледах по БНТ в ''Денят започва'' един хотелиер от Варна.Гонеше Делян Пеевски по габарити.Дали е усетил криза?
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква криза, бе ей, на.гле.ци.. Вие толкова силна година като миналата, не сте имали от векове. Ейййй, всеки иска да *** бейй. Начин като се нервирам....
9
2
 
13
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Тая свърши,ще има много да чакате - беше каквото беше!?...
8
4
 
12
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи и се чудя и се мая и не знам колко мое да си т.п и п.ост та да не го разбереш и видиш това! за пример вземете гърците! Там седаш на шезлонга поръчваш си едно кафе или каквото там си поръчаш и сичко е наред и никой не се оплаква! Това толкоз години така и не успехте да го проумеете!? Значи наистина и срещу гърците да бегаме пак нема да ги стигнем! Ама той баштицата, слънцето каза да внимаваме да не станем като гърците! Та вие го послушали и затва сме на тва дередже!!!!
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен никой не ми дава нещо за да ме компенсира в ковид стагнацията.Храните скочиха безбожно, на 1 юли тока пак ще се вдигне, водата гони 4лв и т.н. За да оцелеем ходя да бера коприва и Канада по поляните А заплатата същата.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
9% ДДС не са ли им достатъчни за подпомагане, от които служителите едва ли разбират нещо? Сякаш някой ходи на море заради чадърите...
5
8
 
6
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Аз пък съм против. И с платени чадъри миналата година плажовете се пръскаха по шевовете. Не можеш да си намериш място ако отидеш след 9 на плажа. Ако ги направят безплатни всичкото *** ще налази и направо няма смисъл да се ходи. Стига сме ги подпомагали вече. Абсолютна лъжа е, че миналия сезон е загубен, да не говорим за този, в който хората ще са зажаднели да излязат от тях.
4
0
 
25
 
! Отговори
ХАХА преди 3 години
Безплатни за хотелиерите хахахаххахаА за клиентите ДВОЙНОЗа да може шеф хотел с мазератито да си плаща бензинеца.....
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние искаме безплатно кафе под всеки безплатен чадър за 3 години. Да подпогнем търговците на кафе. Също по по един безплатен дюнер към безплатното кафе под безплатния чадър. Също искаме безплатно..Я! Че ние сме построили комунизма бре:)
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A aз като турист искам чадърите и шезлонгите на плажа да са винаги безплатни, както в Гърция.
1
3
 
15
 
! Отговори
58411 преди 3 години
Защо хотелиерите не поемат направо поддръжката на плажовете? Така ще могат сами да си регулират цените за чадъри, шезлонги, напитки, закуски и атракции в хотела и на плажа. Така и персоналът ще може да работи по-ефективно, докато се завърти цялата машина.