Търговците искат моловете да отворят на 12 април, а не на 1 май

Настояват да не плащат данък печалба за 2021 г. заради загубите
45
Търговците искат моловете да отворят на 12 април, а не на 1 май
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сдружението за модерна търговия (СМТ) апелира мерките за ограничаване на дейността на големите нехранителни магазини да не бъдат удължавани след 11 април 2021 година както и големите търговски центрове, тип "мол" и "ритейл парк" да бъдат отворени от 12 април, а не от 1 май. Така ще бъде избегнато усложняване на финансовата ситуация за някои компании и ще бъде ограничена задълбочаващата се криза в нехранителния ритейл сектор, предизвикана от затварянето на обектите с площ над 300 кв. м. и на търговските центрове, посочват от организацията.

Отварянето на магазините ще има спасителен ефект върху цялата екосистема от свързани с ритейла бизнеси и за приходите в държавния бюджет. Тази мярка няма да доведе и до ръст на заболеваемостта, тъй като големите търговци и мениджмънта на търговските центрове доказаха, че могат да спазват стриктно противоепидемичните мерки.

Ограниченията, които бяха наложени на 18 март и удължени на 30 март водят до изключително тежки икономически последствия не само за търговците, но и за всички компании, свързани с ритейл сектора – доставчици на стоки, логистични, охранителни и фасилити мениджмънт фирми и т.н.

Всички те са поставени в шокова ситуация, тъй като при затваряне, на каквото сме свидетели в момента, разходите на компаниите остават в почти пълния си размер, а в същото време приходите им са редуцирани почти до нула. Нещо повече – заради пандемията се наложиха и допълнителни разноски за дезинфекция и осигуряване на всички предпазни мерки, така че магазините и търговските центрове да представляват безопасно място за пазаруване и работа. Това значително финансово перо е изцяло за сметка на работодателите и по никакъв начин не се компенсира от държавата, пише в позиция на СМТ.

Положението е особено тежко за ритейлърите, които имат магазини в големите търговски центрове тип „мол“ и „ритейл парк“ и най-вече за тези с обекти единствено в тях. През последната година тези търговски центрове бяха затворени за приблизително 100 дни, включително и в периодите, в които се реализират най-големи обороти като Коледа. В резултат на това търговците в тях регистрираха огромни спадове на приходите и бяха принудени да освобождават служители.

Ново удължаване на затварянето на големите нехранителни магазини и на търговските центрове неминуемо ще доведе до верижно влошаване на финансовото състояние на много компании в сектора, до ръст на междуфирмената задлъжнялост и на безработицата, тъй като евентуално освобождаване на служители би осигурило възможност за запазване на функционирането на бизнеса и на положителни резултати.

Ще се стигне и до негативни ефекти и за държавния бюджет. Първият е, че ще намалеят приходите в него, тъй като компаниите в този бранш работят напълно „на светло“ и плащат данъци и осигуровки върху реалните си приходи и възнаграждения на служителите. Вторият е, че се увеличат бюджетните разходи, тъй като когато бизнесът на тези компании е на практика затворен и не генерират оборот, те са принудени да освобождават служители или да ги пускат в неплатен отпуск и затова е нормално да очакват компенсации от страна на държавата.

За разлика от малките и средни предприятия, големите търговци могат да се възползват само от мерките „60:40“, „Заетост за теб“ и „Запази ме“, през които е предвидена компенсация и подкрепа по отношение на разходите за труд и запазване на екипите. В същото време, при почти нулеви приходи, всички останали техни разходи продължават да текат, което води до много тежки последици за бизнеса. Ето защо СМТ призовава за справедливо третиране на всички търговски компании, независимо дали са малки или големи, като се осигури подпомагането им равнопоставено.

От сдружението настояват обхватът на мярка „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ през НАП, която предвижда подкрепа за затворени малки и средни предприятия в размер на 10% от оборота без ДДС, да бъде разширен и към големите компании.

Обхватът на мярка „Подкрепа за средни предприятия по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също да бъде разширен към големи предприятия, искат от СМТ.

Търговците настояват да се разшири обхватът на програма „Запази ме“ като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и така нататък.

Другите им искания са за редуциране на данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите, замразяване на данъчните плащания за периода на затваряне на обектите, освобождаване на засегнатите компании от данък печалба за 2021 година.

Възстановяването на дейността на големите магазини ще има положителен здравен ефект, тъй като в тях е възможно да бъде осигурена необходимата дистанция между пазаруващите и пропускателен режим. Водещите ритейлъри вече показаха през над тримесечния локдаун, който беше въведен през ноември, че имат капацитета и мотивацията да спазват стриктно предписанията на здравните власти и да осигурят безопасна среда за работа и пазаруване.

Отварянето на нехранителните магазини и на търговските центрове, не само ще допринесе за справяне с пандемията, но и ще даде достъп на хората до широк спектър от продукти, включително и такива от първа необходимост като специални бебешки храни и пелени, продукти за лична хигиена, за дезинфекция на дома, за пречистване на въздуха, материали за спешни ремонти, продукти за грижа за бебето като стерилизатори, затоплители на храна, шишета и биберони; специални облекла и много други. Тези стоки се предлагат от големите търговци, при строго спазване на дистанция на достатъчно големи площи и при прилагане на противоепидемичните мерки в пълния им размер.

В заключение, Сдружението за модерна търговия още веднъж подчертава, че затварянето на големите магазини за нехранителни стоки и на търговските центрове е неефективна мярка от икономическа и от здравна гледна точка. Нейното допълнително удължаване ще бъде негативно за редица големи бизнеси, за българската икономика и за държавния бюджет. Затова водещите компании в сектора на търговията с нехранителни стоки настояват мярката да бъде отменена, което не само ще помогне за избягването на пагубния икономически ефект, но и ще допринесе за справяне с пандемията.


45
Още по темата: молбизнестърговци
Още от САЩ
Как едно американско семейство си купи къща в Италия онлайн "на сляпо"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оказа се, че можело и без молове, можело и без бакшиши, можело и без половината кръчмари. Оказа се, че може и без повече от половината мутр-охотелиери по морето и Банско. Ще се окаже, че може и без уикенди в Рим и Мадрид за по 50 лева полета :)
36
1
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 1 седмица
Отваряйте бе, отваряйте и мpeте, мен ме бОли х..
35
1
 
15
 
! Отговори
Тийн преди 1 седмица
От година и половина не съм влизал в мол. И о-боже. Оказа се че не ми липсва грам.
34
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Абе данък печалба не се ли плаща върху печалбата? Т.Е. ако имат загуби няма да плащат данък печалба. Ето едно от исканията им е изпълнено автоматично.
33
0
 
10
 
! Отговори
Симо преди 1 седмица
В мола един пуловер струва 150-200лв.,една пенсия е 300лв.На какво прилича това?Надути продавачки на фона на изнемогващ и болен народ!Парфюми,маратонки,часовници,вещи,за това ли трябва да рискуваме живота на населението,че някой дебел бос не може да си купи още едно бмве?И как ще погледнем в очите лекари,зъболекари,сестри,санитари,които преболедуваха инфекцията,страдат от умора,включваща последствията на ковида и текущия прием на болни!!
32
0
 
6
 
! Отговори
Симо преди 1 седмица
В мола един пуловер струва 150-200лв.,една пенсия е 300лв.На какво прилича това?Надути продавачки на фона на изнемогващ и болен народ!Парфюми,маратонки,часовници,вещи,за това ли трябва да рискуваме живота на населението,че някой дебел бос не може да си купи още едно бмве?И как ще погледнем в очите лекари,зъболекари,сестри,санитари,които преболедуваха инфекцията,страдат от умора,включваща последствията на ковида и текущия прием на болни!!
31
0
 
13
 
! Отговори
гого преди 1 седмица
Когато работодателите от МОЛовете започнат да плащат ПЪЛНИ осигуровки на персонала, тогава може да се говори за намаляване на данъци. :)
30
0
 
10
 
! Отговори
133 преди 1 седмица
За съжаление и малкото мерки не се спазват от потребителите и клиентите на услугите в големите магазини и моловете. От скука и мързел са най-често посещаваните обекти, в които по абсолютно никакъв начин не се следи за потока от хора и носенето на маски. Никой търговец няма да изгони потенциалния оборот, само защото го мързи да си сложи за маската за половин час, докато убива времето в магазина. Та отговорността отново се прехвърля в лакомия български чорбаджия.
29
1
 
9
 
! Отговори
Жизу преди 1 седмица
Предлагам тоя проблем да го реши г-н Трифонов.
28
1
 
1
 
! Отговори
ДонДон преди 1 седмица
До гост
Явно не знаеш, че големите (а и не чак толкова големите) фирми, плащат данък печалба авансово, на тримесечие, на база минала година.
27
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
Е няма как да плащат данък печалба, ако са на загуба. Данък са плаща върху печалбата, не върху загубата. Тъй че няма какво да искат да не плащат данък.
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато от цялата държава не работят само моловете и училищата, това говори за мизерия в политическите решения.
Защото тук здравеопазването няма нищо общо!
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 24

Ще теглят заеми, за да плащат обезщетения на бизнеса.
Криещите се от ковид ще се радват, за това че не работят моловете и след време заради тях цялата държава ще е заробена.
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не виждам проблем в това моловете да работят.
23
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Aбе не знам кой ще прави правителство, ама с тия много по-ниски данъчни постъпления, растяща безработица и очаквана икономическа криза, дупе да му е яко
22
5
 
9
 
! Отговори
МОЛ преди 1 седмица
Тия смешници с претенциозното име Модерно пазаруване са много нагли копчета! Никакво отваряне!
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 15

В много градове молевете плащат най-високи данъци а секънд хенд магазините укриват доходи и загрозяват града.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 19

Много искаш.
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искам да отворят моловете.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Mao 13

Моловете НЕ трябва да се отварят. Тука свършва изречението. Не ни трябват молове. Трябват ни паркове. Не щем да клечим на кафето с телефона закачен за безплатното УиФИ, по-добре да седнем на поляната и да четем книга (примерно само казвам). Не мол, ами една гора би ме зарадвала. Ей така, в центъра на града.