Еврорезолюция "за" замразяване на преговорите с Турция за ЕС

Отношенията с Анкара се влошават, се отбелязва в нея
47
Еврорезолюция "за" замразяване на преговорите с Турция за ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция за замразяване на преговорите с Турция за присъединяване към ЕС. Резолюцията е приета с огромно мнозинство от 480 "за“, 64 "против“ и 150 "въздържали се“, предаде Евроактив.

Резолюцията отбелязва, че отношенията с Анкара се влошават, вместо да се подобряват, и се насочва срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като казва, че продължава да провокира ЕС и неговите държави членки и отдалечава Турция от европейските стандарти.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) написа в Twitter:

"Пленарната сесия прие с огромно мнозинство най-твърдата резолюция за Турция, която някога е съществувала. Настояваме преговорите за присъединяване с Турция да бъдат официално преустановени, ако настоящата негативна тенденция не бъде спешно и последователно обърната“, добави дясноцентристката група.

"Призоваваме другите институции на ЕС да поставят на дневен ред целите, които се преследват по отношение на Турция, в зависимост от демократичните норми", каза докладчикът Начо Санчес Амор от социалдемократите.

Сега решението за замразяване на преговорите на Турция с ЕС е в ръцете на държавите членки. Досега Австрия и до известна степен Франция са подкрепили подобна идея. От друга страна Германия, България и Унгария категорично се противопоставят на подобен ход.

На Съвет на ЕС през юни лидерите на ЕС ще оценят за пореден път отношенията с Анкара на фона на напрежението в Източното Средиземноморие с Гърция и Кипър заради морските спорове, предаде БГНЕС.
Както САЩ, така и НАТО признават, че ситуацията с Турция не се е подобрила, но в публичните си изявления те винаги подчертават геополитическото й значение и по никакъв начин не искат Анкара да се наклони към Русия.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До До 10/13"Турция освен да изнудва ЕС за бежанците, друго не прави." - господине, добре ли сте?
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите сън не ги лови без да направят една лоша новина за ЕрдоганВиждаме ги всеки ден сребрелюбците им.Род и родина, срещу пари и благина не се продава.Да имат троянски кон, как не алкохола цигарите и комара са забранени и с големи данъци.
21
0
 
0
 
! Отговори
Султан Реджи преди 1 месец
Евтина лира - чок уджуз! Да се изкупува турската стока, за качество никой не мисли.
20
2
 
1
 
! Отговори
Ер-джолан преди 1 месец
Не мозе да бъде !
19
2
 
5
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Проблемът е в това,че Турция винаги е била спрягана за преден пост в борбата на НАТО със СССР и Русия.Струва ми се,че Ердоган е бил съгласен с тази роля /срещу известни благинки/ до момента,в който евроатлантическите му партньори"му спретнаха опит за преврат/или по-скоро опит за убийство/!?Кой го е спасил от физическо ликвидиране не е ясно,но оттогава Ердоган е друг човек!?Със сигурност на Запад нито подценяват,нито надценяват Ердоган,но ми се струва- замразяването е за дълго...а може и по-лошо!
18
9
 
5
 
! Отговори
Оффф преди 1 месец
Ердоганее, ердоганее, не може да вземаш на прицел френска фрегата край бреговете на Либия. Не може да се ежиш на благодетелите ти от Щатите.Не може да не си връщаш дълговете на Италия. Не може да атакуваш Гърция и Армения със световните им лобита. Не може да атакуваш бреговете на Израел. Ердоганее, вече няма връщане назад. Никой не ти дава вече заеми а падежите наближават, пък валута няма. Ще отглеждаш само дини като до 1970-та.
17
9
 
5
 
! Отговори
:) преди 1 месец
Фесът се прави на отворен и не даде стол на баба Урсула и си получи заслуженото.
16
4
 
8
 
! Отговори
Покера преди 1 месец
Лесно ни е да видим дърветата, но не и гората. Още в момента в който Ердоган прати командоси срещу Израел бе ясно накъде отиват нещата. Последва едно дърлене със щатите. И там някъде се намеси Русия която предупреди Ердоган за пуча срещу него, който нали се сещате че не е планиран от Папуа Нова Гвинея. ЕС си се влачи традиционно на опашката. На Турция съдбата и е да бъде разсипана. Вероятно скоро няма да е сегашните си граници. Тия карти се играят от едни с много големи глави.
15
2
 
4
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 1 месец
ЕС работи като вършачка с ремъци и волове .Има закъснение от 10 години .Следващата резолюция на ЕП ще е за одобрение на излизането на Англия от ЕС - след около 10 години .Та в този ред на мисли - не се плашете че РСМ ще стане член на ЕС и България ще приеме еврото .
14
2
 
8
 
! Отговори
Югоизточния преди 1 месец
Фланг на ЕС се пази от Гърция. За това и там ЕС налива пари. Неслучайно там се изпращат гранични полицаи от цяла централна Европа.
13
3
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
За стокообмена си прав, но за пазител на пгоизточната границата на ЕС си в голяма заблуда. Турция освен да изнудва ЕС за бежанците, друго не прави. Най вероятно си проспал 2018 и 2019 г. В разгара на емигрантската криза. Нямат място в ЕС, това е
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно е българските евродепутати как са гласували. Дайте данни....
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евреите сън не ги лови без да направят една лоша новина за Ердоган
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция си го знае това от поне 15 години. И на държавите от ЕС им е пределно ясно, че тожа никога няма да се случи. Този цирк от много години е по-скоро политически, само да се каже, че някой е казал нещо и са взели някакво решение. Западните държави имат нужда от голям пазар като турския, както и Турция има нужда от ЕС, за да си изнася стоките там. А и както казаха преди мен, Турция пази югоизточната граница на ЕС. Членка на НАТО е, така че все някак държавите са обвързани.
9
4
 
10
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 месец
Нали някой не е очаквал нещо друго? То за Турция проблемите тепърва започват. А позицията на България е съвсем логична. Стотици хиляди абита са с български паспорти. Ще ни наводнят! А че се сюрнат насам се усеща от сега. Питат, разпитват, капарират жилища.
8
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция никога не трябва да влиза в ЕС. Турците са изостанали умствено с хиляди години и нямат място в Европа.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, правилна е резолюцията, но ще има негативи основно за нас... ...тия дето сега, изведнъж се сетиха да праскат резолюции ще се скрият по бюрата си в Брюксел... ...най-много да им се откъсне от сърцето някоя декларацийка в наша защита, и някое ново заемче...
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС защо мълчи за Кюрдистан. Цял народ окупиран от турците. Само за Русия санкции, а за Турция кога. Ердо мн си повярва.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе то и на турски граждани не трябва да се разрешава да влизат в ЕС докато Ердоган е на власт и ги ислямизира и докато не върнат статута на Св. София на музей. За интегриран турчин аз не съм чувал. Какво се правят на ударени? Турция е на нашите граници, ние ще берем ядове от исляма. Европейците да се стегат, че нещо не ми харесват.
4
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До кви преговори/2"не разбирам защо въобще се обсъжда влизането на азиатска държава в ЕС" - бих се съгласил. ако израел и австралия не участваха в евровизия... или израел в уефа...