Китай спомогна за нов срив на биткойна, падна още с 10%

Криптовалутата продължава низходящото си движение
22 май 2021 08:00, Александър Попов
72
Китай спомогна за нов срив на биткойна, падна още с 10%

Цената на биткойн отново се срина в петък след засилен призив на китайските власти да предприемат мерки срещу добиването и търговията с криптовалутата.

Китайският вицепремиер Лю Хъ и Държавният съвет на страната направиха изявление, че е необходима по-строга регулация за защита на финансовата система.

В изявлението, публикувано късно в петък в Китай, се казва, че е необходимо "да се предприемат мерки срещу поведението за "копаене" (добиване) и търговия с биткойн и решително да се предотврати предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

Биткойнът поевтиня с над 10% към 35 300 долара, задълбочавайки низходящото си движение с повече от 40% от рекордния връх, достигнат на 14-ти април около 64 895 долара.

Още по темата
Днешният спад следва срива на биткойна по-рано тази седмица към 30 000 долара, след като Китай забрани на местните финансови институции и системи за разплащания да предоставят услуги, свързани с криптовалутите, както и да работят с компании от сектора на цифровите валути.

Другите криптовалути също претърпяха огромни загуби по време на търговията в петък, като Ethereum и Dogecoin поевтиняват с над 11 на сто.

Силните изявления от Китай идват само ден, след като и американските власти се ангажираха да бъдат по-строги спрямо онези, които използват биткойн, за да извършват "незаконна дейност, включително укриване на данъци". Министерството на финансите на САЩ обяви в четвъртък, че ще изисква отчитането на крипто трансфери на стойност над 10 000 долара, точно както при паричните средства.

Загрижеността в Китай се съсредоточи върху редица въпроси. Голяма част от добиването (копаенето) на биткойни се извършва в азиатска държава от компютър, който използва огромни количества енергия за решаване на сложни математически задачи за отключване на криптовалутата.

Властите по света пък изразиха притеснения относно начина, по който биткойн и останалите дигитални валути се използват по незаконен начин.

"Необходимо е да се поддържа гладкото функциониране на фондовите, дълговите и валутните пазари, да се предприемат сериозни мерки срещу незаконните дейности с ценни книжа и да се наказват строго незаконните финансови дейности“, се казва в днешното изявление.

Като част от усилията си за рационализиране на процъфтяващата водеща криптовалута, Централната банка на Китай се оказа една от първите в света, разработила собствена цифрова валута, подкрепена от юана. Федералният резерв на САЩ пък заяви в четвъртък, че скоро ще публикува документ, в който се очертават нейните изследвания относно цифровите валути на централните банки.


72
Още по темата: биткойн
Още от Ако щете - вярвайте
10 грешки на Девите в любовта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Барабанист преди 2 седмици
Благодаря, г-н Христов. Хубаво е някой да те ориентира в морето от новости в нашата. сфера. Иначе ставаш луд кое да гледаш. А навлизането в същността на всяка новост не е като да прочетеш листовка. Ще се възползвам от съветите Ви. А иначе и криптовалутите ме влекат. Като философия, като замисъл и донакъде като реализация. Фиатните пари загиват. Банкери и правителства се мъчат да запазят контрола с идеи за дигитални валути, но пак централизирани. Лесна власт и кокъл не се изпускат.
48
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 47;)Е, значи говоря с колега... или поне в голяма степен.Практиката ми показва, че блокчейн е/ще е доста трудно. Сега и в близко бъдеще. И не заради технологията.Други технологии, като AI, са/ще са много по-търсени и приложими. Но, ако истински се интересуваш от технологията, а не от криптовалути, погледни SSI.Лично мнение: Ако обществото не претърпи Reset, няма как бъдещето да е без SSI.Успех!
47
0
 
0
 
! Отговори
Барабанист преди 2 седмици
За #42: Г-н Христов, искрено Ви благодаря за съветите. Но естеството на разработвания от мен софтуер не налага такива методологии. Все едно да ползвате сателитни снимки за семеен албум. :). Методите ми на работа през последните 30 години са ми ефективни за това, с което се занимавам. Блокчейн технологията е мнооого над всекидневните ми занимания. Това е нещо, на което гледам повече като хоби, отколкото като професия. Но със скромния си опит съм убеден, че това е бъдещето.
46
0
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 2 седмици
Да, професионално погледнато раздаващия минуси под подобни постове, които не включват САЩ, Русия, ГЕРБ, БСП и т.н. си е чист професионалист от най-висш клас. Трол-професионалист. В длъжностната му характеристика пише, че задълженията му се свеждат до писане до припадък на сведените му опорки, с изричното условие да не мисли, а на постове, които пък съвсем не разбира да хакне профилактично един минус. Така че имате работа със суперпрофесионалист. Всичко това го прочетах в моята ДХ :)
45
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Любопитен съм, чисто професионално, за доводите на този дето не е харесал поста ми #42.
44
0
 
0
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 седмици
Биткойна не е ПИРАМИДА, защото: Държавата иска да плащам данък върху печалбата която правя при продажба, 10% до три сделки и 15% над три сделки. Ако е ПИРАМИДА, защо ПРАВИТЕЛСТВАТА не го забранят, а искат да им плащаш данък върху печалбите, това означа, че го признават за финансов инструмент и за законна търговска дейност!
43
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Относно защитата в Биткоин клиента, за която говоря, тя противоречи на идеята за децентрализация и на PоW консенсуса, така че съм сигурен, че не е поставена.
42
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До БарабанистПич, ако обстоятелствата позволяват (нов продукт например), опитай да минеш на agile development, но не да организирате scrum процес и да кажете - готово, а истински agile с много lean (донякъде XP), ci/cd (вероятно правите последното и сега). Ключовият поинт е ако може всеки ден деливъри на (reference) клиента.Много по-ефективно е от дълто мислене "как да избегнем проблемите". А качеството на дизайна и в двата случая си зависи от хората.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Горещи тийнейджъри без *** - ***
40
2
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 3 седмици
До г-н Христов. Честно казано не се задълбочих в описания проблем, просто защото разбрах, че разглеждате въпроса в съвсем друг аспект. Това са технически неща. Материята е необхватна и има доста за обмисляне и преценяване. Аз страдам от болестта на програмиста - за да се реши даден проблем трябва да предвидиш всички (доколконо е възможно, иначе нямаше да има бъгове) варианти. А за това е необходимо време. Но не вярвам да е е оставена голяма врата за компрометиране на кода след 12 безпроблемни г.
39
2
 
0
 
! Отговори
Барабанист преди 3 седмици
До Геро: и зависимостта за която говорите не се дължи на слабости на Биткойн, а на слабост на съществуващата финансова система, базирана на дола.изацията на пазара. В случая биткойна не се разглежда като пари, а като обикновена стока, търгувана с фиатната валута. Каквито и туитове да пише Мъск ако пазарът възприема биткойна като платежно средство, проблем няма да има. Но все още мислим в долари и си носим такива последствия. Споко, ще се променят нещата
38
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Споко пич, няма проблем. В добавка на предния ми пост: Мързи ме да гледам кода на клиента, но предполагам, че няма такава защита, защото тя би противоречала на идеята на блокчейна.
37
0
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 3 седмици
До Геро. Говорим за различен тип независимост. Аз говоря са независимост от административен натиск, от досег до средствата от страна на държавни инстинуции, от въздействие върху цената на актива с административни, локални законови и други институциални лостове и нараво казано рекет или репресии. Вие говолите за чисто пазарни трикове. Това го има дори при златото. Пазарни трикове. От клиентите зависи как ще реагират
36
0
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 3 седмици
До г-н Христов. Извинявам се, не съм разбрал естеството на поста Ви. В тези форуми обикновено спорът не е на техническо, а на политическо или още по-често на лаишко ниво. Както е видно от троловете се изказват заучени опорки, без да имат представа какво всъщност постват. И се стига до там, че трола за да те разбере, трябва да загърбиш терминология и да му го обясниш на елемертарно ниво което те кара да изглеждаш лаик. Извинявам се.
35
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До ГероУязвимостта за която говориш няма нищо общо с техническото изпълнение на блокчейните и е валидна за всеки бизнес.
34
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До БарабанистИмах предвид чисто техническото форкване и презаписване на блокчейна (превръщайки сега валидния чейн в orphaned blocks).Да, оригиналните блокове остават в лог-а и могат да се поправят, но е тежка стъпка с тежък (вероятно hard) fork и намаляване на mining power на целия блокчейн, правейки го силно уязвим за последващи атаки.PS. Описанието е вярно при условие, че клиента няма защита от презаписване (да кажем) на повече от 10 блока.
33
3
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 3 седмици
Мен ме засяга това, че ФЕД печатат едни хартийки, в които не влагат нищо, а срещу тях вие им предоставяте плодовете на своя труд. И с всеки ден с тази хартийка може да си купите все по-малко неща. После тука по форумите си изкарваме тези колко по-добре било в САЩ отколкото в която и да е друга страна. Ами как няма да е добре - срещу нищо те "купуват" стоки. В природата нищо не се губи - за да получава един повече, друг трябва да му го даде. А САЩ заобикалят този закон гаврейки се с нас,туземците
32
1
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 3 седмици
Г-н Христов, Си-то не ме интересува - да си ги следи дръпнатите колкото иска. Щом си го търпят на власт, тяхна воля. Да не би да мислите, че банковата тайна Ви пази и у нас НАП например не знаят какво имате по сметката си? Писах вече - бях супервайзор и съм подготвял справки за наличности по сметки, изискани от НАП и утвърдени от дадена институция, упомената в закон. Не че аз съм писал #28 де... А знаете ли че Ю.Корея забранява на бедните си граждани да търгуват с крипто, но на богатите не.
31
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 28Фиксиран е на 21 милиона, но на практика Си Дзипин контролира кой ги има тези милиони.
30
1
 
1
 
! Отговори
Барабанист преди 3 седмици
А Биткойнът е обезпечен със най-сигурното обезпечение - пълна независимост от правителство или каквато и да е друга институция както като "печатане", така и като контрол и сигурност, както и от самата си същност - дефлационния принцип, гарантиран от лимитираната му емисия. Идиотщината с приказките за пране на пари - айде моля. Официалната финансова система днес си има законово средство за това - офшорките. А и всички приказки за банкови тайни, гаранции на влогове и т.н. са приказки за наивници.