Чакат ни рекордни температури през следващите пет години?

Има 90% вероятност температурите от 2016 г. да се надвишат
27 май 2021 18:51, Ния Христова
33
Чакат ни рекордни температури през следващите пет години?
Снимка: БГНЕС
Метеоролозите на ООН прогнозират рекордно високи температури през следващите пет години. Възможна е средна температура , която да надвиши с 90% вероятност температурите от 2016 г., които засега са на първо място в списъка, съобщава от Женева Световната метеорологична организация (СMO), представляваща специализирана агенция на ООН, предаде БГНЕС.
 
"Има 90% шанс поне една година между 2021 и 2025 да бъде най-топлата, като по този начин ще изтласка 2016 от първото място", посочва СMO. Организацията се позовава на проучване, проведено от Службата на Великобритания, която служи като "водещ център за подобни прогнози".
 
Изследователите стигат до заключението, че средната повърхностна температура на сушата и морето през всяка година от текущия петгодишен период ще бъде поне с един градус по Целзий по-висока от температурните стойности от доиндустриалната ера и в една от тези пет години температурата ще бъде "40% вероятна." може да надвиши доиндустриалните нива с 1,5 градуса. 
 
Освен това, експертите прогнозират и по-влажно време в регионите с висока географска ширина и в района на Сахел, както и повишена активност на циклоните в Атлантическия океан.
 
Генералният секретар на СМО Петтери Таалас отбеляза, че "това не са само статистически данни", тъй като "повишаването на температурите означава топене на ледове, повишаване на морското равнище, повече вълни от топлина и други екстремни метеорологични събития". Изследването е поредният призив за "намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралитет", каза Таалас.
 
В тази връзка СМО припомни, че през 2020 г., която беше сред трите най-топли години в историята откакто времето и климата се наблюдават, средната температура е била с 1,2 градуса по-висока от базовите стойности от доиндустриалната ера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
роу преди 2 години
г-жа ХРИСТОВА .ТАЗИ ГОДИНА Е НАЙ-СТУДЕНАТА ПРОЛЕТ ОТ СТОЛЕТИЯ...РОЗОБЕРА ЕДВА СЕГА ЗАПОЧВА..А ДРУГА ГОДИНА ПО ТОВА ВРЕМЕ СВЪРШВАШЕ..ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕ ИЗМИСЛИЦИ МАЛКО ПРОЧЕТЕТЕ ЗА МЕТЕРИОЛОГИЧНИТЕ ЦИКЛИ...ЦИКЛИ НА МИЛОТИН МИЛАНКОВИЧ..ОТ 2012 ГОДИНА Е ЗАПОЧНАЛО ГЛОБАЛНО ЗАСТУДЯВАНЕ...А ТЕЗИ ИЗМИСЛИЦИ СА , ЗА ДА ОПРАВДАЯТ ГРАБЕЖА ...ЗА БОРБА СРЕЩУ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ,,,УВИ НЯМА ТАКОВА....НЕ ЛЪЖЕТЕ НАРОДА
16
0
 
5
 
! Отговори
. преди 2 години
А за кога планирате да дойде морето и към западна България?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислех че потопа ще се отложи поне с 50 години но уви. Като гледам какви ледени късове се отцепвят с големината на континент направо ме лови страх. Ако продължава така до 10 години покрайбрежните райони на почти всички държави ще са под вода.
14
0
 
4
 
! Отговори
от село преди 2 години
Имота на село, а той е на брега на Дунава, под гората; селска чиста бара, водата може даже и да се пие; селото е с 353 човека ..; така направих, че барата минава през моя имот 18 дка; произвеждам всичко, но ... през лятото ме морят комарите, а те са голям бич за нашият регион ..; отнасят даже циглите на къщата ..! През лятото, температурата е може и да е 39.9оС, но в двора е прохладно, все пак съм на 355 m от Дунава, селската бара. Всичко е хубаво, но ... работа няма, от земеделието идват малко
13
0
 
0
 
! Отговори
пачангата преди 2 години
Ще ходиме на плажа всеки прекрасен ден. Морето е до коленете, бара е на плажа.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Възможна е средна температура , която да надвиши с 90% вероятност температурите от 2016 г., които засега са на първо място в списъка..."===Много се извинявам, но в началото на 2021 г. публикувахте статия, според която 2020 г. е била най-горещата. Такава статия публикувате в началото на всяка година и, ако човек вярва на тези статии, средната годишна температура догодина трябва да е над 100 градуса.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От глобалното затопляне неможем да се стоплим тази година!!!! Или и то като маските --- все в бъдеще време ще ги махаме и така ВЕЧЕ няма да ги махнем, че и сега очакват ни горещи дни ... нищо че тази година изпукахме от студове предната година вещаехте за тази горещини всичко ви е лъжа и пропаганда долни про сти КОВ
10
0
 
8
 
! Отговори
ами преди 2 години
Искам по някакъв начин да консервирам топлината от лятото, да я пусна в къщата през зимата и да не купувам дърва за огрев. Да, през лятото е зле, топлина, та целият съм потънал в пот, но през зимата от студа стигам до там, че си лягам с 7 песа и 28 домашни котки. Лягам на един матрак, който е на пода на къщата около камината; иначе умирам от студ! Изпитвам страх от студа, поради което през 2020 година се къпах на Димитровден, а сега на Гергьовден. Дрехи не пара, купувам от втора употреба.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекордно глупави новини
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак ще свършва света. Либерастията няма умора. От 100 години същата мантра.
7
0
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ич дъ не ви пука. Яжте ,пийте ей тия три неща ,че ко стане нящо да не сте валат.
6
0
 
14
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Поне от 20-30 години ни плашат с това, а то като гледам времето си е нормално. Че и "края на света" вече го преживяхме няколко пъти.
5
0
 
9
 
! Отговори
Жега преди 2 години
Такива температури са подходящи за рептилите, ще се навъдят още повече.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хммм още ли не сте получили новината - глобалното затопляне се отмени, сега сме в етап климатични промени, с тенденция към ледников период. Каквото и да става, който яде кюфтета и кара кола е виновен.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За следващите пет години всичко им е ясно на метеоролозите, ама за следващите пет дни вярна прогноза не могат да направят.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ако ги слушаме вече трябваше температурите да са близки до 80С и да е останала 10% суша...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекордно какво? Рекордно високи, или рекордно ниски, или пък рекордно хубави?