Economist призовава Кристалина Георгиева да подаде оставка

Бивши служители на Световната банка я защитават
24 сеп 2021 10:03, Нели Христова
37
Economist призовава Кристалина Георгиева да подаде оставка
Снимка: БГНЕС

През 2003 г. Световната банка започна публикуването на класация, която оценява добрите условия за правене на бизнес в различни страни по света. До 2017 г. премиерът на Китай, се оплакваше, че страната му изостава. По негово настояване предприемачите започнаха да се освобождават от бюрокрацията. Те намалиха таксите, оптимизираха разрешителните и започнаха да използват електронни печати вместо традиционните с мастило върху много документи.

Напредъкът на Китай илюстрира силата на класацията „Doing Business” на банката. Лидери са я използвали за мотивиране и наблюдение на реформите и са се хвалели с напредъка на страната си в „Doing Business”. МВФ цитира класацията миналата година, аргументирайки отпускането на кредити на Йордания. Данните помагат най-вече на инвеститорите.

Бивш служител на Световната банка, който е участвал в изготвянето на докладите защити настоящият ръководител на МВФ Кристалина Георгиева, след като списание Economist я призова да подаде оставка заради скандални обвинения, че е упражнила натиск за подобряване на позицията на Китай в „Doing Business”.

Шанта Девараджан, сътрудник при изготвянето на бизнес класацията на Световната банка през 2017 г., заяви, че външното разследване, което твърди, че Георгиева, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е прилагала „ненужен натиск“ върху персонала, за да повиши рейтингите на Китай, „не заслужава доверие”.

Девараджан, сега професор по политика на развитието в университета в Джорджтаун, заяви в поредица от туитове, че никога не е изпитвал натиск да промени резултатите за Китай и каза, че адвокатите на WilmerHale /автори на обвиненията срещу Георгиева/, са използвали само половината от негово изявление в едночасово интервю.

„Целта на Георгиева беше да провери цифрите за Китай, като се увери, че Китай получава кредит на доверие за предприетите реформи, без да се нарушава почтеността на „Doing Business”. Адвокатите на банката са пропуснали последната фраза “, каза той и добави, че прибързаната оценка за предишната работа на Георгиева като главен изпълнителен директор на Световната банка „е погрешна“.

„Някои от промените /в доклада/ коригираха грешки в кодирането“, казва Девараджан, който беше директор на отдела за развиващи се икономика на Световната банка до 2019 г.

Той публикува коментарите си в Туитър след остър материал на Economist - влиятелно списание в политическите среди, в който се казва, че Георгиева трябва да подаде оставка, тъй като скандалът е подкопал доверието в МВФ като гарант за коректността на макроикономическите данни в света и посредник между икономическите сили.

„Ръководителят на МВФ трябва да пази баланса, докато двама от най -големите му акционери, Америка и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество“, се казва в материала на Economist и добавя, че критиците на мултилатерализма вече цитират изводите на адвокатите от WilmerHale като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.

„Следващият път, когато МВФ се опита да оцени валутен спор или да помогне за разсрочване на дълга на държава, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще цитират това разследване, за да подкопаят доверието в институцията. Ето защо г -жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, се казва в редакционния материал на изданието.

Докладите на Световната банка „Doing Business”, които вече са отменени, класират страните въз основа на тяхната регулаторна и правна среда, облекченията при стартиране на бизнес, финансирането, инфраструктурата и други условия, гарантиращи добър бизнес климат.

Георгиева, българка, която е бивш икономист на Световната банка и служител на Европейската комисия, отрече обвиненията в доклада на WilmerHale, като заяви миналата седмица, че те „не са верни“ и никога не е притискала персонала да манипулира данните в „Doing Business”.

Георгиева нае фирма за връзки с обществеността, за да отхвърли обвиненията.

Джоузеф Стиглиц, бивш главен икономист на Световната банка, също опроверга твърденията срещу Георгиева в доклада на WilmerHale.

„Няма доказателства и следи. Докладът не отразява точно случилото се“, заяви Стиглиц, който попита защо не се споменава настоящия президент на банката Дейвид Малпас, след като е допуснал неточности в публикуваните данни за рейтинга на Саудитска Арабия.

Бордът на МВФ провежда собствено разследване след скандала с Георгиева.

Говорител на МВФ отказа коментар по повод редакционната статия на Economist. Говорителката на министерството на финансите на САЩ също отказа такъв коментар.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
24
 
! Отговори
Койчо преди 2 месеца
Сталинка е научена от родителите си да лъже и краде по партиина линия
11
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Атакуват я щото е българка и бяла жена. Ако беше цветна и обратна щяха само да и се радват, но сега е лесна жертва! А и с тази студена война с Китай... малките ще бъдат яко употребявани.
10
10
 
13
 
! Отговори
баико преди 2 месеца
вси4ки закърмени с идеите на герб са компроментирани това им е идеята да лъжат и присвояват независимо от каде и по какъв на4ин да има за 4екмеджето.
9
11
 
14
 
! Отговори
Скакауец преди 2 месеца
Хайде да се прибира дома тетката. Каквото лапала й стига. Ние да му мислим. Че великите харвардци и инвеститори във фирмата Насекомо буквално ще ни нахранят с мухи след изборите.
8
8
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 2 месеца
ДО-ВИЖ-ДА-НЕЕ
7
10
 
12
 
! Отговори
НЕ ОСТАВКА ЗАТВОР преди 2 месеца
И ЗА НЕЯ И ЗА ДЯНКОВСЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ТЕЗИ ДЕТО КИРИЛ ПЕТКОВ ЗНАЕЛ КАКВО ПРАВЯТ И КАК КРАДАТ НО ОЧАКВАЛ ДА СЕ РАЗКАЯТ САМО ЗА ПОСТЪПКИТЕ СИ ...ПЪЛНА ГАВРА С ДЪРЖАВАТА
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Магнитски за Гешев и Борисов!
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ми мирише на опит да и скроят шапката. Котай е новият Враг номер едно на тутраканската селищна система и войната с неговото влияние започва по всички фронтове. Отдавна вече той е икономика номер едно, но тази истина не е никак удобна на САЩ и нейните сателити. Нещата лека полека си отиват към бой.
4
2
 
4
 
! Отговори
Хахахах 1 преди 2 месеца
Кое са тези фалирали държави? Много бягат натам. На тях не им трябва такава подкрепа
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ми пука за Сталинка, но има ли замесени адвокати винаги действат като йезуити за постигнат интересите на поръчителя който и да е той .
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е, до това води чувството да се мислиш за недосегаем, като шеф на Световната банка.
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искат да сложат индиец на нейно място, обучен в Англия и верен на кралицата. За да може да се манипулират рейтингите в интерес на 2 точно определени нации. Нашата ще стане жертва на тези 2 фалирали държави, които с манипулации се опитват да завземат света, да го поограбят за да скрият факта че потъват финансово. И всичко това защо? Защото отказа да излъже за Китай и да ги изкара мишки. След тоя пореден опит да се удари Китай вече никой не може да ме убеди, че ковид е случаен. Целта беше Китай!