Румъния също се противопостави на Русия

Неприемливо е искането НАТО да се изтегли
21 яну 2022 16:12, Нели Христова
79
Румъния също се противопостави на Русия
Снимка: БГНЕС

Румъния определи като "неприемливо" руското искане силите на НАТО, разположени на източния фланг на алианса, да бъдат изтеглени като част от гаранциите за сигурност за деескалация на кризата в Украйна, съобщи АФП.

"Подобно искане е неприемливо и не може да бъде част от преговорите", заяви румънското външно министерство в съобщение за медиите.

Още по темата
По-рано днес руското външно министерство излезе с официално изявление, че руските предложения за гаранции за сигурност включват изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г.

"Един от стълбовете на нашите инициативи, упоменат от вас, е съзнателно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния", заяви външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Така министерството отговори на въпроса какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

Българският министър-председател Кирил Петков отговори на руското заявление, че "България е суверенна държава и отдавна е направила своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решава сама да организира отбраната на страната си в координация с нейните партньори".

Той призова Руската федерация да остане ангажирана в диалога за деескалация на напрежението и да работи за по-сигурна Европа, предаде репортер на БГНЕС.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно и в ограничен обем, заяви още Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Рашистите само това и чакат. Да си изуем гащите и веднага ще ни ***, както вече са го правили два пъти, позовавайки се на реалната история на България. Посолството на Русия в България е напълно излишно. Желаещите да имигрират в Матушка Блатная, да ходят из посолствата на други държави, най-вече западни, за получаване на визи. А и като гледам опашката за визи пред руските консулства, ще се наложи да си купя очила, щото не виждам кьорав человек.
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аве BG и RO са васали с тях Никой не разговаря разговарят Русия и Фащ-Фащ си убират крушите и точка иначе дьрвото
55
3
 
4
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
КИРО И РАДЕВ, КАТО ПРЕДАТЕЛИ В АМЕРИКА!!!САЩ НА НЕБЕТО!!! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!!
54
2
 
4
 
! Отговори
"селянин" преди 2 години
Република България не е Румъния , за да ни сравнявате с тях тъпигьози !
53
6
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Колкото България е България,толкова и Румъния е Румъния. Управлявани сме от евреи номади,които не изразяват нашата воля. Познавам поне триста Румънеца и не знам един-единствен,който да иска американски бази в Румъния. Същото е и в България. Румъния,Сърбия и България искаме КОМУНИЗЪМ,но номадите,които ни завлекоха държавите тропат инатливо и злобно с крак върху разумните ни глави. Българи,Сърби и Румънци се обичаме и искаме Единни Федерални Държава и Армия ! Точка по въпроса!!!
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румъния е съюзник на Русия през Първата световна война. А през Втората веднага се присъединява към Русия през 1944 година и посреща освободителите от фашизма и нацизма.
51
6
 
6
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Румъния никога не е била с Русия и преди с Варшавския договор.
50
3
 
3
 
! Отговори
Джери Бадалуна преди 2 години
Какво ли ще каже Горбачов за НАТО?
49
5
 
9
 
! Отговори
до Бай ви к... преди 2 години
Мечтай си колкото искаш. Мечтите руска подлого са безплатни.
48
8
 
8
 
! Отговори
Бай ви к... преди 2 години
Една руска механизирана бригада усилена с дивизион С-300, танкова рота и противотанкова батарея ; Ще е достатъчна да ни прекърши за седмица.
47
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А Миро е най-заблуден русофил и предател на България.
46
0
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Казваш, какво търсят американците в нашата България. Като си казал А, кажи и Б.
45
9
 
7
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
РАДЕВ Е НАЙ-ГОЛЯМИЯТ СТРАХЛИВЕЦ!!!ДРУГ ПО-ГОЛЯМ ОТ НЕГО НЯМА!!!ЖАЛКО,ЧЕ ИМАМЕ ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ!!!
44
7
 
13
 
! Отговори
фтх преди 2 години
Думите на ген. Колев към войниците му на 4 септември 1916 г. са достатъчно изчерпателни и казват всичко: Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи-но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България! Само истински БЪЛГАРИН може да разбере тези слова, който е русофил -да си ходи в руската кочиня и да се бие на на страната на руските изедници срещу България!!!
43
4
 
8
 
! Отговори
cgj преди 2 години
Очилатия Кон да си набие 2 (два) фишека в задницата и да повика гУнен гАдеф да ги запали :) Ши.бани, руски *** неонодени!!!
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдум!
41
3
 
8
 
! Отговори
БГ НАТО преди 2 години
Тези от Атлантическия клуб в България няма ли да се изходят по въпроса ? Паси, Инджев, Ил. Василев, Поптодорова иначе друг път ръсят мозък за щяло и не щяло без някой да ги пита по всички медии...а сега нещо не смеят да се обадят. Няма ли да направят една пропагандна кампания за набиране на доброволци за Източния фронт ? Естествено те ще се снимат на първа линия с нахлупени каски и една пушка в ръка.
40
3
 
5
 
! Отговори
Миро преди 2 години
Радев,за генерал не става!!! НАТО грабна неговата слава!!!
39
1
 
4
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
ВАЖНА НОВИНА!!!ПОЛОВИНАТА НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛИ СА БОЛНИ ОТКОРОНА ВИРУС!!!ЩЕ ЗАРАЗЯТ ВОЙСКИТЕ СИ!!!И НЯМА КОЙ ДА ВОЮВА С РУСИЯ!!!! И ПАК ЛИ РУСИЯ В ТОЗИ СЛУЧАЙ ЩЕ ПОБЕДИ???
38
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Преди малко и президента Радев застана като патриот и се противопостави на Русия. Как сте мамини русофилчета? Управлението на нашата държава единодушно се противопостави на нахалните руснаци и защити военният ни съюз НАТО.