Северна Корея се хвали с "резултати" срещу COVID-19

Починалите със симптоми на треска са едва 69
27 май 2022 20:20, Нели Христова
21
Северна Корея се хвали с "резултати" срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

По информация на Северна Корея нейната битка с COVID-19 постига впечатляващи резултати: съобщава се за около 3,3 милиона хора със симптоми на "треска", но починалите са само 69, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ако всички тези болни са с коронавирус, това е ниво на смъртност от 0,002% - нещо, което никоя друга страна, включително най-богатите, не успя да постигне срещу болест, причинила смъртта на повече от 6 милиона души, отбелязва АП. Твърденията на Севера обаче бяха посрещнати с широкоразпространено недоверие около две седмици, след като той призна за първото вътрешно огнище на зараза с COVID-19. Експерти казват, че в бедния Север би трябвало да има много по-висока смъртност от тази, за която се съобщава, тъй като там има много малко ваксини, голям брой недохранени хора, недостиг на интензивни отделения и на тестове за засичане на вируса.

Северна Корея не дава много информация за случващото се в страната, затова е и малко вероятно външни лица да могат да потвърдят нивото на заразата. Някои наблюдатели казват, че Северът занижава броя на смъртните случаи, за да защитят от критики лидера Ким Чен-ун. Възможно е също така той да е преувеличил броя на заразените в опит да засили контрола над 26-милионното население.

Севернокорейски държавни медии днес съобщиха за още около 100 460 души със симптоми на треска и един смъртен случай, предаде Ройтерс. Севернокорейски държавни служители ще вземат проби от водата в реки и езера, от въздуха, боклука и отпадните битови води за наличието на коронавируса на фона на засилване на усилията в страната за борба срещу разпространението на ковид.

Най-вероятно Северна Корея скоро ще обяви победа над COVID-19, може би на политическа среща през юни и ще припише цялата заслуга на лидерството на Ким, коментира АП. Наблюдатели твърдят, че 38-годишният лидер отчаяно се старае да спечели по-голяма обществена подкрепа, опитвайки се да се справи с тежки икономически трудности, причинени от затваряния на границите, наложените от ООН санкции и собственото си лошо управление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Корея е на 194 място от 195 страни по ниво на здравеопазването. Реално, здравеопазване няма. Конид ги вършее като торнадо. Но Ким никога няма да признае. Комунист!
20
0
 
2
 
! Отговори
Лечител преди 1 година
До Анонимен Действително в Северна Курея е комунизъм, защото са опасли и тревата и добре, че дърветата имат корени.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въх!
18
0
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Мун преди 1 година
Всички болни са излекувани, за целта бяха екзекутирани, болни няма-COVID 19 също!Аз съм БОГ!
17
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 1 година
Те нали спечелиха световното по футбол?!И нали пратиха човек на слънцето!?
16
1
 
4
 
! Отговори
БайГуй преди 1 година
Да ви кажа от днес спирам бирата вечер, че ставам да пикая нощем. Минавам на бело винце с лед.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално. Там се лекуват с чайчета. Ако търчаха по лекари и се ваксинираха, смъртността им щеше да е съвсем друга.
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В северна Корея е комунизъм а през комунизма здравеопазването е на високо ниво въпреки че има други ограничения.
13
1
 
8
 
! Отговори
Амиии преди 1 година
СЕГАШНИЯ щам на Ковид е доста по- различен и доста по- безопасен от Делтата, който причини доста смърт. Така че С. Корея извади късмет със силната си изолация в началото на епидемията.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За две и половина години още не съм видял такова семейство. Но пък вече видях убити от псевдоваксата. Та ми е ясно кое е лъжа и кое истина. Ти спинкай там. Завий се да не настинеш и да хванеш кови
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, голям смях пада сред българските семейства, изгубили без време близките си. Явно живееш в барокамера или пък си обикновен троляк.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насърчава се природното лечение на ковид в северна корея а в България по време на пландемията се насърчаваше наливането с антибиотици по телефона които се изписва на базата кашляй за да преценя как си и какво да ти изпиша
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жиб. Мнее, всъщност по-скоро починалите при нас са колкото е планирала медицинската мафия. В момента еднакво достоверни са данните от С. Корея и от доста от останалите държави по света. Само посоката на лъжата е различна. Къде намаляват, къде увеличават. А болестта е смехотворно лека.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, да, баш си е най-вярно всичко. Под гениалното ръководство на партията.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен от Северна Корея са изградили по-добри условия в болниците отколкото в България бяха изградени по време на пландемията. Видяхме ги в нета снимките и ведеата от търновската болница когато Брейка ги пусна.
6
2
 
7
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
Там от глад ли от ковид не се знае но повече от глад умират... Или Прасчо ги лекува с глад?
5
2
 
6
 
! Отговори
Божил преди 1 година
Добре че Западът им направи ваксина а Господ спря вируса, та да отърват кожляка Кимчунците - инак щяха да видят "победа" на Куково лято!
4
2
 
9
 
! Отговори
Жиб. преди 1 година
Ха-ха-ха-хааа, тия "откриха Америка" - починалите от вирус там са толкова, колкото е планувала "Партията" и нито човек повече! :)
3
3
 
3
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 1 година
Изключително малко починали от най-леката версия на принципно обикновената настинка, наречена КОВИД - оо нее това е лъжа и измама! По дяволите, никой ли не изпрати на Сенерна Корея планът за действие? Не знаят ли да пишат всеки умрял при катастрофа и всеки инфаркт като КОВИД?! Не им ли пратихме ремдесивир или поне мидазолам за да избиват болните от настинка с увреждащи медикаменти? МАМКАМУ!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен до месец ще победят ковид и ще каже Ким запада 2 години се бори с ковид е а ние го победихме за месец и ще спре тестването.