»спани€ откри шест псима-бомби за 7 дни

≈дно е получено и в посолстното на —јў
1 дек 2022 19:54, Ќели ’ристова
15
»спани€ откри шест псима-бомби за 7 дни
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

»спани€ вдигна нивото на сигурност в правителствените сгради и посолствата след откриването на шест писма-бомби и запалителни устройства през последните седем дни, включително едно, което избухна в посолството на ”крайна в ћадрид в ср€да, и друго, което беше открито в посолството на —јў в четвъртък.

”стройствата са изпратени и до министър-председател€, министерството на отбраната, оръжейна компани€, ко€то произвежда ракетни установки, дарени на  иев, и военна база близо до испанската столица.

»спански€т държавен секретар по сигурността каза, че първоначални€т анализ предполага, че пакетите са изпратени от »спани€.

"“е са подобни на вид каф€ви пликове", каза –афаел ѕерес в ћадрид. "Ќие сме в ранен етап от нашето разследване. ¬ъпреки че има признаци, че са дошли от испанска територи€, нека бъдем благоразумни."

ѕерес каза, че все още н€ма достатъчно причини за повишаване на нивото на терористична заплаха и правителството не знае за подобни пакети, изпращани до други страни.

Ќай-висши€т наказателен съд на »спани€, audiencia nacional, води разследване по въпроса и експерти ще изследват пликовете за ƒЌ  и сравнение на почерка.

ѕисмото-бомба в украинското посолство избухна, когато беше отворено от служител в ср€да, причин€вайки леки наран€вани€ на ръцете на служител€ и накара ”крайна да предупреди своите дипломати да засил€т предпазните мерки за сигурност.

¬тори€т, открит часове по-късно в Instalaza, оръжейна компани€ в —арагоса, в региона јрагон, ко€то произвежда ракетни установки C90, беше деактивиран от офицери от бомбен отдел.

¬ ранните часове на четвъртък полици€та беше извикана във въздушната база Torrejón de Ardoz, след като системите за сигурност там откриха подозрителен пакет.

¬ четвъртък сутринта стана €сно, че писмо, съдържащо "пиротехнически материал" и адресирано до министър-председател€ ѕедро —анчес, е било прихванато на 24 ноември в двореца ћонклоа, неговата официална резиденци€.

ћалко след това министерството на отбраната съобщи, че подозрителен пакет е бил открит в 9 сутринта, което накара офицерите от бомбени€ отр€д да се обад€т. “о беше адресирано до министъра на отбраната ћаргарита –облес. ƒруго устройство в подобен плик е намерено в американското посолство в 12:30 ч. в четвъртък и е "неутрализирано" от полици€та, според вътрешното министерство.

ћинистерството каза, че откриването на пакета Moncloa го е накарало да нареди незабавно зат€гане на мерките за сигурност в обществените сгради, особено що се отнас€ до пощенските чекове.

√оворител на министерството каза, че рентгеновите снимки са показали, че пликът, изпратен до сателитни€ център на ≈вропейски€ съюз в базата “орехон де јрдос, съдържа н€какъв механизъм.

„—лужители както от националната полици€, така и от гражданската гварди€ отидоха в базата, за да изолират района, а полицейски следователи анализират плика, който е адресиран до сателитни€ център“, каза той.

ѕредварителните разследвани€ предполагат връзка между първите две писма, тъй като и двата плика нос€т един и същ обратен адрес.

ѕосланикът на ”крайна в »спани€ —ергей ѕохорелцев каза, че първи€т подозрителен пакет е бил адресиран до него и е бил предаден на коменданта на посолството.

"ѕакетът съдържаше кути€, което предизвика подозрени€ у коменданта и той реши да € изнесе навън, без да има никой наблизо, и да € отвори", каза ѕохорелцев пред украински€ новинарски сайт "≈вропейска правда".

"—лед като отвори кути€та и чу последващо щракване, той € хвърли и след това чу експлози€та... ¬ъпреки че не държеше кути€та по време на експлози€та, комендантът нарани ръцете си и получи сътресение."

—лужител€т е откаран в болница Nuestra Señora de América и изписан малко след това.

–оза —ерано, делегат на испанското централно правителство в јрагон, каза, че оръжейната компани€ в —арагоса се е свързала с полици€та, след като е получила писмо, което не е очаквала.

"Ѕеше плик с размери 10 см на 15 см и дебелина малко повече от сантиметър", каза —ерано пред радиостанци€ SER. "ѕликът беше прегледан и рентгенов и беше установено, че съдържа малък зар€д, предназначен да предизвика експлози€, когато бъде отворен. Ќе знаем какъв тип експлозив беше."

—лед откриването на първи€ пакет украински€т външен министър ƒмитро  улеба призова всички посолства на страната да затегнат мерките за сигурност.

ћинистърът също така призова испанските си колеги да предприемат спешни мерки за разследване на атаката, като добави, че който и да е отговорен, "н€ма да успее да сплаши украинските дипломати или да спре ежедневната им работа по укрепване на ”крайна и противодействие на руската агреси€".

–уското посолство в ћадрид публикува из€вление в четвъртък, израз€ващо своето "пълно осъждане … [на] вс€каква заплаха или терористичен акт – особено тези, насочени към дипломатическите мисии".

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


15
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
11
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ўо е то псим-бомба? ј)калинка? Ѕ)кола? ¬)улика за невеж журналист?
10
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»спани€ про€ви нечуван героизъм като откри шест псима-бомби за 7 дни, но това не й помогна в мача на световното срещу япони€.
9
1
 
1
 
! ќтговори
–ашистката наглост преди 1 година
¬ действие !
8
0
 
3
 
! ќтговори
ƒо днес преди 1 година
Ќаздраве!
7
0
 
3
 
! ќтговори
ћайна преди 1 година
ƒнес даже не четат псима- бомбите на коментиращите... ѕохвално, значи! :):)
6
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕредлагам пуйките дето списват сайтчето, вместо псима бомби да ги кръст€т пси-бомби, звучи по психарско н€как.
5
0
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
"»спани€ откри шест псима-бомби за 7 дни" ---------------------------------------------------------------- “ова "псима" на какъв език е написано? “ова е провален сайт на неграмотни *** и на най-големите сopocoидни простаци на Ѕългари€.
4
1
 
6
 
! ќтговори
SS преди 1 година
¬еднъж преди години получих съмнителен плик по пощата ! ∆ена ми ( азиатката) тръгна да го отвар€ и аз изкрещ€х да не го пипа ! ¬зех парче тел и ножици и внимателно го отворих ! Ќ€маше нищо нередно,просто рекламни материали от една фирма ! ∆ена ми ме пл€сна по рамото с малките си ръчички и каза : ћо ,магару такова само глупости ти се върт€т в главата ! ∆ени бе какво да ги правиш .....?!
3
1
 
4
 
! ќтговори
SS преди 1 година
ѕисма бомби се прав€т много лесно ! ѕроблема е ,че то€ който отвар€ писмата да е обучен да бъде съмнителен към плика ! » да умее да ,,надушва" вздривното вещество вътре ! јма се иска тренинг и познаване на матери€та!
2
7
 
4
 
! ќтговори
кх преди 1 година
–ашистан продължава да се отвърждава като терористична държава. —коро като  адиров замени ѕутин, по нищо н€ма да се различават от »сл€мска държава.
1
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
≈ изплюйте камъчето най сетне и кажете, кой изпрати честитките за Ќикулден