Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?

Магистър по право и преподавател влязоха в публичен сблъсък
173
Скандал около СУ: Докторант или мияч на чинии?
Снимка: архив Булфото

Софийският университет попадна в окото на сериозен скандал. Магистър по право обвини ВУЗ-а, че го къса три пъти за докторантура, а преподавател му обяснил, че нивото на интелигентност му е ниска. Младежът твърди, че въпреки това е успял от тази година да стане докторант по гражданско право…, но в Кеймбридж. Преподавателят пък отвърнал, че Англия има нужда от миячи на чинии.

Още по темата
От Софийския университет не отрекоха непремерените думи на преподавателя, но обясниха, че той е бил провокиран от провокативно поведение на младия мъж. Освен това от Алма Матер изразяват съмнение, че той е именно докторант в Кеймбридж.

Ето и подробностите от историята:

Скандалът гръмна от страниците на в. „Труд”. Там Златин Златев разказва историята си.  Преди да стигне до Кеймбридж, Златин завършва магистратура по право в СУ. След това завършва магистратура в Quееn Mary University of London (ВУЗ-ът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Иска да прави докторантура в СУ, но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последния път подава жалба. „В отговор проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ “, разказа Златев.

Преди дни той написал в имейл до бившите си преподаватели, че им благодари, че са го амбицирали да търси докторантура другаде и ги обвинява, че заради такива като тях България е на такова ниво.

В отговор получил следното писмо от имейл с адреса на проф. Русчев: „Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите”. 

От СУ днес излязоха със специални пояснения, в които обясняват, че Златев е късан три пъти от различни изпитни комисии.

„Г-н Златев е отправил до няколко преподаватели от Юридическия факултет писмо, в което изразява недоволство от неуспешното си явяване. Провокиран от тона на писмото на г-н Златев, проф. Иван Русчев му е отговорил непремерено. В отговор на писмото на проф. Русчев г-н Златев му изпраща по електронната поща покана за доброволно изпълнение, в която настоява да получи неимуществени вреди в размер на сто двадесет и осем хиляди британски лири”, се казва още в позицията на СУ.
 
От Университета уточняват и че сертификатът, който Златев е показал в медиите като удостоверяващ докторантурата му в Кеймбридж, е всъщност сертификат, който потвърждава приемането на Златев за подготвителен курс в университета.
 


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 5 години
няма политически връзки като адв. Деяна Марчева
92
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 5 години
Ле ле бре !!! Голямата работа !!!
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен
*** си ти, а не професорът. Огромното количество шкарто и помия, които напълниха безчетните ВУЗ-ове не струват и стотинка. Много от тези "студенти" не могат да обелят и два лафа и ако изпитите са устни,, едва ли ще минат и във втори курс. Сега е лесно, защото може да се препише лесно. Има студенти, които не знаят какво значи думата сигнатура, но познават нсички чалготеки. Преподавателите също девалвират - годишно се бълват толкова професори, че няма повече и накъде
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГУРБЕТЧИЯ
Хич не се и връщай
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Млад
Не хвърляйте камъни в градината на преподавателите заради пишман студенти. Сега във ВУЗ може да влезеш и с мижава тройчица, нещо, което не беше възможно по времето, когато проф.Русчев е кандидатствал. Освен това, правото не е нито медицина, нито някаква инженерна специалност, та да се развива с препускащи темпове. Проблемът си остава този - абсурдно голям прием, благодарение на който влиза кьораво и сакато и непрекъснато в набъбващия брой ВУЗ-ове. Сега и в Сливен щяли да правят
88
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
В държава в която Бойко Рапона - известен също като Тиквата/Тъпото или Винетуто е завършил ВИШУ, дето същите като тоя професор "в скоби" са му дали дипломата, няма място за интелегентни хора като младежа. Да се изнася, докато може!

Има една поговорка "Не се бори с прасе, на него ще му хареса, а и накрая ще си изцапан".
87
0
 
8
 
! Отговори
До 131- продълж. - 2 преди 5 години
Това ограничение премахнаха чак през 2011 г. В нормалните държави няма възрастово ограничение. И въпреки това, "въртелите" в много институти продължават.
Затова не се чуди на факта, че младеж-отличник, работил в Лондон като юрист и сега приет там за докторант, у нас е късан три пъти и до 35 г. не е направил докторантура.
Пред очите ни един наглец прогони кадърно момче, след като корумпираните му колеги три пъти са го разигравали.
По институтите "доктор" стават психично болни деца на професори!
86
0
 
7
 
! Отговори
До 131-продължение преди 5 години
Могат да те бавят и отлагат защитата ти по 10 и повече г. Ако се оплачеш, ще те провалят. Случва се да ти окрадат дисертацията още преди да си я защитил - това става и в СУ (представяш труда си за обсъждане и, докато текат процедурите, някой вече е издал твоя текст като книга, но от свое име).
Комунистите бяха наложили възрастово ограничение (до 35 г.), ако не си "техен", бавят те до 35 г., та дори и да защитиш, да не можеш да заемеш научна длъжност.През 1991г. се предложи отмяна на това огранич
85
0
 
4
 
! Отговори
До 131 преди 5 години
Не знам дали имаш и най-малка идея какво представлява БАН.
Там редовна докторантура се получава, само ако си "нечий" и ако твоят покровител предварително е говорил с цялото ръководство на института и с всички хабилитирани служители. Тогава вече може да се счита, че докторантурата си е твоя" ( ще получаваш висока стипендия и научен ръководител ще ти помага)
Отличници без връзки, ако успеят да постъпят в БАН, могат да разчитат на т.нар.свободна докторантура- пише сам, след работно време, бавят го
84
0
 
9
 
! Отговори
Току що прочетох преди 5 години
материалите във в."Труд". Какъв се оказа младежът Златин, когото самозабравилият се професор определя като "посредствен"?
Оказа се, че е отличник, печелил международни конкурси, работил в Лондон като юрист и минал успешно през всички процедури, за да го приемат като докторант в Кеймбридж. На всичко отгоре е освободен от някакви плащания именно заради отличното си представяне!
А тук как се влизаше "Право" в СУ през соца, когато проф.Русчев е станал юрист? Децата на старшините от МВР влизаха с (3)
83
1
 
4
 
! Отговори
Хейтър преди 5 години
До Анонимен
Аз познавам много успели българи в чужбина, ти като не можеш какво те я яд, хахаха
82
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До anonimen
Аз познавам много българи, които са се реализирали в чужбина на доста добри позиции. Само тези без език и професия ги експлоатират. Завистта няма почивен ден.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен
Иде реч за дипломна работа в университет QUEEN MARY - обърнете внимание.
80
1
 
6
 
! Отговори
Мечо Пух преди 5 години
Трябва да изгоним паплачта от университетите и там да влязат млади и кадърни специалисти. Унивеситета в Брюзел още пред 1800+ и не знам коя си година възприема тезата ,че водещите катедри трябва да са именити специалисти в областта си, впоследствие го възприем цял свят. Само в комунистическите страни титлите се дават на партийна основа на хора, които не са нито учени, нито някога са се занимавали с наука. Как те и на какво да научат студентите?
79
0
 
14
 
! Отговори
Златимир Орсов-юрист преди 5 години
професор Русчев е мой колега в ЮФ той е много даровит-особено в големите ДАЛАВЕРКИ..Двамата с него и неколцина партийни синчета преди 20 г. ЗАВЪРТЯХМЕ ЕДНА ГИГАНТСКА ИМОТНА ДАЛАВЕРА-наречена ЖСК Научни работничи 1 в Малинова Долина.Излъгахме над 170 балъци като им свихме париците и си спретнахме ПАЛАТИ по 200 квадрата..Е това само ние го умеем...Талантлив е Русчев...Евалла на този другар..Е не можем да се похвалим с успехите на др.ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ...но има време и затова...
78
1
 
4
 
! Отговори
12 преди 5 години
До 131,нелепо е да се правят такива коментари кой е с диагноза.В конкретния случай,всички знаем преподавателите колко ниско са паднали и затова никой не е изненадан.
77
0
 
18
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Кеймбридж е доста по-престижен университет от СУ, а като цяло, в българските университети са добри само бакалавърските и донякъде магистърските програми. Да се прави докторантура в България е безсмислено!

Поздравления, че са го приели момчето в докторската програма. От тук нататък предизвикателството е да я завърши.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 119
И пожарникарите да стават министър-председатели, земеделци да стават военни мивистри, металурци-шефове на данс, любовници да стават шефове на мвр, физкултурници да савицепремиери калинки да дават акъл на образовани хора и да се опитват да ги управляват.
Не зная каква е точно ситуацията, но университетът е сериозен, а ненавиждам дъртаците, които са окопани консервативно и алчно по учебните заведения и няма отърване от тях.
Работих в подобна среда. Ясно ми е.Достъпно за роднини.
75
0
 
9
 
! Отговори
кой преди 5 години
От цялата история разбрах две неща. Един сополанко с големи амбиции и един преподавател с ниско самочуствие. Общото между тях двамата е че живеят в една и съща мизерия.
В БГ И професори да станат файдата пак ще бъде финансово нищожна.

Ако искаш да станеш богат,диплома не ти трябва,а гърбец,много работа,хитрост...
Ако искаш да бъдеш велик учен не е необходимо да си с някаква научна степен,титла. Просто иска четене,практика и себеусъвършенствуване в определена научна сфера.Което не е никак малк
74
0
 
1
 
! Отговори
до 135 Яворчо преди 5 години
По темата за връзката на таланта и възрастта има достатъчно много сериозни изследвания, вкл и от учени от Кембридж!