23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?

Децата в България трябва да имат право на избор, твърди тя
15 апр 2016 18:27, Анисия Иванова
124
23-годишната Иглика се отказа от американската мечта. Защо?
Снимка: Bulgaria On Air

Да се завърнеш от САЩ, за да си учител у нас. Иглика e момичето, което загърби американската мечта в името на една кауза – да бъде учител. За много хора навярно нейният избор да се върне у нас, пропътувайки обратно, проправения с години път от България до Масачузетс (САЩ), изглежда налудничав. Но за нея това не е така.

В САЩ Иглика завършва геофизика в "Уелзли колидж“. В края на последната година от колежа пред нея застава сериозният избор, който трябва да направи.

"В последната си година трябваше да преценя какво ще правя, след като завърша. И имах избор да продължа да се занимавам с научна работа, както бях правила дотогава, или да продължа образованието си. От друга страна да се върна обратно в България, за да преподавам", обясни тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Иглика взима решението да се върне у нас и да стане учител в продължение на 2 години. И то не къде да е, а в едно село в община Ябланицата. Възможност, която изниква пред нея съвсем случайно, когато разбира за програмата "Заедно в час“.

Вече повече от половин година Иглика преподава английски и френски език в Основното училище в Орешeне. Разказва, че адаптацията - към малкото населено място, хората, новия й дом, вече е напълно завършена. И нито за миг, тръгвайки всяка сутрин за училището, не съжалява за направения избор. Дори напротив!

"В процеса на кандидатстване наистина си дадох сметка за големите неравенства в нашата държава що се отнася за достъпа до качествено образование. И когато получих оферта да се върна ми беше адски трудно да взема това решение. Защото това означаваше, че трябваше да загърбя дотогавашните ми планове, които бяха свързани с научната ми работа, и да си дойда тук. Но си казах: "две години това е нещо различно, което не съм пробвала досега". И имам възможност да допринеса за кауза, в която вярвам", заяви тя.

Движещото за Иглика към днешния момент е смисълът от това, което прави ежедневно.

"Когато вършим някаква работа, искаме да се чувстваме удовлетворени от нея. Искаме да се чувстваме, че има смисъл от това, което правим. Има моменти, в които си казваш, че това е лудост, но когато вършиш това, което си избрал, просто за теб няма по-нормално решение", посочи тя.

След малко повече от 6 месеца като учител в Основното училище в Орешене 23-годишната Иглика вече има ясна визия, затова какво би променила за учениците в България, ако има тази възможност.

"Това, което бих искала да променя, е всички деца в България, независимо от техния произход и социален статус, независимо от средата, в която живеят, да имат възможности да се развиват. Тоест, да имат същите избори, които аз съм имала. Да могат един ден да се питат: "Аз сега в България ли ще се върна, или ще остана ли в чужбина?" Или: "Ще стана ли научен работник, или ще стана учител". Искам те да имат тези избори пред себе си", коментира още тя.

Репортажът вижте във видеото на Bulgaria ON AIR


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
"Заедно в час" е американска програма.Действително има благородни цели спрумо ромчетата, на които обикновено не им се учи , а предпочитат да се женят и раждат!Смесените училища нямат бъдеще , защото родителите искат децата им да учат в елитни училища с преуспяващи ученици , а не такива които им пречат и дърпат назад!
90
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 5 години
"Равен старт" е невъзможен, защото образованието не "опира" само до пари , а до умствени възможности и желание, ако някой не желае да учи или е със специфични потребности , трябва да се насочи към т. н. помощни училища ,Там ще се прилагат специални грижи за него и най- важното няма да пречи на съучениците си , които са умни и бързо възприемат материала!
89
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 5 години
На 23 години ? Има ли висшо образование и педагогическа правоспособност? Съмнявам се ! След 2 години правим "светкавична" кариера- това е залога!Знаем ги тия приказки от "хиляда и една нощ"!
88
0
 
10
 
! Отговори
Кабул преди 5 години
Иглика преподава английски, а не български. Като се вземе под внимание възрастта на нейните питомци и етническия им произход, възниква въпроса откъде на къде трябва да се преподава английски, а не български? Те български не знаят, значи и английския няма да усвоят. Защото (казвам го като полиглот и утвърден преводач), за да усвоиш чужд език, първото и най-важно условие е да си усвоил до съвършенство родния си език.
87
1
 
3
 
! Отговори
Пак лидери... преди 5 години
Заедно в час се финансира от чужбина. Целта е "търсене на лидери". Както обикновено.Материалът има рекламен характер. Това е програма за търсене на отличници в столицата и провиницята. не за подпомагане, а за тхрсене! Такива очевдино има и не са непременно заслуга на наетите за учители. Името "заедно в час" е манипулкативно. Не е насочено към децата които имат проблем, а към отличниците.
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
продължение Всички млади хора в САЩ, работят накъде благотворително, защото това ги изтрелва и правят добра кариера, така че не се е отказа от Американската мечта, напротив следва задължителната пътека. По-добре да дойде в България, отколкото да я пратят в Индия. Въпрос на избор. Ще получи препоръка.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капка в морето, тази ф-ия "Заедно в час" мисли, че като преподават 2 г. тези млади хора и ще станат чудеса, много грешна стратегия. Започнете да прилагате новаторски методи на тези, които са още в университета, настоящите преподаватели, ако ги обучават поне 2 пъти годишно, подсъзнателно ще прилагат наученото и ще има повече ефект, сега отида тази девойка, размътва спокойствието на старите учители, които не искат промяна, а просто да си взимат заплатите, деца още по се объркват и след 2 г., чао
84
0
 
4
 
! Отговори
- преди 5 години
Интересно ако фондация "България за Америка" започне а изучава цветнокожи амрекианчета на български по български програми :)
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре в родината, отколкото в афро-американска държава, управлявана от мюсюлманин, кенийскиМелез със звучното англо-американско име, Бардак Обонго! В САЩ - Сатанинските Афро-Американски Щати, преобладаващото население са *** от бели,черни,азиатци и хИспано говорящи, без чувство и съзнание за произход и родина! Затова USA предизвикаха това мюсюлманско-африканско преселение в ЕС, да стане и Европа като тях,*** без род и родина, управлявани по лесно от правителство на Новия Световен Ред!
82
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЖЕНАТА ---ТРЯБВА ДА РАЖДА И ДА УЧИ ДЕЦА!!!ЗА ТОВА Е СЪЗДАДЕНА !НАУКАТА ---Е ЗА САМОТНИ И НЕРАЖДАЩИ...../..ЗАЩОТО --ИСКА ОТДАДЕНОСТ../
81
1
 
5
 
! Отговори
МНОГО СИЛНО МОМИЧЕ преди 5 години
....ОТ НЕЯ ЩЕ СТАНЕ СТРАХОТЕН УЧИТЕЛ!!ЗА 2-ГОДИНИ , ЩЕ СВИКНЕ С ПРИЗВАНИЕТО СИ ..../АКО ГО ИМА НАИСТИНА/ и ЩЕ СЕ УСТРОИ В ЖИВОТА!ВСЪЩНОСТ ----ВАЖНОТО Е ДА РАБОТИШ , ТОВА КОЕТО ОБИЧАШ!ПАРИТЕ-----ВИНАГИ СА ВАЖНИ , НО...... "НЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ".....ХА,ХА,ХАААААААТЕ СА САМО ---ЕДНО "ДОБРО ДОПЪЛНЕНИЕ"!!!!!
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя е толкова млада, може да се върне в САЩ когато си пожелае. Много добре е решила, да си дойде, да види, ако не и харесва - самолети много. То сега не е като по Татово време, да не можеш да ходиш никъде. До великата Гърция можеше да отидеш с колективен паспорт(като руска група) - карирана тетрадка с налепени снимки и имена. Та, не е лудо момичето.
79
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази е луд за връзване
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мечти..или..Ти ако гледаш филми в тях са само гангстери по улиците, но това съвсем не е така, филмите са за развлечение
77
3
 
6
 
! Отговори
До ко4ина ли е русия преди 5 години
През 2014 г. руската Дума гласува закон, с който забрани да се обнародват данните на Росстат. Тогава Русиябе на 1во място в света по брой на алкохолици на глава от населението и на трето място по брой на наркомани, изпреварена от Иран и Афаганистан, където пушенето на опиум е национален спорт. Но в Русия говорим за хероинови наркомани..Русия днес е единствената държава в света, в която мин. работна заплата е по ниска от официалния жизнен минимум, а по броя на абортите изпреварва новородените
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВрабчеАми заминахме, да не останите в България само пенсионерите и малцинствата накрая
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луди хора, психически болни
74
3
 
6
 
! Отговори
от кое НПО е това преди 5 години
Объркано момиче ??аман от продажници..маскирани като Благодетели
73
6
 
15
 
! Отговори
Ей преди 5 години
Момичето не се е завърнало. Пратили са я командировка в Б-я.После това ще я изтреля нагоре в кариерата й. Надявам се 2-те българчета и 12-те ромчета в класа й съществено да цивилизоват страната За 25 години не съм видял: дупка на пътя, локва на пътя, кал, разпиляни ***, бездомно куче или котка, каруца, таратайка, крадец, джебчия, бърза помощ пристига за 1 минута, децата си ги уча в къщи,макар че живея в малък град с около 4 милиона жители. Защо да се връщам?
72
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учител ще е за 2 години защото дотогава "Америка за България" ще дава кинти. После ще си завърти опашката и пак в Америка.Всеизвестно е, че "Заедно в час" се спонсорира от Щатите и има за цел да досъсипе образованието. Като гледам контингента, който ще обучава може и да не изтрае 2 години...