Родители вадят до 10 000 евро за частно школо на детето

Таксите скачат с около 100 евро заради ръста на заплатите
14
Родители вадят до 10 000 евро за частно школо на детето
Снимка: Булфото, архив

Таксите в частните училища няма да имат сериозна промяна, ще са със стотина евро повече заради повишението на минималната работна заплата и прага на учителските заплати. Най-високи са таксите за най-малките, защото в тях се калкулира храната, спането и доста допълнителни занимания.

Може да звучи парадоксално, но в гимназиите излиза най-евтино. Като цяло таксите са от 4000 до 10 000 евро на година, каза за в. "24 часа" Валентина Денчева, директор на частното училище "Веда" и секретар на Българската асоциация на частните училища.

Според нея плюсовете на частните училища се доказаха през годините.

Сред тях са високите резултати на матурите и националното външно оценяване след 7-и клас. Освен българската диплома в най-добрите, сертифицирани по IB, може да се получи и Международният бакалауреат (International Baccalaureate Diploma) - конвертируема по цял свят диплома.

“Отдавна умря митът, според който децата отиват в частните училища, за да яздят и да упражняват екзотични спортове. Те имат много съществени постижения, където и да отидат. В частните училища се работи много сериозно - за знания и постижения, а не просто за диплома”, твърди Валентина Денчева.

В нейното училище 100% от учениците стават студенти, като цяло статистиката за частните е 98%. Една част заминават в чужбина.

Според новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август, от 2018 г. частните училища, които пожелаят, може да получат финансиране от държавата. Това ще стане обаче при условието 20% от децата да учат безплатно От асоциацията се чудят как ще се развива училището, ако издържа 20% от учениците.

Сред въпросителните са още по какви критерии ще бъдат избрани безплатните ученици, как ще обяснят на родителите на другите защо техните деца не са сред посочените. Много частни училища учредяват стипендии за отличен успех или високи постижения в спорта и изкуствата, като така де факто таксата за обучение се намалява или пада.

130 са частните училища, като 39 от тях са частни професионални колежи, които дават степен на професионална квалификация, но не на образователна. Това също произтича от новия закон.

Сега колежите са по закона за професионалното образование. Сред частните има професионални, профилирани гимназии, начални и основни училища. Първото частно училище е открито през 1992 г. Пионерите са тези, които след това правят асоциацията.

Тенденция е частните детски градини да откриват и училища по настояване на родителите. Частната детска градина “101 защо” откри основно училище “Томас Едисън”. Така направиха и собствениците на зелена детска къща “Монтесори” в Драгалевци - възпитаниците ѝ продължават в основно училище “Откривател”. Прави се, защото родителите са приели услугата като добра. Гимназията “Проф. Иван Апостолов” пък има и основно училище “Аз буки”, а детската градина е “Малки стъпки”.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Училище от този тип съществува в България - в момента са в Княжево, но май ще се местят.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали българите бяхме супер бедни, на кое да вярвам вече :D
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде, моля ви се! Завършила съм частна гимназия и само аз и съучениците ми знаем за каква пародия ставаше дума!:)) Международна диплома ли? Отличен успех ли? Ха! Естествено, че всички имахме отличен успех, че нали си плащахме за да си купим международната диплома! И после като ме приеха в СУ разбрах какво значи да учиш. До тогава 5 години си беше чист купон и отбиване на номера.
8
1
 
11
 
! Отговори
учител преди 5 години
Гонели за успех под 4,50 !Ти ако имаш 100 нискочели родители платили по 10 000 Евра за чалгарското им отроче да бъде в "елитно" училище в Драгалевци примерно, ще му пишеш ли по малко от 6, колкото и да е тъпо, ако от това ти зависи заплатата и бонусите? Има ли някъде статистика за професиите и образованието на родителите на тези деца, че ми е интересен процента "бизнесмен", футболист, певачка колко е сред тях.
7
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Въпрос - съществуват ли училищч от типа Montessori в България?Хей така, питам просто от любопитство и ако имате информация, споделете, моля
6
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Много ме дразни тази дума, употребявана от уж-журлалистите "школо ".На хубав и правилен български език /или това, което е останало от него/ се казваУЧИЛИЩЕ.Иначе, подобна и близка дума е "шкарта " за работата им ......
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВидялИма нещо вярно, че частните училища имат трески за дялане, но.... държавните училища са зверилник! И нещо да добавя от мен. Училището където учи детето ми изключват за успех под 4.50. Въпросната госпожа Денчева лично ни го е съобщила. Тя каза така: "Нашата съвест не допуска детето ви да не се учи, а ние да ви вземаме пари за това," Ето защо - успех под 4.50 - аут!
4
0
 
5
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 5 години
Преди 15 години брат ми го записаха в частна гимназия - бяха 10-тина в клас и таксата бе 700 $ на срок -1400 за година. Доколкото си спомням имаха няколко учители преподаващи по 2-3 предмета и други идваха определени дни почасово.
3
1
 
9
 
! Отговори
Че преди 5 години
4000 евро / година минимална такса ?!?! Луда работа!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има частни училища и частни училища. В едните се залага на индивидуалните особености на всяко дете и се стимулира развитието му и интелигентността му, а в други децата се слагат в рамка и са на принципа на държавните училища, но там плащаш за сигурност и добра храна.
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има хиледи опустели изоставени училища! За какво са тия частните?