Тест по чужд език – вход за българска филология в СУ

Изпитът по литература включва и неизучавани творби в училище
4 яну 2017 08:52, Петя Славова
12
Тест по чужд език – вход за българска филология в СУ
Снимка: архив, Булфото

Оценка от конкурсен изпит по чужд език ще бъде вход за българска филология в Алма матер през следващата учебна година. Това става ясно от обявената вече кандидатстудентска кампания в Софийския университет. И през следващата учебна година матурата ще бъде вход във висшето училище. При балообразуването обаче тя ще носи по-малък коефициент от бележката от конкурсния изпит, съобщава "Монитор".

При шест от общо 108 специалности оценките от матурата няма да служат за вход. Това са регулираните специалности "Право", "Медицина" и "Фармация" и трите специалности във Факултета по журналистика и масова комуникация – "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване".

Традиционно и тази година най-голямото висше училище ще има две изпитни сесии, като приемът на заявления започва на 20 февруари. Крайният срок за записване на първата е 10 март, а за втората – 19 май.

Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 19 март - 23 април, а втората - в съботните и неделните дни от 28 май до 25 юни.

Променя се форматът на кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история на България, като вместо писмена разработка той ще е под формата на тест плюс тема.

Изпитът по български език и литература ще се състои от две задължителни части: тест с 50 въпроса и създаване на аргументативен тест, есе.

Максималният брой точки е 100 – 70 от теста, като 1/3 от точките са за въпросите по литература, и 30 точки за есето. Темата за аргументативния текст може да бъде върху твърдение/сентенция от литературен или нелитературен източник. Текстът трябва да е в обем до 3 страници.

Тестът включва въпроси както от затворен, така и от отворен тип. Тестовите задачи по литература и част от задачите по български език са формулирани на базата на откъси от текстове. Въпросите, проверяващи литературните познания и умения на кандидатите, са базирани върху откъси както от текстове, включени в програмата по български език и литература за задължителна и профилирана подготовка за 11 и 12 клас, така и от текстове, невключени в учебната програма. Въпросите върху откъс от неизучавано произведение са формулирани така, че отговорите им да не изискват познаване на целия текст.

Кандидатстудентският изпит по история на България също включва два задължителни компонента – тест и тема. И двете части са на основа на учебното съдържание по история на България за XI клас – задължителна подготовка. Оценката се изгражда според резултатите от теста и темата по шестобалната система.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Вяра Димитрова преди 3 години
До Котарак
Не сте разбрали,уважаеми.Става въпрос да се влиза българска филология ,като се вземат резултатите от теста по чужд език. А доколко са грамотни по български бъдещите филолози,никой не го интересува.Важно е да се попълнят бройките за българска филология!И така има маса неграмотни висшисти,които пишат с правописни грешки.Учениците ,а и студентите масово не четат художествена литература на български език.Не познават творчеството на авторите.Как тогава да напишат есе или съчинение???
8
0
 
1
 
! Отговори
Вяра Димитрова преди 3 години
Поредната глупост,която ще досъсипе обучението по български език.И без това висшистите са масово неграмотни по родния български език!Сега в българска филология ще се намъкнат всички, поназнайващи английски,които що-годе са изкарали теста по чуждия език.А доколко са грамотни - не е важно.Масово явление на матурата по български език е учениците да скалъпят долу-горе теста, и щом преценят ,че са "вързали кърпата" ,изобщо не се занимават да пишат есе или интерпретативно съчинение.Защо да се трудят ?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ако следващите Българска филология не могат да си напишат името на български без правописни грешки какво се случва? Или не е наш проблем, важното е едни пари да се въртят там!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За чий чемер кандидат-студентите да държат тест по чужд език,след като ще кандидатстват Българска филология?!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на упражнението е да се запълнят многото свободни места там. Обикновено кандидатстващите с чужди езици се целят в по-апетитни специалности, но ако не успеят, то българската филология да бъде също опция.
4
1
 
20
 
! Отговори
блъско преди 3 години
Все по -голяма пародия става образованието в България.
3
1
 
19
 
! Отговори
пери преди 3 години
Няма особена логика. Ако кандидат студентите поназнайват английски, а са боси по български, за 4 години ще го учат ли? Ами те разполагат с 12 в училище.
Изобщо глупост след глупост.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тест по-майчин можи ли?
1
1
 
34
 
! Отговори
даскал Пандо преди 3 години
Мадам Кунда се чуди как да доунищожи и малко останалото добро в българското образование...