Такева: Родители, не вярвайте на всичко, което казват децата!

С видеонаблюдение нещата не се оправят, настоява тя
12 май 2017 21:48, Анисия Иванова
35
Такева: Родители, не вярвайте на всичко, което казват децата!
Архив: Булфото

Родителите тръгват в грешната посока смята председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по повод искането за видеонаблюдение във всички училища, детски градини и ясли.

Вчера пред Столичната община се събраха десетки родители, които протестираха срещу насилието в учебните заведения. Те се обединиха под 11 конкретни искания, сред които да се намалят бройките на децата в групите и класовете, да има видеонаблюдение в стаите, да се правят ежегодни и инцидентни тестове за психологическата годност на педагозите и медицинските сестри.

"С видеонаблюдение нещата не се оправят. Това са нравствени норми и правила, които трябва по друг начин да се работи за тях, а не с видеонаблюдение или с не знам още какви апаратчета, които родителите слагат в якичките и джобчетата на децата си", каза Такева в интервю пред "Фокус".

Още по темата

"Ако ние започнем да разказваме това, което децата разказват за своите семейства в училище, особено в детската градина и началния етап, знаете ли какво ще се случи?", попита Такева и цитира надпис на вратата на детска градина, който гласи: "Уважаеми родители, не вярвайте на всичко, което казват децата ви за случилото се в детската градина, а пък ние няма да вярваме на това, което те разказват за това какво се случва във вашите семейства".

Според нея процесът е двустранен и нещата трябва да бъдат сложени на друга основа – така, както е във всички нормални страни.

"Първо, доверието, уважението и второ, възпитанието, което е изключително важно в семейството. Не можеш да казваш на едно дете в семейството като те ударят, удари и ти, или "остави ги тези там в детската градина, ти мен ще ме слушаш", а в същото време да се иска едно добро отношение и обратни положителни реакции от който и да е, независимо къде се намира детето или възрастният човек", посочи тя.

Според нея, ако се докажат някои безспорни неща, свързани с насилието над дете от страна на педагог, си има правилник за вътрешния ред в училището и детската градина и този правилник трябва да се спазва.

"Включително си има и Кодекс на труда, така че това са неща, които се уреждат чрез нормативни документи и мисля, че това е правилният път. Имайте предвид, че училището не е укротител на деца и родители, които имат необосновани претенции. Затова образователните системи в света са решили въпроса по друг начин. Ако родителят не изпълнява задълженията си към учебното заведение, съответно той е помолен да премести детето си на друго място, където ще изпълнява своите родителски ангажименти. Смятам, че и при нас трябва да се наложи това", коментира още Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се внесат промени в закона- майки които не работят всеки ден в детските градини- не камери- майки в градините- 10/12 часа плътно до децата си, така се гради доверие, едва ли има майка която да откаже.
28
1
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
До Три в едноДа! Много са знаещи и осведомени....един татко заяви, че синът му бил бог на компютрите, защото по цял ден стоял в Скайп и Фейсбук!
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата на детска градина, само ако няма баби/ бележка от гражданско състояние за това/ и ако работят, а също и ако и двамата родители работят- богата и социална Европа е така, там има и детски групи и в заводи и фирми- а майките са длъжни да общуват с децата си - на обяд един час си ги вземат за да ги нахранят- там са решили, че храненето е много важно, а освен родителите друг никой не може да го осигури. И още - в Германия субсидират три задължителни часа, останалите са на пазарен принцип.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ ВИЖДАМ ЩО ЗА СМЕШЕН ПЛАЧ Е ТОЯ- ИМА ЧАСТНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ, КЪДЕТО ДЕЦАТА СА ДО 10, НОВИЯТ ЗАКОН ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ И У ДОМА, МИНИСТЕРСТВОТО ОТПУСКА СУБСИДИЯТА, КОЕ ВИ СМУЩАВА ТОЛКОВА, ЧЕ ДЕЦАТА СА ПО 30 В ГРУПА,А ТАМ Е ЗВЕРИЛНИК, ДАЖЕ НЯКОИ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТВ ГРУПИТЕ И С УКРОТИТЕЛНИ РИЗИ И НАМОРДНИЦИ- НЕ ВЯРВАТЕ ЛИ- МОЛЯ ИСКАМ КАМЕРИ ЗА ДА РАЗБЕРЕ БГ ОБЩЕСТВЕНОСТ КАК ЕДИН УЧИТЕЛ СЕ СПРАВЯ С 30 ДЕЦА., ЧЕ НЕ ДЕЦАТА А ПЕРСОНАЛЪТ Е ТОРМОЗЕН, МОЛЯ СВЪРЖЕТЕ КАМЕРИТЕ С ИНТЕРНЕТ И ДА ИМА ЗВУК.
25
0
 
6
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Чета и се чудя...забравили ли сте училищните години?! Аз ги помня ясно! Факт е, че навсякъде - обикновено "побойниците бабаити" бяха едни, и същи....и цялото училище си ги знаеше!С други думи - поставянето на камери е много смислено, а госпожата на 2 магарета сламата не може да раздели!
24
0
 
13
 
! Отговори
даскал Пандо преди 6 години
Вечната Амбър на българското образование-Янка Такева ! Една безполезна жена ...
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В годините на соца, ако не работиш един месец детето се отписва, а сега..........
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителките в детските градини се превърнаха в звероукротители. Никъде по света няма толкова много деца на едно място- отвори киндергартен и виж колко деца са в групите. Един човек физически не може да обхване 29/34 деца- това е истината в големите градове. Майките не виждат ли, не работят и въпреки това изпращат децата си. Малко история- 6.45 часа, мама която не работи 4 години с детенце за ръчичка пред вратата на групата чака и потропва нетърпеливо, децата свършват в 17.55 часа. Това защо!?
21
0
 
15
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Нека да сложат камери! Мисля, че много родители ще се изненадат от поведението на собствените си деца, които според тях са перфектни.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
..А СЕГА МИСЛЕНО СКРИЙТЕ МАЙКИТЕ/ПРЕБРОИХ ГИ ОКОЛО 25/ ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА И ЕДНА УЧИТЕЛКА, КОЯТО ТРЯБВА ДА ГИ ПРЕВЪЗПИТАВА И ОБРАЗОВА- ДЕЦАТА НА ЧАЛГА ПОКОЛЕНИЕТО СА ХИПЕРАКТИВНИ, АГРЕСИВНИ, БЕЗ ВЪЗПИТАНИЕ И НАВИЦИ. АЗ НАПУСНАХ, КОЙТО ОСТАНЕ ТРЯБВА ДА Е БЕЗ ДРУГА АЛТЕРНАТИВА И ДА Е ГОТОВ ДА БЪДЕ РАЗКОСТЕН АКО НАПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА. ГРУПИТЕ ПРАЩЯТ, ДЕЦАТА НЕ УМЕЯТ ДА ГОВОРЯТ НОРМАЛНО, ЗАЩОТО НА ТЯХ ИМ Е КРЕЩЯНО, ШУМЪТ ВЪЗБУЖДА АГРЕСИЯ И АВТОАГРЕСИЯ, АКО ИСКАТЕ ПРОМЯНА- ДЕЦАТА ДО МАЙКАТА.
19
2
 
7
 
! Отговори
Учител преди 6 години
Тая червена бабичка много злини причини на бългаското образование и българкия учител, и крайно време е да се пръждосва и да не се показва повече.Де да можеше с видеокамери да се заснемат задкулисните и игри орез годините,които бавно и методично докараха учителите до просешка тояга.А иначе много направи за личното си материално благополучие и за родата си.АНАТЕМА!
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УЧ(ИТЕЛИТЕ СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО ЧИНОВНИЦИ.НЕ МОЖЕ ЧОВЕК, КОЙТО НЕ Е ВЪЗПИТАН, ДА ВЪЗПИТАВА ДЕЦАТА.
17
12
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Ако не видео наблюдение,то поне някой които качествено да следи,дали лелките/г-те/учителките,дали си вършат качествено работата.Агресия има както в училищата,така и в яслите.Аз имам малко дете,което посещава яслена група и ако се наложи да си взема детето около 6:00/6:30 започват да ми напомнят,че тяхното работно време е до 18:30,да не говорим,че имаха наглостта да ни попитат дали преди Великден не можем да вземем детето по-рано от яслата за което съм сигурна,че директорката не е уведомена.
16
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата са най- ценното нещо на земята! Камерата е един вид защита за тях. Колко случая има на бити и дори убити деца? Нещата стават с всеки ден по зле, за това съм - за камерите в училищата.
15
3
 
11
 
! Отговори
Три в едно преди 6 години
Ми що се гневите? При сегашната осведоменост и развитие на децата е нужен нов подход към възпитанието и обучението им. Задължителна е и психологическа програма, проверка и на децата и на възпитателите им. За първите да се установи развитието им и психонагласата им към света, устойчивостта и проблематиката им, а за вторите е задължителна за да се контролира пригодността им за работа с деца. Да работиш с деца е отговорност и изпитание на духа, нервите и моралът ти. При тази информираност на децата
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Надя НиколоваГлупости на всезнайко! Как пък няма видеонаблюдение в селското училище на Аризона. И как пък "всеки момент" може да видиш какво прави детето ти, ако се е мушнало в мазето зад някоя стена.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те затова записват. И пускат оригинал.
12
0
 
3
 
! Отговори
Така да преди 6 години
И със синдикати не се оправят, примери за това много а нашите са си първенци.Конкретно за госпожата, ако е на мнение, че директорът на училище може спокойно да е и прецедател на синдиката за училището, то със сигурност по някое време нещата сериозно са се объркали.
11
7
 
23
 
! Отговори
Само да попитам преди 6 години
маминките,като имат такива изисквания,защо се напъват толкова много да запишат отрочето в почти безплатната детска градина?!Има и частни такива! Или персонална бавачка!
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за. Обаче да се въведе и публично видеонаблюдение от домашните условия на възпитание на всяко дете.