96% от зрелостниците – на матура. 41-ият въпрос не е обявен

Не е обявен заради мерки за сигурност, поясниха от МОН
19 май 2017 11:23, Боряна Павлова
4
96% от зрелостниците – на матура. 41-ият въпрос не е обявен
Снимка: архив Reuters

Допуснати до днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас са 50 808 зрелостници, от които на изпита са се явили 96%, според последните данни на Министерството на образованието и науката.

Още по темата

Матурата за 12-и клас по БЕЛ започна в 8:00 часа, а изпитният вариант за теста беше генериран тази сутрин в 5.10 часа от възможни 11 718 750 комбинации. Тестът за изпита се състои от три модула.

Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул, или 41-ия въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците ще пишат аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение. Този модул също носи 30 точки.

Темата за 41-ия въпрос не се съобщава сутринта заради мерки за сигурност.

Националното външно оценяване за седми клас по български език и литература започна в 10.00 часа. Учениците работят по два модула. Първият модул е с продължителност от 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е от 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача.

Темата за него също не се съобщава в началото на изпита. Очаква се на националното външно оценяване по български език и литература да се явят над 57 000 седмокласници.

След 15:30 часа днес в сайта на МОН ще бъдат публикувани тестовете с ключа за отговорите и за двата изпита.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
ПИКО преди 3 години
До гого

Не може да се налее нищо в глава пълна с други приоритети.
НАЙ-МАЛКО 10 - 20% от ромите завършват без да могат да четат. КАК?
Нямаш право да пишеш двойки, а законът не разрешава да се повтаря клас - тази година за 1-6 клас, а от другата за 1-7 клас.
САМО камери не оправят тая щуротия..................
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гого

Решението е съвършено очевидно, драги Гого - намаляват се учителските заплати с поне 75% и нещата моментално се оправят, учителите започват да си гледат работата, а децата напращяват от знания!
1
5
 
14
 
! Отговори
гого преди 3 години
Българските учители масово не заслужавата парите, които получават. Пример ще дам с моята дъщеря (в 7клас). Днес има матури, а все още не са взели "По жицата" . Пълна незаинтересованост от страна на учителката. Говори им за любимите си животни, за детството си и пр. Ако няма частни уроци сме загубени! Почти по същия начин е и с математиката. Не учителите, а родителите трябва да стачкуват.