Клас с трима ученици посреща първия звънец в родопско село

В Смолянско ще има общо 33 маломерни и слети паралелки
7
Клас с трима ученици посреща първия звънец в родопско село
Снимка: архив, БулФото

Паралелка с трима ученици ще има през тази учебна година в родопското село Арда, съгласно решение на Общинския съвет в Смолян.

Съветниците утвърдиха списък с общо 33 маломерни и слети паралелки, които ще се формират през учебната 2017-18 г. Маломерни паралелки ще има не само в селските училища в общината, а и в три учебни заведения в областния град, предаде БТА.

Четвърти клас в ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в Арда е в камерен състав от едва трима ученици. Всички паралелки в защитеното селско училище са с по-малко от 10 ученици, а две са слети от деца от различни класове. Общинарите одобриха самостоятелни и слети маломерни паралелки в основните училища и в селата Търън, Момчиловци, Широка лъка, Смилян.

Община Смолян защитава като трайна политика запазването на селски училища, чиито възпитаници ежегодно намаляват заради демографската криза. Наред с гарантирания достъп до образование, съхранените училища с вековна история забавят процесите на обезлюдяване и миграция, коментират от Общината.

Намаление на учениците се отбелязва и в учебните заведения в Смолян. Самостоятелни маломерни паралелки са утвърдени през новата учебна година в градските училища СУ "Отец Паисий", ОУ "Юрий Гагарин" и "СУ "Св.Св.Кирил и Методий".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: образованиеСмолян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е че са останали поне трима в това родопско село .Родопите са сила дано да се възродят Не трябва да се унищожава това у-ще дори и да са три деца браво за учителите които са там
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бас ловя че и трите са от защитения вид скандинавци. Ако бяха българчета, до сега да са закрили училището.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nerealistВ много села трябваше да има защитени училища, за да не напускат ги младите хора и да не се обезлюдяват цели районо.за да не ГИ напускатрайонИ
2
0
 
5
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
В много села трябваше да има защитени училища, за да не напускат ги младите хора и да не се обезлюдяват цели районо.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да одобряват и с по едно дете тогава. Тия деца трябва да се возят до друго село и да се връщат. Това е нормалното. Да са сред повече деца.