България – втора в ЕС по застаряващи учители

83% от тях са жени, на трето място сме в Евросъюза
4 окт 2017 11:37, Миглена Иванова
14
България – втора в ЕС по застаряващи учители
снимка: Ройтерс

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС), в които проблемът със застаряването на учителите и феминизацията на преподавателската професия е най-остър, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 83% от учителите в България са жени, което поставя страната ни на трето място по този показател в ЕС заедно с Естония, сочи статистиката.

Лидер е Латвия с 87% дял на жените преподаватели, следвана от Литва с 85%. В Словения делът на жените учители достига 81%, а в Ирландия и Италия – 80%.

Не толкова феминизирана е учителската професия в Люксембург, Гърция, Испания и Франция, където над 40% от учителите са мъже.

Данните показват, че най-застаряващите учители в ЕС са в Италия. Общо 57,2% от преподавателите в страната са на възраст от 50 до над 60 години.

България е на второ място с 47,7%, а Естония е трета с 47%.

Oще подобни новини четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
до 10 риторично преди 6 години
Да, има деление по възраст.Преди броени дни отивам в проф. гимназия , ще кандидатствам , като учител проф. обучение.Местото е обявено ,като свободно в РУО.Директорът , който е турчин, в прав текст ми казва , че търсят младо ,красиво момиче , току-що завършило. Аз съм с 15 г. стаж в областта.Така ,че възрастова дискриминация има.
11
0
 
0
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До LanАбе, ти знаеш ли как стават назначенията при учителите изобщо?Няма качества, няма умения, няма знания. Има връзки.Понятие си нямаш от това, което се случва в училище, ама си тръгнал да лаеш по форумите.
10
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
А ако ще ставаш учител - там заплатата е предвидима (никой не те лъже, че ще е висока!)...И места за млади има, но естествено не се хващат за тези заплати! Така че застаряването в отрасъла е малкия проблем. По-големият е, че след 5-10 години НЯМА да има никакви учители...нито възрастни, нито млади!
9
3
 
0
 
! Отговори
Lan преди 6 години
10 :) Абе ти все едно от Марс падаш, че и 5 харесвания от други като тебе! КОЙ може да ти обещае ТИ каква заплата ще вземаш?! НЯМА такова нещо, ако ще да си завършил 3 висши образования. Твоята реализация си зависи само от твоите усилия и късмет! :) Иначе да те "изритват" от работа ...при този недостиг на на кадри?! Имам познат ел.инженер на 86 и още работи, НО е много кадърен и му се работи. Даже шефът му е в ужас, защото от години се опитва да намери млад човек, който да бъде обучен и няма!
8
1
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Защо в Бг не се използва потенциала на българите, които са тук и искат да работят?Защо се делят хората по възраст? Че даже статии публикувате, подкрепяте делението в обществото!Младите, дето ги прилъгвате във ВУЗ-овете, като им обещавате високите заплати и сигурната работа(неясно къде), предупреждавате ли ги- като станеш на 40-45 години няма да те искат в училище, ще те изритат и ще ходиш да продаваш домати и картофи на пазара?
7
1
 
13
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Като застаряват учителите какво да правят? Да напуснат работа ли? Постоянно вдигате пенсионната възраст, после застарявали. Докога ще има дискриминация на принцип "възраст"? Никой не взема на работа хора над 45 год в частния сектор, учители над 40 год. ги игнорирате, за над 50 год. да не говорим. Тези хора да си теглят куршума ли? Защото управляващите им отнемат конституционното право на труд. Последните 10 год. съвсем открито изритвате хората над 40-45 год от всякъде, а украинки внасяте.Геноцид
6
0
 
3
 
! Отговори
Тоню Секретарката преди 6 години
Втори ли сме или 3-ти! Нищо не разбрах! Заглавието:2-ри , а после пише 3-ти!Явно докато сте писали статията от 2ри сме станали 3-ти! Но, как така????????!!!Ние винаги сме номер 1 , ама по негативни критерии! Който го може - си го може! Важното е да сме номер 1!
5
0
 
11
 
! Отговори
реалист преди 6 години
От такива като мамин Делянчови схеми не остава за учители.
4
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застаряващи ама пипат и целуват дyпeта на 14 годишни.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как искате да има млади учители, където се назначава на безсрочен трудов договор и броят на паралелките намалява, намалява и хорариумът на повечето предмети? А възрастта за пенсиониране се увеличава. Защо да бърза да се пенсионира учител, като пенсията му ще е съвсем малка?
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се вижда тенденцията за застаряващи учители е обща. Е...то е ясно, в свят вървящ към идиокрация, все по-малко хората искат да учат дргуите на знания и то за мизерни заплати.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най -добри сме ама в черните класации!