Св. Георги да помолим... Да ни каже чий празник е Гергьовден, 6 май?

Съдържание в учебник по литература разгневи родители
Обновена: 8 май 2018 15:38 | 8 май 2018 14:45, Екип на Dnes.bg
101
 

Така! Това е учебникът за пети клас на сина ми. Питам го аз вчера какво знае за Гергьовден и отрочето ми казва, че било...

Posted by Elena Guncheva on Sunday, 6 May 2018

Текст в учебник по литература за пети клас възмути родители в социалните мрежи. Майка на петокласник сподели в социалната мрежа снимка от изданието, но без да уточнява кои са авторите на учебника.

Постът Елена Гунчева допълва с цитат от учебника: "Св. Георги е един от малкото светци, почитани както от християни, така и от мюсюлмани (...) Гергьовден е и голям празник на ромите в България - те го наричат Ерделез".

Елена Гунчева разказва, че на въпрос какво знае за Гергьовден, синът й изрецитирал наученото от учебника - а именно, че това е един от най-големите празници на циганите в България. Тя уточнява, че за значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение накрая на текста, пише "Дарик".

Това не е първият случай, при който родители изразяват недоволство от текстовете в учебници на децата си. Експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) многократно са коментирали, че повечето издателства се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси, кавото е и изискването на ведомството.

В действителност поднесената в учебника информация не е невярна. Гергьовден се празнува от всички религии - мюсюлманите са го взели от тюрките, ромите също са го приели като свой. Родители обаче коментират, че ударението на урок по темата трябва да бъде поставено върху това какво е значението на празника за българите.

В народния ни календар това е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.

За първи път 6 май се отбелязва и като военен празник през 1880 г. До 1947 г. се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

При ромите празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е техен спасител и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Св. Георги го убил. Освен това Ерделез се е празнувал и като начало на пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
младен преди 6 години
"...се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси, кавото е и изискването на ведомството"Ей...от одене наляво на дясно едно разбрах - праиме се на по светци и от папата.За пример ще дам паспортният контрол и тоя на сигурноста по летищата, тука наще щи бръкнат у г.зо дет се вика щото така трябвало според европейските изисквания а на запад колко е лабаво по летищата.....идея си немата.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12 века Лъжити ще да си кярякоса Помаконий от Персия, дето прапраитндядо му лично ислямизирал Кубрат по книгата на разградския бестселърчанин с анкарската субсидия... Християнството до Крим е разпространено сред населението още от свети Павел и други първоапостоли през 1ви век, след 3ти век поради голямото му разпространение се приема постепенно от държавниците и за официална религия
35
5
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да се изчистим от комунизма и да ни дойде капитализъм и учениците в училищата да учат библия и вероучение!
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бе, не бе, българите не са крадливо племе, българите са чесни, ромите са виновни
33
1
 
3
 
! Отговори
жалко преди 6 години
при комунизма е така не се учи вероучение и библията а се промиват мозъци
32
0
 
12
 
! Отговори
интерирация преди 6 години
то от кои години Васильовден го пласираха за Бангьо Василя по новите директиви в крак с времето, че свети Георги няма да го преименуват комитетниците и бабите Мукадес из министерствата на Ерделез
31
10
 
6
 
! Отговори
12 века Лъжи преди 6 години
12 века се крие за насилственото християнизиране на Българския Народ (тогава още Племена) , ще изкарме още 12 века в Манипулация и Дезинформация
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бг мама
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
26, когато пишат за Свети Георги да пишат за него, а не да го сравняват с ромски крадливи герои и турски такива.Нито имат нещо общо.Да си направят отделен урок за тези неща и да им го предават.
28
6
 
5
 
! Отговори
Реалността преди 6 години
90% от пpocтитутките в Германия са българки.
27
1
 
5
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 6 години
ТУТАНКАМОН И АМОН РА СА БЪЛГАРИ!
26
3
 
3
 
! Отговори
Кондьо преди 6 години
В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджевдан, както и Хъдърлез и Адрелѐс, сред мюсюлмани, помаци и роми. Празникът е календарно обвързан празнува се на 6 май и се чества във всички територии, населени с българи. С него започва лятната половина на стопанската година
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свети Георги е българин бе , и Исус е българин и християнството се е родило в България, Христо е бил разпнат в България , Св Йоан също е българин , Господ е българин , Ватикана откраднали от България първата библия и направили католизма. Всички светци де виждате по иконите всички са Българи. Разбира се първата библия е написана на български....*** НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА !!!
24
1
 
5
 
! Отговори
Гиню преди 6 години
Много умни онези които пишат учебниците, а още по-умни са тези които ги одобряват.https://en.m.wikipedia.org/wiki/Đurđevdan - на сръбски https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Гергьовден - на български
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Гергьовден в Кърджали тържествата бяха изцяло насочени към Ерделезе. Пяха се турски песни, играха се турски танци и изцяло се втълпяваше че е празник на толерантността.Къде бяха медиите да покажат как се издевателства над българската история.Преди години отказаха да направят генерал Делов почетен гражданин посмъртно на Кърджали, понеже е изгонил турците от тези места, като е освободил и присъединил града към България.Какво да очакваме още от предателите.Трябва да се направи нещо, но какво....
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас, не знаех, че в училищата учат как свети Георги се е бил със змейове. Това си е много сериозна научна тема. Ако прибавят изучаването на Аладин и вълшебната лампа, мисля че за децата това образование е повече от достатъчно.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте оценките за българското образование от Австрия!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази снимка е манипулация. На предишната страница доста подробно е обяснено кой е Св. Георги като христиански светец, включително и легендата. Как не я е срам тази Елена Гунчева?
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Начии да допълня статията - на Св. Гворги всички квартали на 3км от центъро на София правят тържества със запалени гуми и дограма, колят агнета на поляната и ги правят на шиш и тъй нататък. Разрешено е да гърми музика между блоковете по 3 дни без прекъсване и полицията няма правомощия да я спре. И те така те.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ид.иоти, изчистете учебниците от всякакви текстове с религиозно съдържание. Глупост е да посявате изкуствено проблеми в училищата, а това не е и никаква наука. Вместо да наблегнат на естествените науки, които единствено отговарят на съдържанието на думата "наука", мътят главите на децата с религиозни притчи и вярвания.