Образование и бизнес – двете страни на една монета

Гласове от осмата годишна конференция на Bulgaria ON AIR
11 май 2018 11:23, Анисия Иванова
3

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Дунавското хоро в изпълнение на Берковската духова музика. С това нестандартно начало започна осмата годишна конференция "Образование и бизнес", организирана от Bulgaria ON AIR. Бизнесът и образованието са двете страни на една монета, образованието е кауза, много труд, има за цел да подготви бъдещите кадри за бизнеса – около това се обединиха участниците в дискусията.

И всеки един от тях представи темата през неговата професия, работа, опит и по този начин връзката образование-бизнес -региони беше пречупена през призмата на академичността, държавността, реалния бизнес.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов с ресор образоване и бизнес посочи като ключов момент практиката, която учениците добиват при дуалното обучение. И даде статистика - наетите в Пловдивско за тази година ще надхвърлят 80 000 души. Градът вече се наложи като индустриален лидер и за тази година се очакват над 10 нови инвеститори - български и международни.

Българският Индиана Джоунс – археологът проф. Николай Овчаров, доказа, че връзката между областите и икономическото им развитие е актуална от древни времена - от античността, градовете държави в Гърция и Средиземноморието. Но за образуването на регионите по нашите земи може да се говори след 45 г. от н.е., когато цяла Тракия става римска провинция. Тогава започва и създаването на големите пътищата, които и до днес са действащи, допълни проф. Овчаров.

Посланикът на Швейцария Денис Кнобел представи програмата за дуално обучение "Домино", която се реализира у нас. Той отправи 3 основни послания – дуалното обучение е ключов фактор за развитие на икономиката, увеличава производствеността и конкурентността на компаниите.

"В България има много силно търсене на този тип обучение – започнахме преди 3 години, с 2 училища, с 80 ученика, а днес са 30 училища, с над 1800 ученика", обясни той. Второто - търсенето от страна на компаниите е основен фактор за програмата. Третото послание са регионите – днес програмата работи в 20 града, за съжаление в Северозападна България все още няма нито един град, който да се е включил в "Домино", допълни посланикът.

На форума се чуха и гласовете на бизнеса – представители на "Аурубис България", на "Солвей Соди", "Дънди прешъс металс Челопеч". Всички те наблегнаха на съвместна работа с училищата в регионите и застъпиха формите на дуалното обучение като изход за излизане от твърдението: "Няма подготвени кадри".

Климатологът доц. Георги Рачев добави, че още във II век богоизбраният народ (евреите) е ликвидирал неграмотността, като е въвел задължително образование за децата.

"Това е основата, за да се върви напред", допълни той и припомни гениалната мисъл на Апостола: "Времето е в нас, ние сме в него, то нас обръща и ние него обръщаме".

Преподавателят от Американо-английската академия в София Христо Господинов сподели няколко ключови неща, които трябва да се променят в българското образование.

"Дуалното обучение е много сериозно, но билингвалното обучение също е много необходимо", каза той. Една билингвална система създава креативност у децата, учи ги да мислят на два езика, формира критично мислене, нещо което липсва в образованието ни, учи ги на работа в екип, да са иновативни. И не на последно място, а може би и на първо - учителят трябва да ги научи на морални ценности.

"Когато учениците се поставят в рамка – се получават сивите неща", каза той и призова "да отворим българското образование".

Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), добави, че "образованието е отговор на много неща – то се случва в училище, извън него, но то е и през целия живот". Тя определи няколко ключови думи в работата си – превенция, уязвимост, работа с родители, емпатия, интерактивно обучение.

Стаменкова сподели накратко част от работата си в ромските общности и необходимостта да се убедят родителите да не спират децата си от училище и разказа за ромско момиче, на което е била медиатор, за да продължи да учи. Днес младата жена е една от най-добрите операционни сестри в болница "Токуда".

"Друга ключова дума е емпатия – ако искаш да помогнеш на някого, трябва да погледнеш през неговите очи, да влезеш в неговия свят, да изживееш нещата с него", посъветва д-р Стаменкова.

На конференцията не липсваха и изкушения -  учениците-сладкари от професионалната гимназия "Велизар Пеев-Своге" представиха уникални сладки творения от шоколад, изработени в часовете по практика, и почерпиха с тях участниците. Във форума имаше и нестандартност - изпълненията на Берковската духова музика, които вдигнаха градуса и настроението на присъстващите, а двама от музикантите от Д2 - Деян Каменов и Димитър Кърнев, сложиха финала на събитието със свое изпълнение и затвориха в музикалната рамка. Те разказаха как се е родила идеята за риалити формата "Голямото рок междучасие”, в което училищни рок групи се надпреварват  за титлата най-добрата млада банда на България.

Динамична, разнообразна, наситена с различни гледни точки и много интересна – това са определенията, които могат да се дадат на осмата годишна конференция "Образование и бизнес" на Bulgaria ON AIR.  Като доказателство за нивото беше пълната зала, която остана такава до края.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 20-тина дена по Фокс Нюз имаше специално предаване за университетското образоване в САЩ. Изводите- то става все по-скъпо, програмите все по елементарни, създават се много измислени дисциплини, нямащи нищо общо с действителността и като резултат от всичко това студентите излизат все по-глупави. Почти като у нас.
2
2
 
9
 
! Отговори
23 преди 5 години
Само не разбрах ще има ли дуално по литература,етика,естетика,музика,рисуване,физика,химия,биология,география...или само за камериерки, "орочи и копачи".... "О,неразумни и юроде..."Защо се самоопростачваш за чужди интереси!Или нямат българите нужда от интелектуалци и духовни водачи!?
1
5
 
4
 
! Отговори
Ах парички ! преди 5 години
Образовайте ме, как се върти бизнес ЕС. Другото не ме касае :)