Строги мерки за тези, които не пращат децата си на училище

Спирането на помощите е важна стъпка, каза Диян Стаматов
19 мар 2019 22:47, Василия Пейчева
24

Спират за една година социалните помощи на семействата, чиито деца отсъстват от училище. Това ще стане с промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи. Мярката съществува и сега, но помощта се спира само за месец.
Още по темата

"Това е малка стъпка, но е важна, защото тя подсилва това, което е в момента. Сега се спират за един месец и след това се възстановяват. Рестрикциите трябва да бъдат много по-сериозни за хората, които изпълняват ролята на родители, но не осигуряват децата си в училище", коментира директорът на столичното 119-то училище "Академик Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева това е половинчата мярка. Тя е на мнение, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за хората, които не изпращат децата си на училище и да се спират всички социални помощи - за отопление, осветление, от бюрата по труда и детските надбавки. По думите ѝ за да работи по-добре системата, трябва да се създадат и по-благоприятни условия на труд за учителите.

"Учителят трябва да има помощник. Това не струва много пари за държавата. Ние даваме много повече за потушаване на насилие и агресия", коментира Янка Такева пред Bulgaria ON AIR.

Според Диян Стаматов един от най-големите проблеми в нашето образование е справянето с агресията.

"Мога да дам пример с училището, което ръководя. Дейностите, които правим в училище, са насочени към включването на всички ученици в максимално много активности. Основната цел е тяхното внимание да бъде погълнато от нещо положително, за да осъществяват ефективна комуникация. Вторият важен лост са превантивните дейности, свързани с назначаването на добри и добре платени психолози и педагогически съветници", коментира директорът на училище "Академик Михаил Арнаудов“.

Според Янка Такева всичко, което ни заобикаля, определя модела за подражание на учениците и това също е проблем.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Пожелавам от все сърце, на госпожа Такева, внуците и да са социални педагози, работещи на не малка заплата с ромските общности!
15
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Едно ме учудва-Янка Такева, която предаде учителската стачка, и заради която образованието е на това ниво, на колко години е, и дали ходи вече с памперс на работа?
Не се пуска лесно кокала, а и Такева е удобна на властта, никога не се е противопоставяла на властта, в полза на учителите. Ако дойде някой млад и амбициозен, и започне да отстоява учителските права? Още един, дето клати столчето на правителството и етническата стабилност.Тази се е научила вече да говори и нищо да не казва...
14
0
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
Имам позната, работеща в училище с +преобладаващо ромско включване". Нещата са трагични, според нея.Повечето са регистрирани за получавне на помощи в Германия, ходят ту тук, ту там, другата половина са с телк Астма, даваща право на 380 лева пенсия месечно. Нагли, нахални, движещи се на групи и говорещи демонстративно на *** в час и в коридорите.Никой не реагира-от тях зависи бюджета на училището, респективно-заплатите.Ако спрете помощите-панаири на другия ден, счупени прозорци, коли.....
13
1
 
9
 
! Отговори
Най доброто! преди 1 година
В този случай най-доброто възпитание е якият профилактичен изцерителен бой! Или както е казал Борис I - Него, жена му, децата му и целият му род...!
12
0
 
5
 
! Отговори
даскал Пандо преди 1 година
Даскалите и социалните работници са толкова наплашени от *** /РОМСКИТЕ/ побоища над тях ,че няма да посмеят да спрат и една помощ на ***/ПОМЧЕ/ ! А като знаем ,че и полицията е безпомощна в тези и много други случаи ,това ще се провали...
11
1
 
11
 
! Отговори
50 преди 1 година
Брей , тия двамата " избиха рибата " ! Но те отдавна трябваше да са не на тези места и тогава може би ще потръгне работата .
Това , което е валидно за София , не пасва в ромските школа !Там е нужна друга система на обучение - прагматична , елементарна , целодневна ,. с хранене , с ранно усвояване на професия още от пети клас ,обвързването й с работа .Родителите , които не пращат децата си на училище да са тотално лишени от административни услуги и заемане на държавна и общинска работа , а частни
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9

ПРав си! Трябва да ги пращаме да бачкат от малки, че белким нева файда да има от малките нехранимайковци! То виж колко вериги има - Била, макдонадс а у, може да бачкат и кат прислуга, мрислуга ...
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гледна точка

Да, гледна точко кривОа!

Не всички искат, да се мъчат там! Ти кат оди на дакслау костана? Милионер?
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпросът обаче е, какви ще са последиците за останалите ученици, ако родителите насила накарат проблемните си деца да влизат в час. такова дете не желае да учи, често пъти страда и от разни вродени дефекти, родителите му съвсем не държат то да има образование - тях ги интересуват само парите, взимани наготово под формата на помощи. Децата им ще вилнеят в училище и по време на час. Последиците ще са плачевни за онези, които искат да учат.
Защо закриха ТВУ и помощните училища?
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо! Аз искам ДА СПАСЯ ДЕТЕТО СИ! Вие му мислите злото! Сикти БА! Детет е мое, само мое и единствено мое! Ви не ми са мескайте, че ке станеме на кълбета!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да казват и заканват, развъждането на плъхове ще продължава да се спонсорира, докато реално не започнат да ръфат живо месо от свойте кърмачи, и гражданската война ще започне по всички краища по света....
5
2
 
2
 
! Отговори
,,строители,, зли2 преди 1 година
не сме ученици в отворено общество,строги мерки за вас,не насилието от държавата
4
4
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Строги мерки за всички НОРМАЛНИ хора, но не и за хелекторатъ.

Трола докато не си пусне парфУма не може!
Ако не ходиш на училище, значи ли че си НОРМАЛЕН?
Мислите ли въобще като пишете?
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да им предложат да кажем по 20000 лв ако се подложат на доброволна кастрация.Тва с училището е вятър работа.Те просто не желаят да живеят и да се развиват като другите хора.Мислех че това вече стана известно още през комунизма -винаги тия тъмнолилавките си бяха с привилегии с отстъпки в заводите и комбинатите се отваряха фиктивки и безмислени длъжности само и само да ги направят като другите хора.Успеваемост -2,3%. В Пловдив се е налагало да атакуват ромско гето с танкове знаете история
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строги мерки за всички нормални хора, но не и за хелекторатъ.
1
2
 
13
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Не знам кво 8а прая? Да плача.или да се смея! Кое и да е ше е от сърце