61 223 седмокласници се явяват на матурата по БЕЛ днес

16 000 квестори ще пазят от преписване
17 юни 2019 08:03,
25
61 223 седмокласници се явяват на матурата по БЕЛ днес
Снимка: BulFoto архив

През тази учебна година учениците, които се очаква да се явят на националното външно оценяване в седми клас по български език и литература /БЕЛ/, и по математика, са 61 223. Те ще полагат изпитите в 1696 училища, в 4930 зали, а над 16 000 квестори ще осигуряват нормалните условия в изпитните дни. Националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас е днес, а по математика - на 19 юни, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Още по темата

BG образованието ставало все по-добро, а дали наистина е така?

Учениците в седми клас ще се явяват на външното оценяване в училищата, в които учат, а квесторите ще са от други училища. Заради изпитите в седми клас 17 и 19 юни са неучебни дни за всички ученици в страната. Националното външно оценяване през тази година по БЕЛ и по математика започва в 9.00 часа, а учениците трябва да бъдат най-късно в 8.30 часа в училището, в което учат. Квесторите трябва се явят един час по-рано и най-късно до 8.30 часа да са в класните стаи, за да посрещнат учениците, които трябва да са по местата си не по-късно от 8.45 часа. Нов момент е, че през тази година седмокласниците трябва да пишат с черен химикал, а всеки изпитен комплект ще има свой уникален баркод. За да имат по-висок резултат от изпита, учениците трябва да пишат и преразказ.

За да бъдат допуснати до външното оценяване, седмокласниците трябва да носят служебната бележка с входящ номер и документ за самоличност - лична карта
, ако имат такава, или да представят бележника си или личната си ученическа карта. Учениците нямат право да ползват на изпитите никакви средства за мобилна комуникация, нямат право да ползват калкулатори и справочници. В училищата ще има и видеонаблюдение.

Резултатите от изпитите в седми клас се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование
. От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие на седмокласниците за класирането в гимназиите. През миналата година 39 процента от родителите подаваха тези документи по електронен път, но от тази година ще има само електронно подаване на документите за кандидатстване. Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър - от дома или от офиса си, или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.

За първи път през тази година и оценяването на изпитните работи на седмокласниците ще е електронно, като работите ще се сканират, както на държавните зрелостни изпити в 12-и клас. Резултатите в седми клас не са с оценки, а с точки, като максималният брой точки и на двата изпита е 100, но според балообразуването може да има различни комбинации, с различни предмети, определени от педагогическите съвети на училищата. Максималният бал за кандидатстването след седми клас в гимназиите е 500 точки.

Държавният план-прием вече е утвърден и седмокласниците в страната ще кандидатстват за общо 2499 паралелки. От тях 1446 са професионалните паралелки,
а 1053 са профилираните паралелки или заявените професионални паралелки са 57 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1 : Родените през 2005 положиха изпит през 2018!!!
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Защото децата учат непотребни неща.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо в Бг ученето, образоването и матурите ги смятате за изтезание?Само питам.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17 и 16Да, прав/а си, скъпи/а държавен чиновник!Сегашното поколение няма нужда да учи, да се образова, да се изправя пред предизвикателства. Сегашното поколение се ражда с подарена диплома от ВУЗ и го наместват на държавна службица в администрацията да реди пасианси и пише по форумите. Или по кол- центрове. Сегашното поколение не се поти, не се мори."Мамино детенце" Л. Каравелов
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобен, дребнав, гаден, двуличен и отвратителен! Искаш на всички, да им е поне токова гадно, колкто е било и на те, но ако може, да им е по-зле. И какво да направим? "Всичко е наред", нали? Всичко е скапано, сиво и безлично. Ако някой подаде глава извън помията на съвременно ни съществуване, то трябва, "да го приземим". Ами сори, ама ми писна!И какво постигнаха поколенията, минали през тая система? 700 лева заплата и подялба на панелката с родителите.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Брат ми?Много си злабен, да знаеш! Дребнав и злобен! Срам ме е, че се наричаш българин, защото петниш цялата ни нация!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Главанак е синът на баща ти. Приемът след 7. и 8. клас в профилираните гимназии и техникумите беше след приемен изпит, много по- труден от сегашните матури. Задачите от приемните изпити бяха в пъти по- сложни от ученото в училище. В края на 11. клас имаше матури и отделно кандидат-студентски изпити след това. Сега направо ги приемат навсякъде и О! мама и тате потресени от топлото и нуждата от тоалетна. Никое поколение в Бг не е било толкова разглезено като сегашното.
12
2
 
2
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
Това, което не разбирам е защо трябва едва ли не целия живот на човек да зависи от представянето му в един единствен ден и то в крехка възраст. На 13-14 г са още деца. А притесненията са за родителите. Може точно този денда се разболее , може да се притесни, да го боли глава или да му се спи и да не се представи според възможностите си. Трябва да има поне з дати, на които да се яви и ако смята, че не се е представил добре, да може да повтори. Така ще се елиминира субективния фактор.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мраза го това отношение."Няма да та убий, за туй карай. Ша ти самчками психикътъ, ша ти покажими чи си *** и ни стааш" - Ето това е отношението на всеки към всички. Вие сте слепи и глухи за тези неща! Блъскайте си на съответно 650 и 1250 за провинция, кефете се, какви хубави и вървежни сте станали, псувайки всичко живо наред. Боланва нация сме...
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Точно бе, главанак! Какви матури след 7ми, 8ми клас. Имаше каднидатстудентски изпити, за "елитни гимназии"/. Защо не си подобрим малко живота. То и дупките на улицата са дребни неща. Нахалните леки в институциите са дребни неща. Липсата на хигена в много места са дребни неща. Мизерията в учелище е дребно нещо, стреса е дрео нещо ... И в един момент имаш лавина от "дребни неща" и получаваш дребнава България. Едва ли не, да се хванеш в ръце и да направиш нещо ... се счита за лошо.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3,Децата не учели на набори? Уаууууу, ти да видиш! И потресаващата логика на този самоназовал се суперлогик напълно отхвърля резонния въпрос какво поражда тази много сериозна разлика от около 15% между родени/явяващи се....Хе, хе ;)
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Премахнете от програмата тази матура по БЕЛ.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Айде, стига сте хленчили за най- дребното нещо! И нашето поколение се е явявало на матури и изпити за прием след 7. или 8. клас. В жегите, през лятото и нямахме право да напуснем залата залата за определено време. Не сме се затрили от изпити.Това поколение, което сега отглеждате, все богопомазано, все много изтощено, все за съжаление.Давайте им дипломите без да учат и не искайте нищо от тях! Утре не ги карайте и да работят в жегите. Те са специални. Направо заплати им давайте
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Айде моля ти се. Стига с тая злоба в България условията са скапани, децата са стресирани, а такива като теб им казват, че просто трябва да се при ирят и да не се опитват, да променят нищо в живора и средата си. Резултата от това мислене е очевиден за всички нас.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8В 7. клас вече НЕ са деца. Температурата, тоалетната,... това са здрави и прави ученици все пак, не става въпрос за тежко болни или възрастни хора. И изпитът не е в най- горещото време между 12 и 15 часа, а е сутринта. Който е подготвен, тоалетната и температурата няма да му попречат.
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само , който не е работил в училище, няма никаква представа , какви са условията в класните стаи през юни . Горещо и задушно ...... На всичкото отгоре на децата ще им бъде забранено да ходят до тоалетна през първата част от 60 мин . ТОВА СА ВСЕ ПАК ДЕЦА Изобщо пълна каша и абсурди в родното ни образование .
3
3
 
4
 
! Отговори
3, преди 4 години
"Родените през 2005г деца са 71 хиляди.Значи 10 хиляди не са в училище-или са емигририрали,или са индийци."Не знам с математиката ли не си добре, с географията ли или с чистата логика. Децата не учат на набори -голяма част от набор 2005 учи с предходен, а част от набор 2006 г.-с 2005-ти. Как според брой деца, родени в дадена година ти прецени колко трябвало да се явяват на НВО? Освен това винаги има болни, снеявили се по други причини и много, много дсеца, които отдавна са запрашили за чужбина.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София се борят за няколко "елитни" гимназии, а в провинцията тези изпити са напълно излишни. Пари, хвърлени на вятъра.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родените през 2005г деца са 71 хиляди.Значи 10 хиляди не са в училище-или са емигририрали,или са индийци.