При карантина след 1 май: МОН обмисля матурите да са през лятото

Изпитите за външно оценяване след 4 и 10 клас остават
1 апр 2020 17:15, Анисия Иванова
32
При карантина след 1 май: МОН обмисля матурите да са през лятото
Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието и науката обмисля вариант матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото. Това ще се случи, ако училищата останат затворени и след 1 май, каза министър Красимир Вълчев пред "24 часа."

Засега училищата са затворени до 12 април, а датите на зрелостните изпити са фиксирани в наредба за края на май.

За дванадесетокласниците има общи обсъждания в ЕС, като трябва да се вземе съгласувано решение, за да могат абитуриентите да кандидатстват не само в България. Завършващите гимназия ще имат възможност да кандидатстват, дори и това да е по-късно тази година - след като положат матурите и си получат дипломите. Висшите училища са разумни и заинтересовани да се съобразят, обясни Вълчев. Министърът вече е разговарял с българските университети.

Засега не се мисли за отмяна на изпитите за външно оценяване след 4 и 10 клас, обясни още Вълчев. То било необходимо, но не на всяка цена и може да бъде отменено, ако училищата останат затворени още дълго време.

По думите му оценяването при тези класове не трябва да предизвиква повече тревоги, отколкото едно вътрешно оценяване. Учителите също не трябва да се притесняват, че ще бъдат държани отговорни за евентуално ниски резултати, успокои Вълчев.

Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи докога ще продължат мерките. Ако занятията се възстановят след средата на май, може би ще има минимално удължаване, добави министърът.

“Ако имаме няколко седмици до края, няма да има нужда да удължаваме. Част от часовете по учебен план, които са задължителни, но не могат да се проведат дистанционно, ще трябва частично да се проведат след възстановяване на присъствените занятия. Някои практики в професионалните гимназии също, макар че част от тях се осъществяват в електронна среда”, обясни Вълчев.

90% от учениците и 96% от училищата са включени в дистанционно обучение в момента, показвали данните на образователното министерство. Тези, които не са включени, не значи, че не провеждат образование. За 2/3 от необхванатите се използват комбинация от техники - интернет приложения плюс взаимодействие по телефона, носене на материали в домовете, обясни Вълчев. Където децата нямали компютри, но имали телефони, часовете се провеждали през социални мрежи. На място се ходело, когато няма и мобилни телефони. За целта на учителите и медиаторите ще бъдат осигурени защитни облекла.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
11
 
! Отговори
новата мода преди 1 месец
Повечето коментиращи явно не са преживели никакви трудности нито имат каквито и да е проблеми.Това ме потриса до дъното на душата ми, както и получаването на заплата без да се ходи на работа или вземането на дипломи без учене и без знания, без изпити и прочие.
Министъра не ви е виновен, погледнете колко много получихте в живота а не искате да дадете нищо от себе си. Не виждам самооценка, нито самокритика, едно възгордяване...
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а матурите за първи втори и трети клас ... ще сменяме министъра ми се струва
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уважаеми господин министър, какво очаквате да се промени с отлагането на НВО с четири дни ? Мисля, че Вашето предложение е абсолютно безотговорно. Върху какъв материал ще бъдат проведени? Само върху учения през първия срок ? Материала от втория срок го считате за маловажен ? Защо тогава е залегнал в учебните програми? Имате ли представа какво реално се случва при дистанционната форма на обучение ? Явно не. Ще Ви кажа, като заинтересован родител. Проведени са не повече от 10% от занятията.
26
2
 
2
 
! Отговори
Вива преди 1 месец
Стига вече с истериите за нулева година. Никой не говори как масово точно учениците не спазват мерките. Родителите оправдават липсата на възпитание, с ама те са деца. Много трудно било да работят с децата си вкъщи. Само претенции! Виждаме, че епидемията превзема всеки ден нови области ,броят на заразените расте и мрънка ме за глупости. Ама още една година в същия клас! А искаме ли да сме живи? Искаме ли да оцелеем, или си мислим наивно, до нас няма да стигне? Учителите са повечето 50+.
25
0
 
0
 
! Отговори
Родител.. преди 1 месец
До анонимен 24 - имах предвид че е излишно външното оценяване в 4ти клас
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То хубаво да завършим 12 клас... ами после откъде пари за КСК, няколко стотачки за университет всеки семестър. Родителите ми в момента с в неплатена отпуска, аз не работя, нямам идея на какви пари се крепим. Това нещо, ако продължи още, аз няма да мога да кандидатствам тази година и не заради знания, а заради липса на пари.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мразя амбициозните родители , ако трябва децата 2 год няма да учат.Какви вузове в чужбина нали там положението е още по-лошо.В другите държави дават помощи за безработни тук безлихвени кредити браво!!!!!!!Дано не умрем всички,защото в Китай нищо не е свършило , което означава надежда няма.В Пирогов почина 40 год човек без съпътващи заболявания ,което означава пригответе се да мрем.И некa Бог за ни е на помощ!!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1,

Правилно с изпуснатото училище матурите стават най-малкото смешни, защото не се е учило. Но пък си представи да ги няма. Нали с тях се кандидатства за средно и ВУЗ. Опитват се да не станат бунтове заради нулева година на учениците. Ако си родител, не би искал детето ти да учи и догодина 7ми или 12ти клас. Иди обясни, че е важно нещо да е научено, а не да изкласи детето по-бързо. Колкото и да са тестовете, каквито и да са домашните, когато родата помага и имаш интернет да препишеш, не става.
21
0
 
10
 
! Отговори
Родител.. преди 1 месец
На кого изобщо са нужни тези матури, особено за 4ти клас. Пълна идиотщина. Само излишни разходи за организация и командировки и губят времето на учителите. Явно чрез измислени статистики отчитат дейност купчината чиновници вземащи заплати в министерството.
20
2
 
7
 
! Отговори
Вива преди 1 месец
Като си пуснете децата на градина и училище, кой очаквате да ги посрещне там? Две седмици са вкъщи и опищяхте, колко ви е трудно! А учителите търпят ежедневно по 25 в клас лиготиите на любимите ви наслесници. Ако може да ги приемат в 1 група в детдската градина и да ви ги върнат абитуриенти!
19
0
 
7
 
! Отговори
Даскал преди 1 месец
До Пипи дългото чорапче

Пари от матура учителите не получават.
18
2
 
2
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 1 месец
1лъжат за новото обучение.Училищата почти всички са включени,но не и всички ученици2не съм чула учител с маски да ходи по домовете,ако има го посочете,всеки се пази3няма да изтърват матурите заради парите които ще получат всички -от уща до министерство
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво бе !Дето ми е 3клас учи по 12ч на ден заради умната програма . По 3 4 теста на ден отделно домашни и тн. а родителите сме станали at .Учители и всичко
16
1
 
20
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 1 месец
В Япония дори Олимпиадата отмениха, а нашият министър матурите не ще ги махне. Що тъй?
15
1
 
7
 
! Отговори
14 преди 1 месец
Купи хубав монитор на детето.
14
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 1 месец
По-добре без образование и да си стоят тука. Прocт народ - силна държава.
13
1
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 месец
"МОН обмисля матурите да са през лятото"
При цялата ми симпатия към министъра да попитам: А лятната ваканция през зимата на 2020-2021 ли ще е? Или и ние като японския олимпийски комитет не можем да разберем, че ПРОПУСНАТ ЧАС/ВЛАК/ЗАПЛАТА/С-Е-К-С/ПТИЧЕ НА РАМОТО/ОЛИМПИАДА и т.н. НЕ СЕ ВРЪЩАТ!!! Към тези, които искаха да ударят Китай и Иран: Да не сте пускали вируса, сега е късно и ще ядете дървото и вие, дори най-вече вие, т.е. вашите държави.
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като родител най-отговорно заявявам , че сме на онлайн обучение до края на тази седмица . ОТ СЛЕДВАЩАТА ИЗКЛЮЧВАМ ВСИЧКИ ТЕХНИКИ ВКЪЩИ . Нямам намерение детето ми да ходи след този експеримент с 10 диоптера очила и да си говори само . Сори , министре . Аз съм дотук .
11
3
 
16
 
! Отговори
Да си го кажем преди 1 месец
От тоя материал в учебника и много учене, накрая хората масово емигрираха в чужбина. Българското образование,защото е много ,,полезно",,практично" и учебнициге са написани ,,разбираемо"за всички. Матури,изпити и накрая емигранти.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе махайте ги тия матури и не ги мислете повече! Някой вярва ли, че до 1 май ще се оправят нещата и няма да има корона вирус? Ами ако отече работата до септември както имаше такива прогнози? Тогава ли ще са матурите? И после кандидатстването с 4-те класирания до нова година? Как си ги представят тия работи!?!