Вълчев: Годината може да приключи онлайн, готови сме за късни изпити

ВУЗ-овете също ще отложат сроковете за записване на кандидат-студентите
23 апр 2020 18:42, Анисия Иванова
59
Вълчев: Годината може да приключи онлайн, готови сме за късни изпити
Снимка: БГНЕС

Възможно е срочното и годишно оформяне на оценките да стане онлайн. МОН обмисля и варанти с провеждане на късни изпити след 7 клас и за завършващите 12 клас, ако мерките за социална изолация бъдат удължени. Това казва министърът на образованието Красимир Вълчев в интервю пред "Труд".

Министърът признава, че се обмислят всички сценарии - децата да не успеят да се върнат в класните стаи след 13 май или дори до края на учебната година.

"Предпазливи сме да говорим. Но трябва да сме готови навреме да издадем документи на завършващите дванадесетокласници, които са им необходими за записване във ВУЗ-ове, особено за тези, които искат да учат в чужбина", допълва Вълчев.

Просветният министър е категоричен, че матурите не могат да се проведат онлайн.

Външното оценяване и държавните зрелостни изпити трябва да бъдат проведени. Тези изпити са преход към системата на гимназиално и на висше образование. Готови сме с варианти за по-късното им провеждане, когато приключи извънредното положение, разяснява министърът.

По думите му всяко удължаване на извънредното положение, ще доведе до отместване на вече обявените дати със същия брой дни.

"Външното оценяване след четвърти клас ще проведем, ако е възможно и разумно до края на юни. Това, което може да поемем като ангажимент в тази ситуация на непредвидимост, е че датите ще бъдат обявени поне три седмици преди провеждането на изпитите", дава надежда министърът.

По думите му ако не се проведат Държавните зрелостни изпити (ДЗИ), 38 висши училища ще трябва тепърва да подготвят и да провеждат над 300 изпита по различни дисциплини, в момента оценките от матурите са вход при тях за една или повече специалности.

"Говорили сме с висшите училища у нас да отложат сроковете за окончателно записване. В рамките в Съвета на министрите на страните членки на ЕС също обсъждаме подобна възможност. Те също отправят такива призиви към висшите си училища. Ситуацията в момента е кризисна във всички страни. Затова тази година най-вероятно окончателното записване на студентите ще е на по-късен етап. Дипломирането ще се забави не само в България, но и в други страни", казва още Вълчев.

На същия принцип е и Национално външното оценяване (НВО) след седми клас. "Ако не го проведем, голям брой училища ще трябва да организират собствени изпити или да приемат въз основа на оценките от вътрешното оценяване. Това ще бъде много несправедливо към учениците, които имат взискателни учители. Ако се приемат с тези оценки, те няма да поставят децата при равни условия", добавя той.

Що се отнася до четвърти и десети клас – те са вход към следваща степен за малка част от учениците. За четвърти клас – за математическите гимназии, след десети клас – за училите в така наречените обединени училища.

За онлайн обучението в момента той признава, че системата и учителите са били изправени пред нова и неочаквана ситуация. А относно натоварването всяко дете, което е включено в целодневна организация, учи между 10 и 12 часа дневно.

Според него електронното обучение е засилило различията. Там, където учениците са отговорни и родителите ангажирани, децата дори учат повече от преди, а там, където родителите не са ангажирани, на учителите в момента им е още по-трудно, отколкото в присъствена форма, оценява министърът.

Кризата доказа още веднъж, че неравенствата не са толкова в резултат на икономически фактори, колкото на отношението на родители към образованието на децата им, смята Вълчев.

Ситуацията с пандемията ще определи и това дали ще има отлагане на началото на следващата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20 Анонимен Точно така вие учителите постоянно си изпускате нервите в часовете и нямате никаква толерантност към децата.
56
0
 
2
 
! Отговори
Колега ......? преди 3 години
"Кризата доказа още веднъж, че неравенствата не са толкова в резултат на икономически фактори, колкото на отношението на родители към образованието на децата им, смята Вълчев." - ЕВРИКА! Трябваше да дойде кризата та да го разберем.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБрей! Ти си бил Ванга бе!
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тва извънредно положение ще си продължи още бая време.Много ясно че ще от вкъщи направо официално го обявявайте .Даскалията няма да се върне скоро в училище. Стига с тези недомлъвки.
53
1
 
7
 
! Отговори
без думи преди 3 години
Защо трябва тихомълком зад гърба на народа да се викат на присъствие служители въпреки че няма деца, да отбиват номера и да им остане от отпуската и за лятна ваканция, от ваканция във ваканция. Другите хора да вървят в бюрата по труда без да имат каквато и да е вина, а вашето министерство да отива в поредната ваканция. Къде е справедливостта.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаа, вчера комшийчето - 4ти клас - имаше онлайн физическо, 1 час разучаване пред монитора какви са правилата на баскетбола /тази час, прибавен към останалите 7-8 на компютъра/, вместо просто да покара колело в парка, например. Днес беше върха, дали им по труд и незнам си какво да правят проект?! сандвич с лютеница и кремвирш. И като го направят, да го снимат, да го опишат и да изпратят в електронен вариант проекта на госпожата. Та толкоз за онлайн образованието, смисъла и ползите от него.
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още като почна кризата казах на тия хора в МОН какво ще стане.Да повторя сега и след месец пак ще го кажа.Та ето какво ще стане.Ще минете всички за догодина ,а в университетите ще е нулева годината.След месец пак ще го кажа.
50
5
 
10
 
! Отговори
хипотетично преди 4 години
хипотетично, ако се върнат и като знаем ква е ситуацията там и се изпозаразят или зарязат даскалите, кво правим? Ще иде да им преподава умника, дето пита на онлайн дипломиран механик ли да си кара колата.
49
3
 
15
 
! Отговори
еее преди 4 години
спрете се! Това са деца.... бъдещето им не зависи от този един месец, в който ще се върнат или няма да се върнат в училище. Ай, моля ви... Мисля, че здравето е доста по-важно, щото утре.... може и да няма утре.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Утре колата на дипломиран онлайн механик ли да карам, на онлайн зъболекар ли да ходя?
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво, Красимирчо, седни си. Шест мегабайта!
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо можем да приключим и следващата, две в вдин срок. Направо и по-следващата, а защо не и по-по следващата? При толкова мегабайти учене направо да пишем децата академици.
45
5
 
13
 
! Отговори
до 44 преди 4 години
няма да е лошо да се запознаеш с някои последни доклади и изследвания. Прекаралите гадния вирус наистина имат поражения и то сериозни. Ако не вярваш - *** са видиш снимка на нечий бял дроб. Апропо, във Велико Търново е приета жена ПОВТОРНО с т'ва заболяване, направете си изводите. И да се връщат децата по училища и градини ще бъде голяма грешка, там е развъдник. Вече има достатъчно болни деца - от 1 до 17 г.
44
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей такива, като 38, дето пише глупости, които никой никога не е доказал и плаши хората, е за съд.А не някой, дето си смъкнал маската да подиша въздух.
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лошо вече правителството да състави един ясен план кога какво ще се прави и да запознае гражданите с него. Както направиха в редица други държави в Европа. Комай във всички.Тогава и този човек ще знае какво да каже на учениците, родителите и учителите.Защото в момента на практика нищо не казва.
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Вълчев , даскал ли си или не си ама учениците при учители и всекидневно наливане с фуния дето се казва почти нищо не знаят та сега щял да приключва годината с онлайн обучение. Ветер работа.
41
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пускайте децата на училище!!! Те дори не разбират че са болни! Проваляте им цяла година!
40
6
 
24
 
! Отговори
Веселяка преди 4 години
Затова ще бъдем на последно място грамотност.
39
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Това са пълни глупости. Повечето дори не усещат, че са болни.
38
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Оздравелите" от Короната имат фиброза на белия дроб, т.е. трайни увреждания за цял живот.