До 50% скок на таксите в някои университети в страната

Увеличението се дължи на издадено постановление на Министерски съвет
30 авг 2020 21:30, Нели Христова
35
До 50% скок на таксите в някои университети в страната
Снимка: БГНЕС

Напрежение в университетите преди започването на академичната учебна година. Причината е драстичното увеличение на студентските такси в Алма матер, въпреки извънредното положение с коронавирус инфекцията, съобщават от NOVA.

Най-голямо поскъпване на таксите за студенти се очертава в медицинските университети у нас. Въпреки, че висшите учебни заведения са автономни, оказва се, че държавата, и в частност образователното министерство, е наложило постановления, които налагат увеличение с до 40% на таксите на места. Тук, обаче, ректорите проявяват гъвкавост.

Шокиращото увеличение на таксите за платено обучение в четирите медицински университета в България е с до 50%. То се дължи на издадено постановление на Министерски съвет, което задължава ръководствата да го изпълнят. За да няма отлив на студенти, от Медицинският университет в Пловдив, са решили проблема като намалят административните такси, които взимат. Така увеличение при някои специалности няма да има, а при други ще е минимално.

Великотърновският университет също е намерил начин да заобиколи разпоредбата, която може да остави старопрестолната Алма Матер с незапълнени бройки.

„В четири от направленията сме намалили таксите. В три от направленията държавата е поела всички разходи. Има 12 направления, в които таксите се увеличават, но се увеличават с 25-30 лв. на семестър”, обясни Христо Бонджолов – ректор на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Така във Велико Търново почти всички места вече са заети, което е безпрецедентно за университета. Драстично обаче е увеличението на таксите за платено обучение в Югозападната Алма Матер. На запитване от NOVA на какво се дължи този факт, от образователното министерство отговориха, че министър Красимир Вълчев и ректорът на ЮЗУ са се разбрали да намерят начин и да намалят вече определените такси за студентите втори курс, където повишението е най-драстично. За студента Владислав Тасков, четвърти курс по физическо възпитание и спорт, таксата от 580 лв. годишно не е проблем.

Оставяйки проблема с таксите настрана, студенти и ръководства на университетите у нас се обединяват около най-важния за тях проблем – как ще започне академичната учебна година на 1 октомври – присъствено или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Каза ви се, че "сметките" - т.е. таксите - всъщност са символични. Типичната такса е около 300 лв. на семестър. Е това голяма сума ли е?
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Така е - далеч по-ниски са таксите, отколкото цената на един смартфон. Изобщо не им е проблем на студентите. Особено след като повечето си го обръщат на задочно обучение (дори когато са приети редовно), юрват се веднага да работят и от първия ден взимат двойно по-големи заплати от доцентите. Истината е, че просто няма нужда от толкова висшисти. Дори с основно образование дечурлига работят по кол центрове с 2000 лв. стартова заплата - стига да говорят прилично чужд език.
27
0
 
2
 
! Отговори
ДВАТА ПРОБЛЕМА преди 3 години
ИМА 2 (ДВА) ОСНОВНИ ПРОБЛЕМА ВЪВ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ У НАС:1/ НЯМА НИТО ЕДНО ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ КЛАСАЦИИ НА ПРИЛИЧНО МЕСТО2/ В "ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮ" НЯМА СИСТЕМА ЗА РЕАЛНО ЮРИДИЧЕСКО ПРИЗНАВАНЕ НА ДИПЛОМИТЕЛЕКАРСКИТЕ ДИПЛОМИ ГИ ПРИЗНАВАТ ПОРАДИ ОСТРА НУЖДА ОТ ЛЕКАРИВДИЧКО ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ НИСКОТО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ КОИТО СА ДАЛЕЧ ОТ ПРОБЛЕМА
26
4
 
2
 
! Отговори
Фен на - герб преди 3 години
Бьдещето е в - герб и боико борисов
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Те може и да са прецакани, но са ПРЕСТИЖНИ, правиш ли разлика :))) Не знам някой университет в БГ, да има някакъв престижен статут, ако има посочете :) Като гледам как се кичат някои хора във властта с титли, без да знаят чужд език, просто не е забавно така....:)
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Не ми говорете за реформи. Тук реформата обикновено означава избирателно разрушаване на най-доброто, което е останало.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Висшето образование е с влошено качество на преподаване и на студенти. Но това не е само в България... Дори в САЩ почти всеки може да учи в колеж, ако си плати. И там се бълват безработни висшисти. Средното IQ на кандидатстващите е спаднало до 110, а това означава, че влизат хора с около 100, което ниско за висше образование... Но и там се храни много народ от това. Проблемът в България е основно на изхода. Диплома се взима/купува твърде лесно.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Съгласен съм, че не са малко. Но не е удачно да се обясняват проблемите във висшето образование единствено с броя университети. Този брой спрямо населението не е константа по света. И няма пряка връзка с качеството. Зависи от традициите на дадената държава, политиките във висшето образование, териториалното разпределение и т.н.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Ами доста са за БГ, не че са кой знае колко престижни :) Хубавото беше навремето, когато имаше студентски общежития, сещаш се за какво ти говоря, нали ? :)))
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24За съжаление, фалитът на университетите ще доведе до много по-сериозни и дълготрайни последици за обществото от фалита на ресторантьорите.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея са като ресторантьорите - клиенти няма, ама сметките големи. Боковска логика
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сахар - допълнениеА професорите не достигат за тези 44 университета. Затова голяма част от професорите преподават в няколко. Съответно качеството пада. А строго погледното, професорите са съвсем малко. С тази титла от известно време си кичат старшите научни сътрудници от БАН, които не са преподаватели. Но дори и с тях професорите са малко. Кой ще ти работи за такава заплата? Отделно, за да станеш професор в България, обикновено ти трябват над 20-30 години в системата на още по-ниска заплата
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СахарКъде ги видя тези много университети? Университетите са 44, ако е вярна информацията на сайто на министерството. С колежите са 51.
16
1
 
14
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Много университети и професори, малко студенти. По-трудно е да запишеш първокласник в София, отколкото да завършиш висше в България.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На запад има вече приравнителни за свършилите след 2010 г. Наричат го Profit Center!За завършилите преди1995 няма Profit Center !Тъй, че внимавайте в какво инвестирате! Новото образование не е вече това което беше!
14
3
 
14
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Писали сте негативно за университетите, но градовете където няма, бавно, бавно затихват. Кметът на Свищов беше казал, че ако закрият Свищовския, "градът умира" и е прав! Не е казано, че всеки учил нещо, трябва да се реализира в нея област. Достатъчно е само, че се е преместил в дадения град млад човек. А където няма млади, няма деца и т.н...
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До юберашунгмахенА нямаше ли някой дърт професор с по-различни наклонности, че да станеш и ти директор?
12
9
 
20
 
! Отговори
юберашунгмахен преди 3 години
когато аз учех 2000-2004 , професорите обърнаха хастарите на колежките, толкова евън имаше че средно по 3 аборта имаха до завършване най-много имаше една със 7 аборта но доста от колежките още докато учеха вече бяха директорки в най различни фирми, сега не ги знам къде са ама сигурно доста напред най ме накефиха дъртите професори, разнебитиха им чаталите на колежките с дъртите чепове тамън беше станала популярна виаграта
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам да оча за кокушер генеколог или йорист
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето годишни такси са по-малки от цената на телефоните на студентите! Стига смешен плач, ако обичате!