По-високи стипендии за студенти и докторанти иска Вълчев

Идеята е още през втория семестър на учебната година да се увеличат
10
По-високи стипендии за студенти и докторанти иска Вълчев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Скок на стипендиите на българските студенти, на докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предлага министър Красимир Вълчев.

С проекта на Постановление  на МС, което е публикувано за обществено обсъждане, се предлага актуализиране размера на минималната и максималната месечна стипендия за българските студенти, като минималната се увеличава от 70 на 85 лева, а максималната от 150 на 180 лева.

Още по темата
Мярката ще влезе в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година.

Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да полагат повече усилия за постигане на по-високи резултати в учебния процес и подобряване на качеството на обучението, както и доближаването му до очакванията на работодателите, пише в мотивите.

Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища, като  за българските и чуждестранни докторанти те се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и  утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти (без средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) – съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след висше образование.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния размер на тези стипендии.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Предлагам преди 2 месеца
Когато професорски роднина реши да прави докторантура в същата или в сродна област, в която роднината му е професор, да има право да пише дисертация само под формата на свободна докторантура. Ако не му харесва, да кандидатства за редовна докторантура към някой чуждестранен университет.
Няма друг начин да пресечем поне донякъде страшната корупция, която съсипа българската наука и образование!
9
0
 
0
 
! Отговори
Ей Американос преди 2 месеца
Другия път като ви удари ураган заради подкрепата ви за тоя гаден нацист да го кръстите Гордън - гарантирам пета степен ... То тайфуни с нежни имена не става някак си ... Тоя дето ще ви довърши трябва да е с мъжко име ....
8
0
 
0
 
! Отговори
То и друго: преди 2 месеца
Брилянтният квантов физик Гордън Фриймън поставен сред непредвидени последствия има своята така да се каже тъмна страна и то доста тежко въоръжена.
Нали знаете, че се измъкнах от Блек Меса само с една щанга и след мене все едно беше минал ураган. Какво пак се опитвате да направите ... ?
7
1
 
0
 
! Отговори
Dr.Jekill and MrHide преди 2 месеца
Аз си спомням тая книга и доколкото си спомням Мr. Hide e прототипа на Хълк така че внимавайте много като се опитвате да биете господин Хайд, че после тоалетната.
6
1
 
0
 
! Отговори
Значииии 4 преди 2 месеца
Значи единия е методичен, хронологичен, аналитичен, хладнокръвен, студенокръвен детайлен, историк използващ точно принципите на лявото полукълбо, другият е емоционален, пространствен, всеобхващащ, мечтател по-скоро, визуализиращ с думи.
Пак ви казвам много точно го сбърках. Сега това, че некви как да кажа неправилни сексуално-ориентационни избори са взели и двамата си е техен личен проблем. Ама де да знам Пруст може и в тая сфера да е бил по-прав!
5
1
 
0
 
! Отговори
Значиии 3 преди 2 месеца
И Микеланджело съзнателно и нарочно сбърка Давид.Е как е сбъркан-ми е така е сбъркан-главата и ръцете много по-големи от естественото, че са монументални и са далече от зрителя и използва дистанцията за да изглеждат точно така както трябва да са.Единият е исторически прагматик ерген,другия е фантазьор романтичен меланхолик хомосексуалист.Сега единия да каже това и другия да каже това пак става интересно съчетание. Едва ли не какво ли би било Марсел Пруст да погледне през очите на Уайлд и обратно
4
1
 
0
 
! Отговори
Значииии 2 преди 2 месеца
Сега не знам дали знаете, ама единственото голямо произведение на Марсел Пруст е "Фараон" в което той описва класическата структура на феодалното робовладелско общество в Египет и практиките на фараоните и т.н. Оскар Уайлд пък известен със своята нестандартна сексуална ориентация , много деликатно съм напсувал съвременните фараони и пирамиди ама друго е номера - да се чудиш как точно тоя майтап прави наръчника изключително приложим ... Не, че Пруст е излъгал напротив той е и египтолог. Друго е .
3
1
 
0
 
! Отговори
Значиииии .... преди 2 месеца
Ако е за ония наръчник е написан ама нарочно сбъркано, НАРОЧНО - в дипломната работа дето всичко е научно написано няма такова нещо, обаче само човек дето може да разбере защо умишлено съм написал "Истинското откритие е не да видиш нови земи, а да видиш през нови очи" Умишлено съм го сбъркал и съм написал автора, че е Оскар Уайлд, а всъщност е Марсел Пруст. То има няколко лафа в наръчника да не вярваш на очите си,а да мислиш критично. И отделно, че Пруст е написал описанието на старата парадигма
2
0
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 месеца
А не иска ли ритник
1
1
 
4
 
! Отговори
Снежанка преди 2 месеца
Ако е слушкал през годината, да напише писмо до дядо мраз.