Наредиха СУ сред най-добрите университети в света

Тази година заема 854-то място в света и 340-то в Европа
27 апр 2021 12:18, Ния Христова
57
Наредиха СУ сред най-добрите университети в света
Снимка: БГНЕС
Софийският университет "Св. Климент Охридски" се нарежда сред най-добрите 4,4 процента университети в света в обявената класация на Center for World University Rankings за 2021-2022 година. Тhe Center for World University Rankings публикува най-големите академични класации на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 19 788 университети, съобщиха от пресцентъра на СУ, пише Монитор.
 
Тази година Софийският университет заема 854-то място в света и 340-то сред университетите в Европа. В България Тhe Center for World University Rankings класира Софийския университет на първо място, а общият му резултат в класацията е 71.2.
 
Методологията на Тhe Center for World University Rankings, която използва, включва седем показателя, групирани в четири области: качество на образованието, измерено с броя на университетските възпитаници, спечелили големи академични отличия, спрямо размера на университета /25 процента/; заетост на възпитаниците, измерена с броя на възпитаниците на университета, които са заемали висши ръководни длъжности в най-големите световни компании, спрямо размера на университета /25 процента/; качество на преподавателите, измервано от броя на преподавателите, които са спечелили големи академични отличия /10 процента/; ниво на научните изследвания.
 
Тhe Center for World University Rankings е водеща консултантска организация, която предоставя политически, стратегически и консултантски услуги на правителства и университети с цел подобряване на образованието и резултатите от научните изследвания. Организацията публикува авторитетни глобални университетски класации, известни с обективността, прозрачността и последователността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРИ 855 УНИВЕРСИТЕТА В СВЕТА 854 МЯСТО Е НАЙ ПРЕСТИЖНОТО АПРИ 341 УНИВЕРСИТЕТА В ЕВРОПА НАПРАВО ГИ КОВЕМ КОЙ ЛИ КЪСМЕТЛИИСКИ УНИВЕРСИТЕТ НИ Е ВЗЕЛ ПОСЛЕДНОТО ПАРДЮН ПЪРВОТО МЕСТО ОТ ЗАД НАПРЕД. ША МИНА И АЗ ДА СИ ЗЕМА ЕДНА ДИПЛОМА И ДА ВЪРНА ЕДНА КНИГА ВИНИТУЙ МАЙ БЕШЕ.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41Не е причина Герджиков а просто няма смисъл от учени хора и наука сега. Всичко бг се закрива и се внася от чужбина и дори и политици се обучават в чужбина. Ако имаш пари плащаш и учиш, а ако нямаш, просиш нищо че си много умен.
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40Нищо не ти се разбира.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. Анастас Герджиков е най-слабият ректор на СУ. Направи така - във всички специалности да се влиза с матурите - държавните зрелостни изпити, които са задължителни, за да завършиш средно образование.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е на кое място да е? 75% от даскалите са бивши партийни функционери и агенти на ДС.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 6 милиона население СУ по-скоро прилича на филял на някой голям универеситет и не може да претендира за високо ниво, защото просто няма хора. Преди 1989 г. е високо ниво но при много кандидати.
30
5
 
6
 
! Отговори
За без пари толкова преди 2 години
Какво означава престижен университет? Прави те талант, дава ти изключителни професионални умения? Чуят ли хората по света че си завършил в България прихват да се смеят. Особенно техническо образование. Единственото стойностно българско образование е медицинското, само там се натискат студенти от цял свят вкл. щатите и Великобритания.
29
3
 
15
 
! Отговори
Хе хе хе хе хе хе преди 2 години
Ох заболя ме корема от смях цитирам:"Тази година Софийският университет заема 854-то място в света"НО е сред най-добрите - в същата класация където са 1 и 2 но малко по-надолу - само на 854-то място.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко в тези рекламни класации е нагласено ,за да ловят шараните... тези американските университети една свястна ваксина не могат да измислят уж са топа на топа
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СУ отдавна изгуби първенството в БГ камо ли в Европа и света..има един коментар ,че в БГ в момента всичките т.н университети са на едно дередже и той е много верен..този Център за...."градска мобилност" знае се ,че не е мерилото за това ,кой университет какъв ..най- вярна и точна е оценката на Форбс
26
0
 
10
 
! Отговори
Отличник преди 2 години
Ако много много много се стараем,догодина може да атакуваме 850-то място.
25
3
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
Сега да ви кажа 1на истина - никоя държава няма само един смайващ автомобил, марка бира, часовници, самолети, университети и т.н. Обикновено се създава съвкупност от шир потреба, средна ръка стоки и висок клас на върха на пирамидата, прим. Порше, Ауди, BMW. Няма как BMW да се появи от нищото в Албания. В този смисъл или СУ не е такова място (и са играли пачки), или ако наистина е, то тогава има и други университети на такова ниво - прим. ПУ, ВТУ, ШУ, БУ и т.н. НЕКА ДРУГАРИТЕ ОТ СУ-то ДА ИЗБЕРАТ.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости, не вярвайте.
23
4
 
10
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Искаме чалга-факултет с пожизнен декан Слави !
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ниска оценка не значи, че непременно качеството на образованието е лошо. Както спомена човека под мен - научната работа, публикациите и академичните кадри са основно в БАН, а не в университетите. И това автоматично декласира.Отдавна казвам, че трябва БАН да бъде преразпределена към университетите. Печалбата е, че студентите ще могат директно да бъдат ориентирани към научна работа, без да се налада да се преориентират, ерго ще се подмладят кадрите. Е, БАНските старчета ще изреват
21
2
 
17
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Завършил съм СУ, както и един от топ 50. Да започвам ли с 840-те разлики?
20
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 години
Кое, кое място заема не разбрах ? По свобода на словото сме на 112 место !Добре сме .Кога ще ги стигнем румънците?
19
2
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Висшист започнал да говори,за да уговори някаква игра значи е в беда. Учен да те защити от " селските черти " и " градските мечти" значи,че греши, защото най-голямата беда е планетната мечта. Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
18
1
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Това е работната седмица на "висшистите" : Днеска будуват, утре флиртуват, вдругиден си пазаруват,после пък празнуват и накрая пак пируват. Седмицата свърши, месецът привърши и годината завърши,а работата си...несвърши.Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добрите университети ,цели 854 в света...Чак ми се ще да съм студент,какъв избор