Наредиха СУ сред най-добрите университети в света

Тази година заема 854-то място в света и 340-то в Европа
27 апр 2021 12:18, Ния Христова
57
Наредиха СУ сред най-добрите университети в света
Снимка: БГНЕС
Софийският университет "Св. Климент Охридски" се нарежда сред най-добрите 4,4 процента университети в света в обявената класация на Center for World University Rankings за 2021-2022 година. Тhe Center for World University Rankings публикува най-големите академични класации на световните университети. В тазгодишното издание на рейтинга участват 19 788 университети, съобщиха от пресцентъра на СУ, пише Монитор.
 
Тази година Софийският университет заема 854-то място в света и 340-то сред университетите в Европа. В България Тhe Center for World University Rankings класира Софийския университет на първо място, а общият му резултат в класацията е 71.2.
 
Методологията на Тhe Center for World University Rankings, която използва, включва седем показателя, групирани в четири области: качество на образованието, измерено с броя на университетските възпитаници, спечелили големи академични отличия, спрямо размера на университета /25 процента/; заетост на възпитаниците, измерена с броя на възпитаниците на университета, които са заемали висши ръководни длъжности в най-големите световни компании, спрямо размера на университета /25 процента/; качество на преподавателите, измервано от броя на преподавателите, които са спечелили големи академични отличия /10 процента/; ниво на научните изследвания.
 
Тhe Center for World University Rankings е водеща консултантска организация, която предоставя политически, стратегически и консултантски услуги на правителства и университети с цел подобряване на образованието и резултатите от научните изследвания. Организацията публикува авторитетни глобални университетски класации, известни с обективността, прозрачността и последователността си.

57
Още от Образование
За образованието няма връщане към старото нормално
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ПРИ 855 УНИВЕРСИТЕТА В СВЕТА 854 МЯСТО Е НАЙ ПРЕСТИЖНОТО АПРИ 341 УНИВЕРСИТЕТА В ЕВРОПА НАПРАВО ГИ КОВЕМ КОЙ ЛИ КЪСМЕТЛИИСКИ УНИВЕРСИТЕТ НИ Е ВЗЕЛ ПОСЛЕДНОТО ПАРДЮН ПЪРВОТО МЕСТО ОТ ЗАД НАПРЕД. ША МИНА И АЗ ДА СИ ЗЕМА ЕДНА ДИПЛОМА И ДА ВЪРНА ЕДНА КНИГА ВИНИТУЙ МАЙ БЕШЕ.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 41

Не е причина Герджиков а просто няма смисъл от учени хора и наука сега. Всичко бг се закрива и се внася от чужбина и дори и политици се обучават в чужбина. Ако имаш пари плащаш и учиш, а ако нямаш, просиш нищо че си много умен.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 40

Нищо не ти се разбира.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Проф. Анастас Герджиков е най-слабият ректор на СУ. Направи така - във всички специалности да се влиза с матурите - държавните зрелостни изпити, които са задължителни, за да завършиш средно образование.
39
3
 
4
 
! Отговори
И още ... (до 37) преди 2 седмици
Имаше и квоти за служители на МВР, за работници под 30 г., които са членове на БКП, за деца на хора, работили поне 20 г. в сферата на вредните производства, за инвалиди, за лица от малцинствата. Преобладаващата част от тези индивиди, ако бяха учили в някоя от добрите софийски гимназии, щяха да останат да повтарят още в 9-и клас, а на следващата година щяха да отпаднат от училище изобщо.
Децата на АБПФК не ги коментирам, защото някои от тях бяха умни и учеха. Но повечето бяха пълна трагедия.
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
е на кое място да е? 75% от даскалите са бивши партийни функционери и агенти на ДС.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При 6 милиона население СУ по-скоро прилича на филял на някой голям универеситет и не може да претендира за високо ниво, защото просто няма хора. Преди 1989 г. е високо ниво но при много кандидати.
36
4
 
6
 
! Отговори
За без пари толкова преди 2 седмици
Какво означава престижен университет? Прави те талант, дава ти изключителни професионални умения? Чуят ли хората по света че си завършил в България прихват да се смеят. Особенно техническо образование. Единственото стойностно българско образование е медицинското, само там се натискат студенти от цял свят вкл. щатите и Великобритания.
35
3
 
15
 
! Отговори
Хе хе хе хе хе хе преди 2 седмици
Ох заболя ме корема от смях цитирам:
"Тази година Софийският университет заема 854-то място в света"
НО е сред най-добрите - в същата класация където са №1 и №2 но малко по-надолу - само на 854-то място.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
всичко в тези рекламни класации е нагласено ,за да ловят шараните... тези американските университети една свястна ваксина не могат да измислят уж са топа на топа
33
0
 
9
 
! Отговори
До Пян_Гъ преди 2 седмици
Пропуснал си нещо, което беше наречено Пернишки Университет по ТелеКомуникации и Автоматизация (ако не ме лъже паметта, нещо такова беше и се вдигна голяма врява, че който му е измислил името, не се е сетил, че ВУЗ-овете най-често се представят посредством абревиатури :))
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СУ отдавна изгуби първенството в БГ камо ли в Европа и света..има един коментар ,че в БГ в момента всичките т.н университети са на едно дередже и той е много верен..този Център за...."градска мобилност" знае се ,че не е мерилото за това ,кой университет какъв ..най- вярна и точна е оценката на Форбс
31
0
 
10
 
! Отговори
Отличник преди 2 седмици
Ако много много много се стараем,догодина може да атакуваме 850-то място.
30
3
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 седмици
Сега да ви кажа 1на истина - никоя държава няма само един смайващ автомобил, марка бира, часовници, самолети, университети и т.н. Обикновено се създава съвкупност от шир потреба, средна ръка стоки и висок клас на върха на пирамидата, прим. Порше, Ауди, BMW. Няма как BMW да се появи от нищото в Албания. В този смисъл или СУ не е такова място (и са играли пачки), или ако наистина е, то тогава има и други университети на такова ниво - прим. ПУ, ВТУ, ШУ, БУ и т.н. НЕКА ДРУГАРИТЕ ОТ СУ-то ДА ИЗБЕРАТ.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни глупости, не вярвайте.
28
4
 
10
 
! Отговори
Уууу преди 2 седмици
Искаме чалга-факултет с пожизнен декан Слави !
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази ниска оценка не значи, че непременно качеството на образованието е лошо. Както спомена човека под мен - научната работа, публикациите и академичните кадри са основно в БАН, а не в университетите. И това автоматично декласира.

Отдавна казвам, че трябва БАН да бъде преразпределена към университетите. Печалбата е, че студентите ще могат директно да бъдат ориентирани към научна работа, без да се налада да се преориентират, ерго ще се подмладят кадрите. Е, БАНските старчета ще изреват
26
1
 
8
 
! Отговори
Един от показателите преди 2 седмици
посредством които се оценяват университетите е "ниво на научни изследвания".
Сега добавете и факта, че с думата "университет" се обозначават онези висши учебни заведения, към които функционират и научно-изследователски звена.
После направете извода колко разумно всъщност е предложението работещите в БАН да бъдат разпределени между десетките "университети", които се пръкнаха у нас през последните 30 години. Който лентяй не е кадърен да прави наука поне ще води упражнения и ще си заслужи заплатата
25
2
 
17
 
! Отговори
Taню преди 2 седмици
Завършил съм СУ, както и един от топ 50. Да започвам ли с 840-те разлики?
24
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 2 седмици
Кое, кое място заема не разбрах ? По свобода на словото сме на 112 место !Добре сме .Кога ще ги стигнем румънците?