ЗАД "Армеец" награди най-добрия випускник на Националния военен университет

Лейтенант Христо Генджов е тазгодишният носител на наградата "Сава Муткуров"
Обновена: 27 юли 2021 16:12 | 27 юли 2021 14:51, Веселина Йорданова
0
ЗАД "Армеец" награди най-добрия випускник на Националния военен университет

За трета поредна година застрахователно акционерно дружество "Армеец" имаше удоволствието да връчи патриотичната награда "Сава Муткуров" на най-добрия випускник от Националния военен университет "Васил Левски". Това се случи на 24 юли по време на специална церемония във Велико Търново. Тази година наградата спечели лейтенант Христо Генджов. Той получи бюст на първия български генерал Сава Муткуров, грамота и парична награда от 1 000 лева, учредена от ЗАД "Армеец", съобщиха от дружеството.

Младият офицер сподели, че един от любимите му моменти от българската военна история е свързан именно с генерал Муткуров и приема с гордост и чест, че е успял да спечели наградата. Лейтенант Генджов разказа още, че той е първият военен в семейството му и е щастлив с избора си.

Наградата "Сава Муткуров" е учредена от инициативния комитет "Сава Муткуров", като през 2019 година беше връчена за първи път. Ген. Сава Муткуров, на чието име е призът, освен първият български генерал в Следосвобожденска България е и регент и министър на войната, радетел и защитник на Съединението на България. Участник в Сръбско-българската война. Ген. Сава Муткуров е основоположник на новата българска армия.

Включването на ЗАД „Армеец“ в инициативата чрез осигуряването на парична награда на най-добрия випускник в продължение на 3 години е част от каузата на застрахователното дружество да подкрепя и инвестира в развитие на патриотичния дух и запазване на спомена за великата история на страната ни. Това е поредната стъпка в тази посока. Следвайки патриотичната си мисия да подкрепя и развива проекти, които съхраняват спомена за миналото и богатата история на страната ни, ЗАД „Армеец“ дари средства за дигитализацията на историческия книжен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“.

Компанията реализира и редица проекти заедно със сдружение „Българска история“, с които да направи историята достъпна за по-широк кръг от хора. Част от тях са историческите документални видео поредици „Българско военно чудо“, „Нашите пълководци“ и „Средновековна слава“. Те разказват по завладяващ и интересен начин за едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост на всеки българин. Анимираните видеа се използват и в училищата, като ЗАД „Армеец“ ги предоставя за ползване безвъзмездно за образователни цели.

В допълнение, по повод 25-ия юбилей от създаването на ЗАД „Армеец“, който се празнува тази година, компанията учреди стипендия за обучение във Висшето училище по застраховане и финанси и възможност за стаж и практика в застрахователното дружество за големия победител в националния конкурс „Млад застраховател“.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари