Завръщането на големите ученици в клас - сложно, без зелен сертификат

МОН е осигурило тестовете за малките до края на месеца
26 ное 2021 08:36, Петя Славова
76

До края на месеца Министерството на образованието е осигурило тестове за COVID-19 за учениците от I до IV клас.

Част от по-големите ученици - от V до XII клас в 102 общини вече са се върнали в училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. От вчера е възможно и възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със "зелен сертификат", когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Савина Илиева е 7-и клас и е единствената ваксинирана в паралелката ѝ. Въпреки това, няма да може да се върне в училище от понеделник, тъй като съучениците ѝ са против тестването.

"Предпочитам присъственото, защото е по-лесно и по-забавни неща се случват. Докато онлайн просто седиш пред компютъра и се опитваш да се концентрираш като много неща те разсейват и не е толкова ефикасно, поне за мен", коментира пред Bulgaria ON AIR Савина.

В 119 училище "Академик Михаил Арнаудов" 7,5% учениците имат "зелен сертификат", от тях едва 11 на сто са ваксинирани.

Още по темата

Едва ли ще има клас в присъствена форма от понеделник, казва директорът Диян Стаматов.

"Твърде малък процент от учениците изобщо в страната са ваксинирани, в това число и тези, които са тук. Иначе другите елементи по "зеления сертификат" също са проблем, тъй като почти всички преболедували деца не са се доказали с PCR тест, антителата са от съвсем скоро, там процентът е още по-незначителен", поясни той.

В училищата във Велико Търново също е почти невъзможно да се събере паралелка с 50% ученици от прогимназиалния и гимназиален етап, които да са със "зелени сертификати". Така големите ученици ще продължават да учат ротационно.

"При нас имаме 8 ваксинирани ученици, имаме и 13 или 14 преболедували, установено с PCR или антигенен, това е от 1 до 12 клас", каза директорът на СУ "Вела Благоева" във Велико Търново - Ангел Янчев.

А основният проблем за връщане на големите ученици в клас е липсата на тестове, обясни пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

"Това, което ни трябва, за да пуснем всички ученици е около 1,4 млн. тестове за седмица. С други думи, това, което липсва в момента в страната са тестове, които да бъдат доставени от дистрибуторите", заяви министърът.

Родителите не одобряват "зеления сертификат" за ученици. При доставката на тестовете на малките ученици проблеми засега няма.


76
Още от Образование
Над 1 млн. теста трябват на седмица, за да учат всички присъствено
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
1
 
! Отговори
До 70 преди 4 дни
Обърнете внимание на източниците си на информация ;). Манипулация, приятели
69
3
 
22
 
! Отговори
Ваня преди 4 дни
Пуснете всички да учат нормално без сертификати и тестове, стига психопатий вече. Който е болен ще се прегледа, ще представи бележка и така нещата ще се наредят. Излишни театри и нагнетяване, доста банално стана.
68
4
 
12
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 дни
Образованието без сертификат! Продажни глупаци!
67
19
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 4 дни
Поне с ваксината имаш шанс да оцелееш, докато над 90% от починалото население е неваксинирано, така че има някакъв мисъл във ваксинацията.
66
1
 
16
 
! Отговори
До Не е сложно преди 4 дни
Родителите ИМАТ пълна информираност и това е причината да НЕ желаят последиците (ясни и неясни) от недоказаните ваксини. Информираните виждат, че и при над 80% ваксинирани ефекта е същия. Ваксинираните с 2 дози в Австрия са в 3-семичен пълен нокаут. Ваксинирани с две дози вече се смятат за недостатъчно имунизирани. От февруари две игли ще са равнозначни на НЕваксиниран.
65
8
 
4
 
! Отговори
Не е сложно ! преди 4 дни
Безплатни тестове за антитела за ученици!Пълна информираност на родителите за реакциите и последиците от ваксини, за да могат да бъдат спокойни и информирани и да предприемат стъпка към ваксиниране!Мотивация за учениците като им се предостави/организират занимания на открито, екскурзии, еднодневни разходки и други.Погубвате децата! Разберете го! Някои оттях вече не искат да излизат навън!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Защо директор на училище доброзорно принуждава педагогически и непедагогически персонал да се ваксинират или да си направят тест за антитела, при условие, че може персоналът, който няма зелен сертификат да се тестват с бързи антигенни тестове. Къде са потънали6984 парите отпуснати за безплатни тестове на работещите в училищата.
63
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 40 - и ако бяхте ваксинирани щяхте да сте свободни .Както са свободни в Австрия ,Германия ,Великобритания и т.н. в момента ,нали ? А колко са виновни децата за Ковид вълните ,се видя при малките като започнаха да ги тестват ,на 50 000 теста я има 4-5 положителни .
62
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Организирана престъпна група която използва високия си пост (министри, експерти, директори на училища и т.н.) с цел облага или служейки на чужди интереси и възпрепятства деца да получат ПОЛАГАЩОТО СЕ по конституция образование - до тук имаме ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ, НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, ЗАГОВОР, и всичко това извършено в условията на извънредно положение - утежняващо вината обстоятелство. По този състав - доживотен затвор без право на замяна за министъра и по 20 год за директорите за съучастнич
61
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На новият световен ред не му трябват образовани хора, а роби
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ако "управляващите" живееха в същата реалност, като нас, тази "новина" изобщо нямаше да я има, 50% е изключително висока и на практика неизпълнима летва. 1,4 млн. тестове за седмица х 15 лв. - кой ще поеме такъв огромен разход? Както каза някой за здравословни закуски няма, ама по 30 лв. на седмица (или по 6 лв. на ден) за тестове - има.
59
1
 
13
 
! Отговори
лот преди 5 дни
ами нямат пцр децата, щото в едно семейство се изреждат всички. Абсолютно безотговорно е да си водиш детето на тест, когато си болен, щото рискуваш да утепеш що срещнеш до лабораторията и в нея. Отделна тема е, че трябва да се ръснем с по 30+ лева за тест за антитела, които не е ясно дали ги има, щото децата са в една относително стерилна среда в къщи и няма как да поддържат високи нива на антитела постоянно
58
2
 
25
 
! Отговори
Емилия преди 5 дни
Хайде стига вече с това примиренческо поведение. Маски, маски, ваксини, ваксини, сертификати, сертификати. Ами аз не съм съгласна да има подобни бариери за децата ми. И не че няма да си ги изуча и сама. Ще направя и невъзможното, но ще ги образовам и ще ги направя достойни хора!
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Явно са им наредили да тестват новата Ботсванската мутация в реални условия.
56
0
 
19
 
! Отговори
Диана преди 5 дни
Искаме проверка на данните за заболеваемост, смъртност и процентно съотношение. Не веднъж в коментарите беше отбелязано, че ежедневно спусканите ни бройки са подадени от СЗО, не от вътрешна извадка от болничните заведения. Как може да сме сигурни в представените ни цифри, ако източника е извън България???
55
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никакво присъствено, докато Бг не стане зелена зона!! Няма само да си играем на отвори- затвори и да сриваме бизнеси.
54
2
 
22
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 дни
Трябва да се въведат тестове ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!! ... тестове за интелигентност на входа на народното събрание, президентството, министерски съвет и министерствата и всеки на изборна длъжност да се тества всеки ден!
53
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз мисля, че достатъчно са надупчени до сега. Моето има 32 ваксини и то за болести за които не сме чували от години. Айде няма нужда още. Ще учат на ротационен принцип.
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
АКАДЕМИК ДЕНКОВ ЗАТВЪРДИ ИСТИНАТА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА СТАНЕШ АКАДЕМИК ТРЯБВА ДА СИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОИЗХОД И НАПЪЛНО БЕЗИДЕЕН. ЛИПСАТА НА НАУЧНИ ПОСТИЖЕНИЯ СЪЩО ПОМАГА.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Изборите минаха. За ВЪЗРАЖДАНЕ гласуваха 5%. Късно е либе за китка.