Синдикат "Образование" предлага: НВО за 4 и 10 клас да отпадне

Да не се увеличава учебното време за 5 и 6 клас, настояват експертите
19 юли 2022 12:20, Анисия Иванова
45
Синдикат "Образование" предлага: НВО за 4 и 10 клас да отпадне
Снимка: БГНЕС

Синдикат "Образование" е категорично против увеличаването на учебното време за 5 и 6 клас. При увеличаването на учебното време с две седмици краят на учебната година ще се определи на 30 юни за учениците от 5 и 6 клас, а добавеното време, ще се използва за преодоляване на образователни дефицити и проектни дейности по интереси.

Синдикат „Образование“ е категорично против некомпетентната намеса на „експертите“ на МЗ в процеса по съгласуване на седмичните разписания. При условие, че тази зловредна образователна политика остане, синдикатът ще поиска оставка на министъра на здравеопазването и ще организира варианти на протести, съобщават от Синдиката.

Синдикат "Образование“ предлага МОН да учреди нова национална програма, която да осигурява педагогически специалисти или студенти последни години от обучението си, които да осигуряват проектни дейности и занимания по интереси, също и за преодоляване на образователни дефицити. МОН да осигурява педагогическите специалисти, при поискване след решение на педагогическия съвет на образователната институция. Програмата да поема всички заявки, подадени от училища и детски градини в страната.

През последното десетилетие на педагогическите специалисти им бяха вменени куп дейности, които не кореспондират с педагогическата работа. Тези неучителски, административни и често безсмислени дейности, допринесоха до прекомерно прегаряне на учители и директори. Професионалното прегаряна на българските  учители, според изследване на Синдикат "Образование", достига почти 60% при средно 45% за ЕС.

Този висок бърнаут ефект води до прекомерен стрес и огромен процент професионални заболявания.
Затова е жизнено необходимо педагогическите специалисти да имат технологично време за преодоляване на натрупания професионален стрес.

Твърдо настояваме двете седмици удължаване на учебно време да бъдат организирани чрез диференциация на нуждите на учениците от МОН с учители или студенти, извън щатния персонал на образователната институция.
Синдикат „Образование“ абсолютно не приема становището на СРСНПБ учители и директори да работят по време на разрешен годишен отпуск. Синдикатът смята, че годишният отпуск е неприкосновен и жизнено важен за всички педагогическите специалисти.

Синдикат „Образование“ предлага да няма увеличаване на неучебните дни за провеждане на НВО 7 и НВО 10. Най-естественото експертно решение е НВО за 10 клас да отпадне, като елемент на тази образователна политика. НВО 10 по никакъв начин не мотивира учениците поради липсата на последващ ефект, например повтаряне на учебната година.

Ако изпитът в 10 клас остане, то учениците да бъдат пренасочени към гимназиите /училища с прием единствено след 7 клас/. В основните, обединени и средни училища да се провежда само и единствено НВО 7 клас. Останалите да поемат този безсмислен изпит. В случай, че неучебните дни се увеличат за НВО 10 клас, ще се изгуби ценно учебно време, което синдикатът не одобрява.

Синдикат „Образование“ предлага за пореден път НВО 4 клас да отпадне или да води до повтаряне на клас при ниски образователни резултати.Това ще гарантира по-високо качество на образованието през етап прогимназия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво за предложението. Моля Ви вземете по-бързо това решение да отпаднат изпитите за 4 и 10 клас, напълно излишни са, та дори и за 12 клас.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 38 Колко учители да администрират процеса?20-30 или всичките под списъкЮ?юПредполага се че в градко училище записват децата си млади образовани културни родители и могат сами да попълнят формуляри за записване,а не да чакат като моите родители да им отида на крака и да ми кажатю"Аз не мога да пълнят *** госпожо,айде ти пълни"..Овен това може да има възможност това записване да е онлаин?
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 На който му се вижда лесно,моля да заповяда да получи моите 4 месеца отпуск.Само че ще върви в комплект с всичко това,което работих защото през учебната година имах късмета да замествам и колега .Колегата имаше 4 месеца отпуск,но двата бяха неплатен.Даже и да не сте учител пак може да ползвате неплатен отпуск ако може да устискате финансово може и повече от 4 месеца.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 Само на мен и колегите ми български учители се налага да се боря с вятърни мелници и да уча да четат пишат смятат ...деца дето не ме разбират.В другите европейски страни този проблем е уреден.Отива и се записва на езиково обучение,учи език, покрива тестове получава точки някъде ако са под 60% не постъпва в училище,а продължава езиково обучение докато покрие минимума за владеене на езика.Как е тук при нас се знае правят се опити да се подобрят нещата но уви.Учителите са виновни,така е най-
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 25 Аз съм учител и съм ЗА да се явя на тест,за да докажа знанията и уменията си.Съмнявам се дали някой ще отчете и съответно да оцени колко усилия полагам да доведа в училище деца от мал..цинствата при все че паралелката е 100% от такива.Ако децата в едно градско училище постъпват в първи клас четящи и пишещи как да се равнява с деца,които все още постъпват в първи клас без да разбират и говорят български език?
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ходих да записвам детето си в първи клас, в софийско училище. Имаше само един учител, който администрираше процеса. А в училището работят десетки. Та толкоз за твърдението на учителите по-долу, че не почивали цяло лято и били дава дежурства. Да, в празното училище падаше страшна работа по проекти..то бива безочливи лъжци, ама тва е прекалено. А тва за консултациите е също мега лъжа. На срок я има един ученик, който да ходи на консултации, я не. А 50 учителя си пишат дейност по консултиране
35
9
 
4
 
! Отговори
До учителя преди 1 година
След 13,30 давам консултации и работя по проекти. - един вид нищо не правиш. Нямаше как да опишеш нищоправенето по-добре. Давал бил консултации и работел по проекти. Смях.
34
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига глупости - не почивали по 4 месеца учителите, ама друг път. През ваканциите училищата са празни. Повтарям - празни. Който иска, нека да провери. Да, сигурно има нвкой дежурен, проформа, дето се завърта за час. Ама дали работи ? Едва ли. Каква е тая бумащина , дето се прави три месеца? Почиват 4 месеца и работят по половин ден. Тва в. Харесва ви или не. И очевидно лъжат и мрънкат.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква злоба се изсипва върху учителите. Аз съм учител. Нямам по-малко от 5 учебни часа до обяд. След 13,30 давам консултации и работя по проекти. Прибирам се от работа и се подготвям за следващия ден, което ми отнема минимум 2-3 часа. Учениците ми завършиха на 15 юни, а до края на юни имахме допълнителни проектни дейности. От 1 до 8 юли бяхме на работа и се занимавахме с бумащина и с приемане на документи. В края на юли пак съм на работа, защото трябва да даваме дежурства.
32
2
 
18
 
! Отговори
Гочо преди 1 година
Към всички по долу коментиращи учителите....Ами заповядайте бе дами и господа станете учители, вземайте високите заплати, почивайте по ,,четири,, месеца и си клатете краката! Да ви видя, как ще се справите с деца и родители , като вас с абсолютната липса на елементарно възпитание и дисциплина!
31
0
 
13
 
! Отговори
Гуню преди 1 година
Ами хайде де, давайте! МОН от години се управлява от абсолютни некадърници и лаици, които постоянно си правят *** експерименти с децата ни. Това трябва да спре!
30
18
 
5
 
! Отговори
Няма такъв парадокс преди 1 година
Най некадърните в държавата си остават даскалите. Никакъв професионализъм, заинтерисованост, и все учениците им виновни. Ми даскал си. Ако не можеш да поставиш на колене 30 лапетии за чий си там. И с това вдигане на заплатите куцо и сакато започна да следва педагогика - демек учител да става. Ба му се мадъра на образованието в Б-я.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учителите нямат 4 месеца платен годишен отпуск. Нямат!!! А би било хубаво да имат... И не работят 4 часа на ден. Четете закони и наредби, не пишете лъжи. А какво пречи на другите служители и работници да си извоюват права както учителите?
28
4
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Ти учител ли си?
27
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕкадърен, не работи, получава заплата, няма капацитет да си намери друга работа - що е то? УЧИТЕЛ.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, затова колкото по-малко държавни паразитни структури, толкова по-добре. БАН например, понастоящем, освен да индоктринира млади специалисти, няма друга полезна финкция. Неслучайно не миже да функционира на пазарен принцип. Та наскоро един доцент от БАН говореше за това как трябва да се върне плановата икономика!? В департамент социология пък е пълно с млади марксисти и троцкисти, които говорят като болшевики - агресивно и заплашително. Иронията е, че ние плащаме с данъците си за това. Позор
25
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е ли по-добре да пратим на тест учителите, вместо да оценяваме работата им чрез НВО, с което подлагаме на излишен стрес децата? Защо все децата трябва да плащат за грешките на възрастните?!? Ако учителите си знаят материала, няма да е проблем да се явят на тест! Така ще се види ясно добри ли са, знаят ли, в тях ли е проблемът или в системата и ще се знае как да се подобрят нещата!
24
1
 
3
 
! Отговори
Копе Лето ти преди 1 година
е страшно гроз но и невъзпи тано изро д че или го възпитай или го дай за осиновяване това ли е бъдещето на България
23
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека един учител ни разкаже от какво се претоварва. Гледам във форума битува схващането, че предвид ниската им заетост и огромен брой дни годишен отпуск, не следва да се оплакват. Моля за разяснение. Благодаря.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НВО не беще ли забранен до 18? Още от малки ли ги карате да гледат тия перверзии?