Дронове ще носят кафета, БАН с тестове в медицинските пратки

Проф. Зафиров: Организацията за въздушно движение ще премине към цифровизация
22 фев 2023 10:53, Анисия Иванова
55

Министерството на транспорта си е поставило за цел дронове да започнат да се използват в ежедневието, като това би трябвало да доведе до повишаване на качеството на живот.

"Работим повече от година по този въпрос, защото е включен в регламентите на европейската общност. От края на месец януари 2023 година пространства за дронове трябва да има във всички страни в ЕС", каза проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН в студиото на "България сутрин".

Подготовката е започнала след сформиране на група от специалисти към Министерството на транспорта и съобщенията.

"Първото, което трябваше да се направи, е да се установи къде има място за подобно пространство. За да може да летят по-спокойно безпилотни летателни апарати, които да са оборудвани по определен начин, те трябва да имат електронна видимост", обясни още проф. Зафиров.

Според него дейностите, за които могат да се използват дроновете, са много повече от тези, за които не могат. "В момента летателните апарати се използват силно в дейности като пръскане, торене и обработка на различни растения", посочи той.

Проф. Зафиров даде пример с Ирландия, където дронове вече разнасят кафета и кроасани на жители в малко населено място. Според него до края на това десетилетие ще има дейности и на много други места. В момента у нас се набляга първо на медицинските пратки.

"В община Раковски намерихме добро отношение на ръководството, подкрепиха нашите действия за създаване на пространство там. В края на месец март се започват тестове, с което ще се финализира утвърждаването на това пространство, ще проверят дали се изпълняват изискванията на регламента", коментира проф. Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Все още няма точна дата за тестовете, но всеки, който желае да ги наблюдава, ще може да го направи.

Относно това дали ще има закон за дроновете, проф. Зафиров отговори, че Законът за гражданското въздухоплаване включва "плахо" дроновете.

"Многообразна е дейността и възможностите. Или ще се направи нов закон, или ще се добавят отделни глави и параграфи за дронове. Постепенно организацията за въздушно движение ще премине към цифровизация на летателните апарати. Трябва да се стигне до автономни летателни апарати", допълни проф. Зафиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
мошенник с титла на преди 2 месеца
Този Димо Зафиров е мошенник с титла. И с проф и без проф не става за учен. Жалко, че България имаше добри учени през 80-те. Но дойдоха децата на военни и другарете и край.....
43
0
 
0
 
! Отговори
Лорд преди 1 година
Ще ви гледаме сеирите. Забавно е как се гърчат робите.
42
0
 
1
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Само да не са ирански !
41
0
 
5
 
! Отговори
ВЪХ преди 1 година
кви кафета кви пет лева..подготвят за централен надзор с камери тия..*** азе си намерих прашкатаа...
40
2
 
7
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
И кво сега? Чорбанов заряза ваксината и почна да купува дронове да разнасят кафета? Спрете му ракията на този !!!!!!!!!!
39
0
 
8
 
! Отговори
Сега разбрахте ли? преди 1 година
Нашата прословута БАН поддържа институт за космически изследвания и технологии, но той е на ниво услуги по въздуха, изпълнявани от дронове! Издръжката и на този институт е от джоба на данъкоплатеца.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев одобрява, носят му кафета докато шпионира как Боко играе с внучетата и се пука от завист.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъртите проруски агенти от института за космунистически изследвания
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РУСКИТЕ АГЕНТИ ЗАФИРОВ И ГЕЦОВ ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ ЕВРОПЕЙСКО ПРОСТРАНСТВО ХАХАХА
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За едно кафе няма смисъл а и тези дронове ще бъдат ограбвани най-безсрамно моля измислете нещо по-практично.
33
1
 
4
 
! Отговори
ПАЧКИ ЩЕ НОСЯТ преди 1 година
На ДОНДУКОВ 2
32
0
 
3
 
! Отговори
Тенгри яко в дупако преди 1 година
До АнонименЧужда собственост навлязла в друга чужда собственост без разрешение от собственика, това си е изнасилване, познай отворко, дали нема та осъда да ми платиш стойността на три къщи, плюс причинените косвени щети върху здравето. Точно такива демократични масонски олигофренди чакам да с аизакат на метеното, за да изчоластря майките им в миризливите формирифери;))) Ще ми пуснеш дрон над къщата, свалям го и въри доказвай, че съм аз;))) Дронът е минал над аномална зона, получил тех.повреда;)
31
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 35 : И ще си избачкаш обвинение за унищожаване на чужда собственост. После ще си продадеш къщата да си платиш дълговете. Точно така искаме да направиш, на това разчитаме!
30
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Абе вие пътища направете, дроновете на Радев и Бойко оставете. Да има там да се гледат през оградата...пък може и кафе да си носят и някое друго златно кюлче.
29
0
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Добре, а ако дрона разлее кафето над главата на някой, кой ще носи отговорността - дрона или собственика му? Ей тия неща няма как да са регламентира и в закона ни за въздухоплаване.
28
2
 
7
 
! Отговори
просто БАН преди 1 година
абе друго си е дрон кафе да ти носи . мдааа вие да не мислите че БАН с нищо важно не се занимава , те правят откритие след откритие , нововъведение след нововъведение , и мноооого други неща
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък аз взех че си купих кафе машина вместо дрон. Май че съм се минал.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Teзи всичките са обратното на "много" и обратното на "глупaви" като ги събереш заедно.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ти пусне един врел чай на главата и се расплиока.