Фирми рекетират школски директори за обучения преди инспекция

Първи от това се оплака директорът на 119 СУ Диян Стаматов
21 мар 2023 15:55, Стела Стоянова
11
Фирми рекетират школски директори за обучения преди инспекция
Снимка: БГНЕС

Националното инспектиране на училищата, което започна тази година, се превърна в касичка за някои обучителни фирми. Те се възползват от нововъведението, наречено национална инспекция, което се въведе със закон, за да предлагат на училищата да залащат между 60 и 100 лева за подготвка на учител за дейности, които той така или иначе може да прави.

Първи за това се оплака директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който оповести, че са получили оферти да бъдат обучени как да си попълват документите за обучение, въпреки че всеки учител е запознат с това изискване. "Хора, които не познават образователния процес, ни предлагат обучения как да попълваме документите си", коментира Стаматов.

"Аз отказах това обучение, но знам, че има фирми, които прибират пари за подготовка, без дори да знаят какви точно са изискванията, защото подобна инспекция се извършва за пъри път."

Според негови колеги част от обучителните фирми са свързани с МОН и обещават по-високи резултати от инспекцията, ако обучат преподавателите им. "От свои колеги съм чувал за подобни предложения и, след като учлищата са приели предложението,  те са улеснили оценяването си. Освен това учителите са получили бонуси за нов квалификационен клас", казва Данко Калапиш, шеф на 107 ОУ.

Онова, което обучителните фирми предлагат като плюс, са кредити да обучение, които са от значение за повишаането на учителската заплата. От години се говори как обучителни фирми предлагат подготовка в странични от образованието сфери, като водят учители по СПА курорти, за да изберат техните учебници. Инспектирането явно е новата форма, която ще замести презентацията на учебници, за да се източват пари от училищата, смятат директорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
ПЕДАГОГ преди 1 година
Точни констатации за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти! Правилно са отбелязани в началото хората които дори водят курсове в Банкя.В онзи НИОКСО в който са настанени специалист от Янка Такева които нямат и един ден педагогически стаж.Но провеждат обучение на Директори и Учители. Резултатите от такива обучения сами може да оцените!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига вече с този Стаменов, Янка Такева, Ваня Кастрева, д-р Гергана Николова!Все те са най-компетентни!Досаждат на всички!
8
0
 
24
 
! Отговори
777 преди 1 година
Значи всички НПО -та в образованието трябва да бъдат отстранени. Тези ,,обучения,, са абсолютно безполезни и се провеждат от абсолютно некомпетентни хора. Източват се едни пари за нищо. Това трябва да спре. Обучения трябва да се провеждат само от университети.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И е общински съветник в София в престъпната партия ГЕРБ!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечният директор, стопроцентово стара номенклатура, пак в центъра на вниманието! Много любим на медиите и нелюбим на учителите!
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Управлението на Кирил Петков е един рекет.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕЧЕНИЕТО: ДЪРЖАВНО ВОЕННО ИЗДАТЕЛСТВО НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЕЧЕНИЕТО: ДЪРЖАВНО ВОЕННО ЗДАТЕЛСТВО НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ!!!
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли тоя гербавия ни показвате?
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната стъпка в доразрушаването на малкото останало ни образование, докато не го превърна в образУвание.