»стори€та може да е интересна - учител преподава с четническа униформа

ƒимитър √илев събира средства за закупуване на автентични хайдушки атрибути
7 авг 2023 18:25, ≈лка ¬асилева
31

”чител€т по истори€ ƒимитър √илев от години си е поставил задачата истори€та да бъде по-интересна и да остави заслужени€ отпечатък в съзнанието на децата. «а да оживее напълно истори€та, сега ƒимитър събира средства за закупуване на автентични хайдушки атрибути - саб€, пищов, пушка, облекло, с които да преподава на учениците си.

"Ѕългарски€т народ може да бъде обединен, ако иска. »стори€та е наука, ко€то тр€бва да бъде представена по интересен начин на децата, защото има поколение, на което нищо не му е интересно. ƒецата подражават на чужди герои, които са измислени", разказа ƒимитър √илев в предаването "Ѕългари€ сутрин".

“ой припомни, че в българската истори€ има герои, но учебниците по истори€ са сухи и материалът в т€х може да бъде възприет трудно от децата.

"ќт години нос€ в училище от моите предмети, които съм събирал през годините – вестници, легионерска униформа, книги. ¬лизам преоблечен така, когато преподавам за Ћевски, Ѕотев, ’аджи ƒимитър.  огато децата усет€т и докоснат урока, той ожив€ва като една интересна истори€", об€сни ƒимитър √илев.

“ой допълни, че атрибутите си купува от народните събори, където се продават качествени, оригинални или почти оригинални хайдушки атрибути.

"Ќ€кои хора са ми казвали, че децата имат богато въображение и могат да учат истори€, но истори€та не е до въображение, а до това да оцен€ваме героите си и да взимаме уроци от т€х", коментира той и даде пример, при който питал учениците дали зна€т за маската на Ѕатман. ¬сички отговорили единодушно, че зна€т, но когато поискал те да си представ€т хайдушки калпак, никой от т€х не можел, защото никога не е виждал такъв.

ѕо думите му българската истори€ е една от най-древните в ≈вропа и е "изпъстрена с много героизъм, драма и превратности".

"¬ нашата истори€ имаме много герои, те са хил€ди и това е нашето най-гол€мо национално богатство. “ези герои остават в с€нката на забравата. √ерои има и днес, ние всички имаме потенциала да сме герои, защото ние сме наследници на тези герои. Ћевски, Ѕотев - това е връх, към който всеки тр€бва да се стреми", каза ƒимитър √илев пред Bulgaria ON AIR.

“ой допълни, че примерът му е последван от 200 хил. последователи, сред които има и други учители не само в страната, но и в чужбина.

"ћисл€, че има надежда и че ако всички положим усили€, не само учителите, но и родителите, и малко да се позаинтересуваме за нашето минало, тогава ще осъзнаем нашата сила, тогава ще създадем гръбнак на народ", коментира учител€т.

√ледайте цели€ разговор във видеото.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


31
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
30
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 месеца
—” "д-р ѕетър Ѕерон", —виленград
29
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 5 месеца
 ааааак така си позвол€ва този учител ! “ова е анти евроатлантическо, антисоросоидноƒжендарско. “ой тр€бва да е в женски дрехи и гримиран катотравестит
28
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
ћол€ и редакци€та, и читателите за малко инфо- в кое училище преподава този учител и къде.»мам малко материали за него- платове, тъкани от баба и части от носи€. Ќикой не ги иска. “ака поне ще ги подар€ с полза, че и от подарък се отказваха преди.
27
3
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
¬ днешно време €вно учител€ тр€бва да се прави на majмуна, 'щото иначе не е "забавно" и интересно... Ќе мога да си представ€ колко *** следва да е н€кой, който не про€в€ва интерес към собственото си минало...
26
1
 
5
 
! ќтговори
ќт хората преди 6 месеца
Ќе го жела€,но този скоро ще си ходи. ак може да гради патриотични чувства в децата. ’ората от парламента искат да смен€т национални€ празник,този се прави на хайдутин. Ќо,едно гол€мо Ѕ–ј¬ќ.“акива учители са ни необходими.
25
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
Ѕраво!
24
3
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
 акво ще кажете за съвсем елементарното носене на костюми както се прави в цивилизованите държави ? –азбира се ученичките и родителките им ще ревнат, че н€ма как да си показват определени качества и да си определ€т цената, но...ако гледаме по-общо доста разходи ще бъдат намалени. »ли сте много богати ?
23
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
—коро ѕѕ-ƒЅ, ƒѕ— и √≈–Ѕ ще го задължат да преподава с фес.
22
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
Ќе е добре работата с учениците щом тр€бват такива пируети.
21
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
ƒо: от ¬оронеж: на 110 метра байр€к а и се почна и то √ръцкото знаме, то „етници с униформи. Ќещо пресолиха манджата вождовете на племената.
20
2
 
7
 
! ќтговори
√ошо...“ъпото преди 6 месеца
“ези с...негативните и подигравателни коментарчета,да не им се връзва...кусур,защото българската истори€ не ги...касае,по обективни...причини.
19
6
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
ѕри сегашната обстановка в училище и учителите изперкаха. ћного ми е интересно какъв е успеха на учениците, като ги занимават с циркови номера
18
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
»мето на фрау ≈вва Ѕраун излиза на звезди.
17
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
√ледайте скоро и за графин€ дю Ўарни, ћари€ јнтоанета, ћари€ Ћуиза, *** Ѕраун и ¬алентина “ерешкова.
16
4
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
ѕсихолозите и психиатрите да се изкажат, мол€.
15
5
 
8
 
! ќтговори
√ошо...“ъпото преди 6 месеца
’вала господин учителю,вашите ученици са щастливи,че се...ангажирате да им преподавате с нагледни примери,за нашите национални герои. ”спех в това дело и дано намерите...последователи от колегите в други училища!
14
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
÷иркаджи€!
13
7
 
6
 
! ќтговори
цирк преди 6 месеца
оф ай стига с та€ шутовщина бе , да се облече и като –айна кн€гин€ ако иска !
12
7
 
7
 
! ќтговори
нищо ново преди 6 месеца
Ѕолен мозък.ѕреди години един хахо пееше рап на √ео ћилев.
11
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 6 месеца
много ми е интересно ко€ истори€ преподава - тази дето € измислиха сега ѕѕ и ƒЅ или она€ на Ѕорисов или по-предната на парти€та на Ќинова. берем ти и државата