Агресията в училище расте, МОН и РУО бездействат

Синдикат "Образование" с предложения за системата на образованието
16 авг 2023 20:01, Анисия Иванова
29
Агресията в училище расте, МОН и РУО бездействат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България днес е обхваната от последствията на моралната разруха от последните десетилетия. Крахът на традиционните ценности руши имунната система на гражданското общество. Налагания с години култ на мутрите и чалга културата разбива традиционните християнски добродетели. Вече десетилетия неограничената и обхваната от порока свобода манифестира в българското общество, медии и училище. И взима своите жертви - нашите деца и пораснали ученици. Това пише в свое становище Синдикат „Образование“ по повод засилваща се агресия в българското общество и училище.

Примерите за насилие над деца и учители са безброй. За всеки критично мислещ е очевидно, че това се случва пред бездействащите погледи на държавните институции, демонстриращи апатия и малодушие към войнстващите родителски напъни за намеса в управлението на българското образование. Отрицателните последствия от този поощряван от МОН, РУО и общинските институции флирт с родителските активи, е повече от очевиден.

Синдикат „Образование“ отдавна предупреждава за неблагоприятните последствия от тази политика и предлага решения. Добре известни на обществото са нашите призиви за институционално партниране към българското училище, за ограничаване намесата на родителите в работата на учителите и директорите, за въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината в училище, включително с въвеждане на оценка, която да я измерва.

Последният случай с Дебора, който разтърси българското общество и предизвика масови протести, е еманация на насилието, станало традиционно в българското общество и институции, в които няма никакви санкции за учениците – агресори и родителите – без родителско призвание. За щастие този случай не завърши фатално, но в много други развръзката е гибелна.

Синдикат „Образование“ многократно е предлагал в системата на средното образование:
1. Да се спазва безусловно училищния правилник, регламентиран в задължителен договор, който всеки родител подписва с образователната институция.
2. Да се ситуират инструменти за училището - административни и финансови, за ученици и родители, които не спазват ЗПУО и училищния правилник.
3. Да се въведе оценка за дисциплина на българските ученици.
4. Да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител.
5. Да се спре с политическата и административна подкрепа на всички български институции към всеки родител, написал жалба срещу образователна институция.
6. Да се инициира обществен дебат, в който да се потърси консенсус по повод възпитанието на учениците в посока нулева толерантност към ученици, които налагат агресия към ученици, учители, родители и обществени институции.

Синдикат „Образование“ заявява, че вече няма време за чакане. Необходими са ефективни мерки, не само в общото антиагресивно законодателство на всички български институции, но и в мисленето на цялото ни общество. Личният псевдокомфорт не може да бъде разменян с бъдещето на нашите деца. Дошло е време за решителни стъпки за противодействие на всеки каприз от външните фактори за сметка на българското учителство и най-вече на възпитанието и подготовката за живота на българските ученици, както в клас, така и извън него..
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ПЪЛЕН ПРОВАЛ, прави, че си пълен провал. Ако работиш и комуникираш с учители ще знаеш, че всъщност дори е меко изказването. И да, единственото, което е искат "учителите" е достъп до банковите сметки на родителите. Почвайте да мислите! О, забравих... вие сте продукт на същата тази система :) Ясна е работата.
22
1
 
5
 
! Отговори
ПЪЛЕН ПРОВАЛ преди 8 месеца
До ХахахахахаТи явно си доста неграмотен, според това което си написал, но с претенции за величие.Учителите освен да обучават, което е основното им задължение, трябва да се борят и с такива гаченчета, невъзпитани от великите си родители
21
1
 
6
 
! Отговори
Късно е вече! преди 8 месеца
НПО--тата на Шорош,спонсорите на Денк0ФФ,про100 КирчУ, Ристю Мравояда,Бабикяна,Хаджигейня и др 4овекоподобни унищожиха образованието и подмениха историята! 33 загубени години докато народа се луташе между оцеляването и Терминал 2,поколенията бяха напълно опр0стачени и умишлено превърнати в неграмотна аморфна електорална маса за удобство на т нар "демократи", "социалисти", "неолиберали", "евроатлантици" и др. метастази на служба в трите посолства.Сега научаваме всъщност,че сме имали синдикати...
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще дойде време, когато учениците ще посягат на учителите и няма да има никакво образование както е тръгнало. Ние сме от племето балуба!
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Между другото се ходи и на училище. На повечето им е хоби. Запълват си времето. Радостното е, че имат наклонност към образованието.
18
0
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 8 месеца
До Анонимен"Учители чийто ученици не са се справили с матура, външно оценяване и т." Не знам как не ти е ясно, че не можеш да научиш някого на нещо, когато той не желае да бъде научен. Няма сила, която може да го направи - нито учители, нито родители. За съжаление има такива младежи, които очакват нещата да станат от само себе си или на магия и твърдят, че все едно 3 ще изкарат и когато това не стане обвиняват училището без да започнат първо от себе си. На някои пък толкова им е дадено.
17
16
 
3
 
! Отговори
Хахахахаха преди 8 месеца
Да се спре административна подкрепа пеи писане на жалби? Я пак? Искате да сте абсокютно безконтролни? Що за ид иот щина е това? Какво ще направите с учителите насилници? Знаете ли, че учителите малтретират психически учениците? Докато родителите плащат прищевките ви няма да можете да ограничите контрола им. Стига с тези помагала, затраховки и частни уроци. Не сме ви касичка! Докато ви плащам сте обслужващ персонал!
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Eдно време през 90-те имаше агресия всеки ден. В междучасията се борихме за надмощие кой ще е по-силен. Това е нормално в тези времена.. Установява се положение в клас.
15
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Берия, гледам, не ти харесва от другата страна на дъгата, та се върна...
14
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Нали гласувате за евроценности бе про'с'таци? Какво ревете?!
13
13
 
3
 
! Отговори
Нека преди 8 месеца
както са се ентусиазирали, Синдикат "Образование" да дадат и по една пръчка в ръцете на учители и директори, та цикълът да бъде пълен! Нямат ли и към момента премного права и власт директори и учители - взимат еднолични решения, често само в своя полза, крещят, обиждат ученици, посягат дори. Контактът с учителите и сега е непълноценен, а какво остава, ако се и редуцира още повече или забрани. Те в някаква паралелна реалност ли са настанени? Недосегаеми ли трябва да са за въпроси и обсъждания?
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Училищния/градинския правилник се нарушава първо от директорите! Никога не защитават при конфликт с родителите учителите! Учителите, които те са назначили! Умират от страх някой да не се оплаче някъде и после да имат проверки!После, защо родителите командвали?Защо децата завършват ***
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Лаврентий Берия Айде сега глупости. Говорим за училище където учениците все още нямат възраст за казарма. Мисли малко с тая глава бе. Трябва да има наказания за родителите и за децата им когато детето нарушава правилата, но преди това трябва да им е било разяснено какво не може да се прави в училище и детето да е наясно че като направи нещо лошо ще има последствия. Нещата се получават с образование, винаги има някой който ще кривне но това не значи че всички трябва да го отнасят заради него.
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЦРУ овладя образователната система .. Учители са готови и отровни ваксини да набият на децата по заповед на краварския господар..
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Малтретиране на .07 от населението, останалите ще слушкат.
8
6
 
20
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 8 месеца
Върнете казармата + ТВУ-та Трудово Възпитателни Училища и Трудовите Лагери и гарантира, че нашата ще се оправят!
7
11
 
6
 
! Отговори
Част 2 преди 8 месеца
.. учители чийто ученици са неграмотни, да полагат задължителен изпит по предмет, по който уж подготвят учениците си.4. Учители, които дават частни уроци да подлежат на допълнително данъчно облагане. 5. Учители без професионална квалификация да нямат право да преподават в общински училища.6. Да се провери какви количества домашни и задължителни помагала изисква учителят. Има нелепи истории в които изтрещели лелки дават ПОЛОВИН СБОРНИК по математика за домашно от днес за утре ...
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм ЗА всички тези мерки, но ли се струват малко едностранчиви. Бих добавил :1: Оценка на професионалната готовност на ВСЕКИ учител преди началото на учебната година. Не е истина какви некадърници преподават естествени науки - учителката на брат ми по биология твърдеше, че човешката кръв е синя, но се окислява при контакт с кислород...2. Оценка за психическата пригодност на учителите да се справят с длъжността си. 3. Учители чийто ученици не са се справили с матура, външно оценяване и т.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оценка дисциплина никъде няма в Европа ,но има цялостен анализ на всяко тримесечие за способност за работа в екип,решаване на задачи по зададено време,концентрация,критично мислене и спряване с проблеми,организираност на работното място независимо къде е това дали на чина,на площада, в квартала ,в гората и други,с агресивните деца се работи с игри,филми,много разговори и други пособия целящи да събудят чувства на уважение,състрадание,толерантност,да оказват помощ на постдрадал и др.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Позволете домашното образование , да ходят само изпит в училище.

Спонсорирани публикации