ѕочина големи€т литературен критик —ветлозар »гов

јвтор е на литературоведски изследвани€, студи€, статии, очерци
29 сеп 2023 06:45, јниси€ »ванова
12
ѕочина големи€т литературен критик —ветлозар »гов
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ќтиде си —ветлозар »гов – български учен, литературен критик и историк, есеист, поет, белетрист и преводач, съобщиха за Ѕ“ј от семейството му.

—ветлозар »гов е роден на 30 €нуари 1945 г. в село –адуил, —офийска област. ѕреподавател е в —офийски€ и в ѕловдивски€ университет, професор. јвтор е на книги с монографични литературоведски изследвани€, студи€, статии, очерци.

«авършва слав€нска филологи€ в —офийски€ държавен университет през 1966 г. —пециализира слав€нски литератури в Ѕелград и «агреб (1967-1968). ѕреподавател е в —офийски€ университет (1967-1969) и в ѕловдивски€ университет „ѕаисий ’илендарски“ (от 1978). –едактор е във вестник „Ћитературен фронт“ (1969-1970), списание „—ъвременник“ (1972–1977), главен редактор на списание „≈зик и литература“ (1994-2005). –аботи в »нститута за изкуствознание при ЅјЌ (1976-1978). Ќаучен и старши научен сътрудник (1978, 1988) е в »нститута за литература при ЅјЌ. ѕрез 1978 г. защитава докторска дисертаци€ на тема „»во јндрич – творческо развитие и художествена структура“.

—ъздател е на наградата „ƒъбът на ѕенчо“. ѕредседател е на журито на националната награда за поези€ на името на »ван Ќиколов за 2019 г.

—ветлозар »гов започва да публикува в периодиката през 1960 г. »нтересите му са в областта на истори€та и критиката на българската литература, поетиката на романа, общото и сравнително литературознание, слав€нски литератури, теори€ и критика на превода. ѕознава, изследва и попул€ризира класическата и модерна философска и литературна мисъл. јктивно се занимава с оперативна критика. »з€в€ва се и в областта на художествената литература: поези€, проза, фрагменти, афоризми, есета, пиеси. »ма също заслуги като преводач и автор на антологии.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


12
ќще по темата: кончина—ветлозар »гов
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
9
0
 
1
 
! ќтговори
«а преди 4 месеца
починалите или хубаво или нищо, но беше всичко друго само не и скромен. ’айде да не влизам в подробности как по-хубавите студентки си взимаха изпитите при него. —ъщо като при —апарев.
8
1
 
2
 
! ќтговори
до преди 4 месеца
ј днес как е, пращат своите творби, не ги издават разни жени и после виждаш как √осподинов ги изплагиатствал и даже получил награда.ƒиктатурата продължава!
7
2
 
2
 
! ќтговори
ј така преди 4 месеца
ј на бас,че този е син или на партизанин,или на €так.’раненик на ∆ивкови€ режим. ак се ставаше преподавател през они€ времена? ого пускаха изобщо в редакциите?“огава дори печатните машини б€ха на отчет в ƒ—.
6
3
 
7
 
! ќтговори
бивш студент преди 4 месеца
Ћека ти пръст професоре. √ол€м човек на първо м€сто, учен и малко бохем и сибарит! ўе те помним само с добро!
5
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒават думата само на халтурата като √еорги √осподинов, известен плагиат, —тефан ÷анев доносника, ћихаил Ќеделчев, фашиста и Ѕо€н Ѕиолчев, натегача на всички власти.
4
1
 
15
 
! ќтговори
ƒо анонимен преди 4 месеца
≈ми, нормално да не си го чувал. ¬ нашата сбъркана държава, на учените, интелигенци€та не се дава публичност. “е си работ€т в кабинетите, пишат си трудовете, в чужбина са по-известни! ” нас трибуна се дава на поп фолка, разни политически върхушки и тук таме н€кой ритнитопковец . “ова е!
3
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
—богом, —ветльо. над€вах се. че н€кой ден ще се срещнем пак и ще поговорим.... “рудно и мъчително ми е да пов€рвам, че това вече е невъзможно
2
1
 
13
 
! ќтговори
ћного скромен беше! преди 4 месеца
ƒа почива в мир!
1
0
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
—ветла му памет!