Обявиха конкурс за директор на Класическата гимназия

Периодично има сигнали за нередности и проверки от страна на МК
5
Обявиха конкурс за директор на Класическата гимназия
Снимка: БГНЕС

Министерството на културата обяви конкурс за директор на Класическата гимназия. През последните 10 години начело на училището е Мариела Папазова, а периодично има сигнали за нередности и проверки от страна на МК.
До месец кандидатите да оглавят Националната гимназия за древни езици и култура "Свети Константин Кирил Философ", която е със статут на лицей към Софийския университет, трябва да представят в Министерството на културата описаните в сайта на ведомството документи, както и концепция за развитието на гимназията в следващите 4 години. В последните няколко месеца училището беше обект на проверки от Министерството на културата, а резултатите не са оповестени.

Причината - сигнали от сдружение "Бъдеще за НГДК", обединяващо родители, възпитаници и бивши преподаватели на гимназията, че над 40 учители и непедагогически персонал са подали заявления за напускане.

"В училището до голяма степен са оставени хора, които са подкрепящи, така наречената власт, и съответно имащи нейното протекция и комфортно съществуване", заяви Марта Методиева, бивш дългогодишен преподавател по латински в класическата гимназия, пред БНР.

Преди месец ръководството на училището беше на среща в Министерството на културата заради честите сигнали и проверки, които се назначават, а академичният съвет на Софийския университет излезе в края на декември с декларация, в която се осъждат "опитите за груба намеса в работата на гимназията".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: гимназиядиректор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Вива преди 3 месеца
Разбира се, че принципните и действащи със законосъобразен подход директори, които не ходят по гайдите на разлигавените родители в даден момент стават неудобни, както за училището, така и за МОН. Тези хора, които кандидатстват за директори, дали си дават сметка, че ще им се наложи да правят ежедневно компромиси със съвестта си, моралните си устои, принципите... Ще трябва да имат умения да предъвкват, да се научат да мълчат, докато ги мачкат, самозвани експерти, за да се представят политкоректно.
3
3
 
1
 
! Отговори
Багерист преди 3 месеца
Тихо, аз вече съм се уредил. Свиручках си, докато копаех с багера и съчинявах стихчета на латински.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали там преподаваше и кeлeмeтo Емил Джасим, който се подиграваше с цар Симеон Велики,с Васил Левски и Паисий Хилендарски. Накрая яде бой на улицата, но не знам дали поумня. Направете си изводите какви същественца се допускат да оформят мисленето на учениците от уж елитните гимназии.
1
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
Лично Мирела селянкова не желая да ме управлява тя е човек без грам морал