Синдикати искат криминализиране на неприсъствието в училище

Сегашните глоби са неефективни, алармират профсъюзите
Обновена: 9 яну 2012 16:16 | 9 яну 2012 16:14, Евгения Маринова
49
Синдикати искат криминализиране на неприсъствието в училище
Снимка: архив, Булфото

Родители, които системно не осигуряват присъствието на децата си от предучилищна възраст в училище, да бъдат подвеждани под съдебна отговорност. Това ще предложи като законодателна промяна синдикатът КТ „Подкрепа“, с цел да инициира обществена дискусия по наболелия въпрос.

На следващ етап предложението ще бъде отправено и за учениците от първи до четвърди и по-горните класове. Това съобщи за Investor.bg Юлиян Петров, председател на синдиката по образование в КТ „Подкрепа“.

Поводът за дискутирането на тази крайна мярка идва от тревожните резултати, които разкрива националното проучване на синдиката. Според изследването необхванатите деца в подготвителните занимални (5 и 6-годишни) са около 20 на сто.

Според синдиката две са основните причини за тази лоша статистика. От една страна, детските учебни заведения не са заинтересовани да активизират процеса поради липсата на финансов стимул, от друга страна - министерският правилник не предвижда достатъчно категорични санкции срещу родители, които не осигуряват присъствие на децата си в учебните звена.

„В момента в България санкциите за тези родители са твърде неефективни – лишаване от обезщетение за отглеждане на дете. В някои европейски страни санкциите са доста солени и достигат 10 хиляди евро“, каза Юлиян Петров.

Допълнителна пречка се явява и правилото, че детското заведение и училището нямат право да налагат парични глоби. А общините и държавата не са стриктни в тази си отговорност. Според Юлиян Петров процентът на глобените родители за неприсъствие на децата им в училище е безкрайно нисък.

Друг проблем е, че учебните заведения не разполагат с ефективни механизми за привличане и задържане на проблемните деца от малцинствата или социално слабите семейства. В момента освен осигурените средства по министерското постановление директорите на училища пренасочват средства от делегираните бюджети, което ощетява по-големите ученици.

Според синдиката стандартът за дете в подготвителна група трябва да се повиши с 30%, за да се осигури ефективно възпитание и подготовка на децата за училище.

От КТ „Подкрепа“ посочват още, че недостигът на средствата за оптимално въвеждане на целодневно образование може да бъде преодолян поне частично с въвеждането на длъжността „приемен учител“, който да помага на класния ръководител за дисциплината на учениците и за връзката с родителите. Приемният учител ще трябва да обобщи функциите на педагогическия колектив.

Негови задължения ще бъдат да посещава учениците вкъщи, да определя и работи с учениците в риск, да осигурява провеждане на обществено полезен труд.

По разчети на синдиката за въвеждане на длъжността „приемен учител“ ще е необходимо финансиране от не по-малко от 8 милиона лева. Във всички случаи това ще са допълнителни целеви средства, които държавата трябва да осигури. Според Юлиян Петров с въвеждането на новата длъжност няма де се реши кардинално проблемът, но ще се ускори процесът на работа между педагози, ученици и родители.

Междувременно синдикат „Образование“ работи и върху национална кампания за стартиране на нов учебен предмет „Гражданско образование“, който съществува в образователните системи на държавите в ЕС.
 

Още икономика и политика в Investor.bg


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Хехе преди 8 години
Педофилията е особенност на малцинството , ако не ходенето на училище се криминализира ,ще станем държава с един куриоз повече!
Училището по- важно от сексуалното насилие...
44
1
 
3
 
! Отговори
Аноннимен преди 8 години
Колко момиченца обезчести Ненов, мръсен педофил. И как ти стана *** от зряла жена, че и поколение да оставиш?! Колко болка си донесъл и в колко семейства. Моли се да не ме срещнеш, защото съм възмъжал и борци няма да те спасят като преди, нито ***-хамали! Мъчи се вечно!
43
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Санкции, контрол и политическа воля!!! Това ни липсва. Управляващите в САЩ отдавна разбраха че неграмотни и слабообразовани се управляват по-лесно, но ние сме малка държава с голям потенциал и не можем да позволим да го губим.
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много задръстен народ има.Разбира се че по добре да ходят *** на училище защото на по късен етап ние няма да поемаме цялата тежест върху нас.То е елементарно,
41
0
 
15
 
! Отговори
Атака преди 8 години
И аз съм против *** и това, че са НЕГРАМОТНИ, но нека да им спрат социални и други неща!
А човек трябва да има собствен избор за своето дете - не да ставаме като в КОМУНИЗМА - следене, контрол и задължителен "ИЗБОР"!

Просто може да се лишават от всичко - помощи, детски и др., но говоря за ефективно ЛИШАВАНЕ, а не на думи!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и синдикатите изпращяха в тая държава.ти като си *** по рождение и да ти го налеят -знанието-в тиквата пак ще изтече отнякъде.
39
1
 
7
 
! Отговори
До 30. Диано,Дианке, преди 8 години
Само ти ли не разбра какви надбавки и соц.помощи получават точно тези,които не пращат децата на училище?Ами че те са си направили добре сметката - иде ли *** на училище,единствената "аванта" е безплатната закуска,която ще получи там! А ако не ходи в школото,детето ще краде, ще проси, ще "носи" у дома, ще е печаловник!Ако пък *** е от женски пол, още на 11-12-годишна възраст ще го продадат за съпруга на някого, а за това се броят хилядарки - значи, няколко месеца кебапчета и бира на корем!
38
0
 
3
 
! Отговори
симеон преди 8 години
да, трябва да има санкция, образованието е с пари на данъкоплатеца, пари които трябва да се оправдават, бих предложил да се започне от ВУЗ, тук също има пари субсидия от държавата, интересно как толкова патриотични правителства не се сетиха досега, включително и настоящето, а ми РОДОЛЮБЦИТЕ ОТ ДС ?, НАЛИ СА ДА ЗАЩИТАВАТ ДЪРЖАВАТА,
37
0
 
13
 
! Отговори
Распутин преди 8 години
А какво става, ако учениците бягат, а родителите НЕ ЗНАЯТ! *** и синдикатите...
36
0
 
8
 
! Отговори
азе преди 8 години
И това няма да реши проблема ...!
35
1
 
6
 
! Отговори
Азъ преди 8 години
Лошо нема!Сал дет кво праим со братчедите?Нема место у затвори за ичките!Нач строим ограда околовръз гетото.И става....концлагер...и европата ни бие шута!
34
2
 
7
 
! Отговори
До испанеца преди 8 години
Ние може и да храним *** и политиците, ама ти храниш мароканците, които се въдят като скакалци точно като наш ***, така, че ако си мислиш, че не си в същото положение...
33
0
 
21
 
! Отговори
Подкрепа преди 8 години
Подкрепа трябва да знае, че има две категории хора, които не си изпращат децата на училище. Едната е на т. нар. малцинства, за които образованието не е ценност. Другата е съставена предимно от интелигентни и грамотни хора, повечето от тях с висше образование и дори педагогически профил. За тях образованието е голяма ценност и затова не си изпращат децата на училище, където нивото е посредствено, а си ги учат вкъщи.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сериозно?! Ха да видим как ще тикнете *** в затвора, че никое от 15 чавета не ходи на училище. То вие за педофилия и продажба на хора като *** не го закачате, че за не пращане на училище ли. :-)) Смешки.
31
3
 
15
 
! Отговори
испанеца преди 8 години
Има и *** има и румънци има и латиноамериканци че и българи има в Испания....А в България какво има?????? политици *** и полиция и ***!!!! И всичките тези задружно работят....
30
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малоумието в тази държава започва да взима застрашителни размери!:)
29
9
 
15
 
! Отговори
Diana преди 8 години
Ей, по-голяма глупост не бях чувала. Когато семейството е бедно, родителите са без работа и без пари често без жилище, ще ги наказват допълнително, че не пращат децата на училише. А, че нямат децата дрехи, обувки и тетрадки? Ама айде - всички в затвора.
28
0
 
25
 
! Отговори
osata преди 8 години
Направи ми силно впечатление още първото изречение в статията: "Родители, които системно не осигуряват присъствието на децата си от предучилищна възраст в училище, да бъдат подвеждани под съдебна отговорност."
Не ученици, а предучилищна възраст! Дето има една приказка "Всичката Мара втасала".
Този проблем от компетенцията на синдикатите ли е? Откога започнаха да се занимават с учебната дейност? Синдикатите представляват интересите и защитата на работещите! Откога децата станаха работници? Смях!
27
0
 
23
 
! Отговори
перун преди 8 години
Поредната глупост! Трябва реформа. Отпадане на задължително образование след 4 клас. На страната трябват и овчари и говедари. Отпадане на минимум брой деца в паралелка. Посоката трябва да е в интерес към овладяване на наука, а не от страх от репресии. Да се махнат и некадърните чиновници в МОН по подобие на тия от магистралите. И така докато последният промит мозък не си отиде от властта.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така! Всички в затвора:))))) Който не диша правилно и той в затвора:)))))

Спонсорирани публикации