И китайските селяни ни задминали по заплати

Възможно е увеличение на българите без препитание до 19% до края на 2012 г.
Обновена: 9 мар 2012 06:58 | 9 мар 2012 06:58, Елка Василева
462
И китайските селяни ни задминали по заплати
"Не може да се оцелява с 96 евро минимално възнаграждение - това са 3,96 евро на ден". Снимка: архив, Булфото


“Минималната заплата в България е по-ниска от тази в селските райони на Китай. Това е доста странно, при положение че сте страна от Европейския съюз (ЕС).” Това недоумение изрази Робърт Кайло, експерт в Международната организация на труда, по време на конференция за заетостта и доходите, организирана от синдикатите, пише “Труд”.

“Хората, които получават минимална заплата, живеят с по 3,96 евро на ден. Това е недостатъчно за оцеляването им”, разкритикува ниските доходи у нас и Шарън Бъроу, лидер на Международната конфедерация на профсъюзите. “Средната заплата също е доста по-ниска спрямо останалите страни в ЕС”, добави тя.

Изчислението на  Бъроу за 3,96 евро на ден е направено преди няколко месеца, когато най-ниското възнаграждение у нас бе 240 лв. след приспадане на данъците и осигуровките, посочва “24 часа”. "Въпреки че властта отчита повишение, изоставате с 50% от страна като Полша", каза тя.

Бъроу прогнозира увеличение на българите без препитание до 19% до края на годината - около 12% безработни и 7% трайно обезкуражени. В следващите няколко години България щяла да се нуждае от 700 000 нови работни места, отделно се налагали специални мерки за младите, които тепърва щели да излизат на трудовия пазар.

Предстои подписване на национално споразумение между правителството, бизнеса и синдикатите за намиране работа на завършилите училище до 4 месеца, каза социалният министър Тотю Младенов. Според него средната заплата за четвъртото тримесечие на 2011 г. била с 8,7% по-висока в сравнение с 2010 г. Много фирми съкратили нискоквалифицираните си работници и така се вдигнали производителността и доходите на останалите.

Рискът от бедност у нас е 41,6% при 23% средно за ЕС, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ. Синдикатът настоя за въвеждане на необлагаем минимум, за да останат повече пари у хората. Ниските доходи у нас се дължали на високия дял на сивата икономика - 35-40%. 1/3 от наетите се осигурявали на непълен доход. Повишените с 1,8% вноски за пенсия обаче дали като резултат 500 млн. лв. повече в НОИ.

20 на сто от българите в активна възраст биха искали да напуснат страната си, пише "Дума", позовавайки се на генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. По думите й шестнадесет процента от българите до 2009 г., а и след това, са емигрирали от страната. Според нея тези тревожни процеси могат да бъдат спрени, ако се вземат активни мерки положението в страната да се подобри.


 


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
1
 
! Отговори
salata izlilova преди 8 години
Boko tikvata prezident , prezident....ako ja ima6e specialnostta mu w sofiiskia 6teh da ja zawar6a....
266
0
 
2
 
! Отговори
pla4ewno преди 8 години
I sled 100 godini ako ni ima kato narod i darjawa pak 6te sme na raba na propastta....
265
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то това, че сме в последните места по раждаемост, първите по смъртност, последните по икономически ръст, първите по безработица - всичко това говори само по себе си колко е страшно положението. И наистина администрацията на държавата задушава цялата държава, не само с много хилядното си некомпетентно множество, а както се видя и с алчност и пилеене на огромни средства за бонуси и привилегии. Колкото и да се опитват нежно да ги оправят тези неща, няма да се получи. Трябва 50% съкращения
264
3
 
17
 
! Отговори
ultr преди 8 години
К'во да ви кажа... НЕ СМЕ НАРОД... А *** !!!
263
3
 
11
 
! Отговори
стъкЛен преди 8 години
Не ще се оправим докато на власт са само комунистите,а пропо - то други не е имало.
262
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее Бойко Борисов
261
1
 
7
 
! Отговори
до 333 преди 8 години
Е да ама като му гледам плюсовете (и аз сложих такъв) хората подкрепят мнението му. А такива раби и роби като теб могат само да стоят и да си мишкуват.
260
15
 
9
 
! Отговори
Киркорчо преди 8 години
до 320 Много смел човече си когато анонимен казваш "Призовавам за масови протести !!! Да се вдигнем всички! Ако трябва да повторим Януари 1997г.! Да покажем, че ни писна едни и същи *** да ни лъжат и крадат вече повече от 20 години. Време е!!!" И къде името ти ПРофесионален революционер хората идват след теб с червения байрак, повторявай 1917, само кораб трябва с пушка. хаха!!
259
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама то това е ,нали искахте демокрация и си я получихте в пълния и цвят ! 22 години демократичен преход ха ха ха ,преход към какво към мизерията и нищетата
258
0
 
6
 
! Отговори
за вас преди 8 години
WIZZAIR-МИСЛИ ЗА ВАС-СПАСЕНИЕТО ОТ ЧОРБАДЖИЛЪКА Е ТУКА-WIZZAIR --който разбира изобщо не се спира-летии летии летииии и не се връщаййййй-
257
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nie sme 43ti v sveta. Ot 189 durjavi.
256
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
според мен трябва да се сравняваме с държави от централна африка .
Но и там ме съмнява че ще сме последни в класацията .....
255
1
 
40
 
! Отговори
Начо Гъзлев преди 8 години
Ние сме мишоците на Европа и света!
Давайте минуси истината боли:))))
254
2
 
29
 
! Отговори
Hank преди 8 години
Ае вдигайте заплатите със 40% ве мишки скапани депутатски!
253
0
 
10
 
! Отговори
до 324 преди 8 години
И аз си го спомням, както си и спомням режима на тока в първите години на прехода, купоните за олио и хляб и километричните опашки пред магазините.
252
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако държавата стимулира производството , и да не се водят новите лимунзини и джиповете за фирмен разход , а да се стимулира влагането в нови производствени машини , които са по производителни , ако няма подготвен персонал има курсове , за да се обучи персонала , не е трудно и да се направи това ако има желание
251
10
 
7
 
! Отговори
До 323 преди 8 години
А през 1984 ти къде беше ***, защото аз си спомням за режим на тока? Спомням си и други неща, ама тебе явно те е налегнала склерозата вече.
250
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами да,хаусе,ние в 90 те имахме ток щото ни управляваше БКП,а не сегашните,а и сега в много села тока не идва ,особено зимата,верно е че сме напред много-тука почти всичко е китайско и то почти последно качество,много са назад ,верно...и затова са и в съвета за сигурност на ООН,щото са в 18 век,дааа,и затова само те не са в криза...ами то нашите на гурбет и в Македония и в Албания ходят,щото те пък са в 15 век,ама минималните им заплати са по-високи от тук,айде платените драскачи,да вървят на...
249
27
 
5
 
! Отговори
д-р Хаус преди 8 години
Мислете малко като четете! Някакъв платен *** идва и говори глупости на сбирка на синдикатите, които за 22 г. не са направили нищо, освен да се опитват да лапат и те от баницата. Имате интернет, четете и сравнявайте. Повечето китайски селяни са толкова назад, че когато гледах китайски филм от 2002 г. отначало не разбрах, че филмът отразява съвременната действителност, а не 18 век. В някои села в средата на 90-те за пръв път прокарах електричество, китайският възход е за техните комунисти.
248
1
 
2
 
! Отговори
тези преди 8 години
WIZZAIR-МИСЛИ ЗА ВАС-СПАСЕНИЕТО ОТ ЧОРБАДЖИЛЪКА Е ТУКА-WIZZAIR --който разбира изобщо не се спира-летии летии летииии и не се връщаййййй-

Спонсорирани публикации