Врагове искат да откъснат децата от вярата

Пловдивският митрополит Николай критикува в проповед законопроект
Обновена: 29 юли 2012 15:25 | 29 юли 2012 15:25,
342
Врагове искат да откъснат децата от вярата
Митрополит Николай. Снимка: Булфото

Пловдивският митрополит Николай остро разкритикува текст от проект на Закон за детето, забраняващ въвличането на деца в религиозни дейности по време на проповед в Смолян днес.

Това би означавало не само да се забрани вероучението, но и да забраним на родителите да кръщават децата си, да забраним на децата да се кръстят, посочи той.

Според него отклоняването на децата от вярата е може би целта на "онези врагове на българския народ".

Повод за критика от страна на клира е текст от законопроекта, в който освен забрана за въвличане на деца в политическа и синдикална дейност, вече се посочва и религиозна.

Може би ще забраним на децата 10-те Божи заповеди или да празнуват Рождество Христово или Коледа, каза в словото си митрополитът.

Той допълни, че днес, макар и в свобода и демокрация, "сме под едно по-тежко робство - на бездуховността".

Пловдивският митрополит Николай отслужи Божествена света литургия по повод храмовия празник на църквата "Св. Висарион Смоленски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
297
1
 
0
 
! Отговори
Извадка от пр-зак преди 11 години
Много сижалявам, че не мога да кача цялаа извадка. Като цяло се визират чл20, чл 23, чл 221/ал.10. На мен поече ми звучи като възможност да съхраниш законово децата си от секти, но това е лино мое мнение...
296
1
 
0
 
! Отговори
Извадка от пр-зак: преди 11 години
Чл. 20. (1) Детето формира възгледите си свободно и с подкрепата на родителите си, настойника или попечителя.(2) Отношението на дете до 14 години към религията се определя от неговите родители или настойник, а на дете от 14 до 18 години - по съгласие между него и родителите или попечителя му. (3) Когато такова съгласие не се постигне, детето може да се обърне за решаване на спора към районния съд лично или чрез дирекция Социална подкрепа по настоящия си адрес.Чл. 23. (1) Децата, навършили
295
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трябва да ги насаберат всички попове ****али и педофили и да ги раснат!!!!
294
1
 
8
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Не знам на какво съм продукт, но не съм социалист, а плодовете на съвременната демокрация ме отвращават. И за разлика от повечето религиозни, изявили се в тази тема, които явно злобеят и дори пророкуват на атеистите неестествена смърт, никога не съм пожелавал нещастие никому. Не говоря за божии проклятия, адски мъки, наказания и прочие.А ако става въпрос за продукти, мнението ми е, че религиозните /суеверните/ хора са продукт на предвидимите поведенчески модели, заложени в човешката психика.
293
5
 
1
 
! Отговори
СПЛД преди 11 години
Църквата е от Лукавия !
292
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Монти, ти си продукт на развитият социализъм в комбинация с извратена демокрация, не си виновен, да знаеш!
291
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом не щете да целувате ръка, утре ще целувате *** на ходжата, виждам, че много доброволци сте се наредили.
290
4
 
6
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
ВЯРВАЩ, слагай малко запетайки тук-таме, че много ти олекват писанията така.
289
11
 
2
 
! Отговори
ВЯРВАЩ до 319 преди 11 години
'Ако става въпрос, аз съм убеден атеист но съм чел както Библията, така и Корана. Едно и също е, повярвай ми. Прах в очите". Както и преди ти казах познах ти си умствено увреден щом не можеш да разбереш разликата между"корана" и мохамед и Библията и Триединството на Бог,няма смисъл да си хвърлям бисерите на свинете,оставам те да си чешеш езика,така казва и Словото говори на човека веднъж два до три пъти ако не иска да приеме остави го...
288
10
 
14
 
! Отговори
Религиозна злоба! преди 11 години
През 21-ви век никой няма право да натрапва и възпитава каквато и да било религия в детското съзнание!Каква е разликата между християнските и мюсюлманските талибани?Никаква! - И едните и другите произвеждат камикадзета!
287
8
 
15
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
"учил съм и 3г.задочно Богословие от Професори от Англ.Герм.и Американски Богословски у-ти"Не беше необходимо да го уточняваш, отвяскъде си личи, че мозъкът ти е промит не просто любителски, а професионално. И това, че си прочел девет пъти Библията изобщо не е за хвалба. Това е идиотско и детинско четиво, приемането на сериозно на което е белег на умствена незрялост. Ако става въпрос, аз съм убеден атеист но съм чел както Библията, така и Корана. Едно и също е, повярвай ми. Прах в очите.
286
3
 
5
 
! Отговори
still_dreaming преди 11 години
Наскоро бях на откриване на нов православен храм в Пловдив и се оказа, че главният дарител е (цитирам от bg.wikipedia.org) секретен сътрудник и агент на Първо и Второ главно управление на Държавна сигурност и се занимава с машиностроенето, оръжейното производство и търговия. Негово високопреосвещенство митрополит Николай каза на въпросното събтие, че се познават от дълги години... Въпросът ми е къде се запознават такива хора... в семинарията ли..? интересно ми е.
285
11
 
2
 
! Отговори
ВЯРВАЩ до 315 преди 11 години
Значи ти си умствено увреден човек според мен,защото без да ме познаващ си правиш изводи от познанията ти върху РЕЛИГИЯТА.А Аз съм писал с големи букви че съм ВЯРВАЩ Християнин а не религиозен такъв,ако не можеш да направиш разлика това доказва тезата ми.и за сведение имам средно о-ние учил съм и 3г.задочно Богословие от Професори от Англ.Герм.и Американски Богословски у-ти,прочел съм над 250 книги и 150 религиозни и 9 пъти Библията и още чета,и вярата ми се основава на Живия Бог,а не на знания.
284
1
 
2
 
! Отговори
мхм преди 11 години
Бе, я ми кажете има ли задръстване на колелото на 4 км?
283
3
 
4
 
! Отговори
от 304 преди 11 години
Сит значи...интересно, сетих се за египетския Сет,не знам защо!?Той също, видите ли убил брат си Озирис, който прескачам митологията, после станал баща на Хор,което значи този,който е горе.Този, който е далече. Хор е роден на 25 декември от Изида Мери, която е била девица. Раждането на Бога Слънце - Хор, е предизвестено с идването от изток на звезда, а трима крале следвали тази звезда, за да се поклонят на младенеца. На 30-годишна възраст бил покръстен от човек на име Анап. Странни съвпадения
282
3
 
3
 
! Отговори
Иванчо преди 11 години
Защита на религиозни убежденияЧл. 14. (1) Отношението на деца до 14 години към религията се определя от техните родители или настойници, а на деца от 14 до 18 години - по съгласие между тях и родителите или попечителите им.(2) Когато такова съгласие не се постигне, детето може да се обърне за решаване на спора чрез органите по този закон към районния съд.НЕЗНАМ ако спора върху този текст от ЗЗД той не забранява детето да учи религия или да посещава църква,защо реве този поп не ми става ясно!!!
281
6
 
11
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
ВЯРВАЩ, не знам Томас ли си, не си ли, но си неграмотен! И това е логично и обяснимо.Статистически доказано е, че религиозността и интелектът /образованието/ в общия случай са като олиото и водата. В смисъл - трудно виреят в комплект. Най-голям процент вярващи има сред хората с най-нисък коефициент на обща култура и грамотност. И обратното - сред хората с най-високи нива на образование и комплексна обща култура почти няма действително религиозни. Освен това изследванията показват, че атеистите и агностиците имат много повече познания по отношение на религията, отколкото вярващите.
280
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
а на гей парадите е разрешено, така ли ??
279
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
я да видим как ще глобят родителите на мюсюлманите, които са записали децата си в религиозно училище някъде из Родопите. или да глобят селяните в Рибново, че водят децата си на джамия. голям пердах ще падне
278
3
 
4
 
! Отговори
до 310 преди 11 години
Адам живя сто и тридесет години, и роди син по свое подобие по своя образ и наименува го Сит. Моля Свалете си Електронната Библия там е описано всичко и най вече Бог се приема със сърцето но това е невъзможно ако нямащ вяра,а вярата идва от четенето и слушането на Библията-Божието слово съдържащо се от 39 книги от Стар завет и 27 книги от Нов завет общо 66книги при православните са с 11книги повече,които не са канонизирани...