НОИ спести от пенсии въпреки преразхода за майчинство

Преглед на печата на 29 януари
Обновена: 29 яну 2014 08:08 | 29 яну 2014 07:00, Петя Славова
27
НОИ спести от пенсии въпреки преразхода за майчинство
Снимка: Булфото

С над 39 млн. лв. повече от планираните са били разходите на НОИ за болнични през 2013 г., пише в. "Труд". Общата сума е била 329,6 млн. лв., показват предварителните данни за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване за м.г. Преразходът е заради по-големия брой обезщетения и по-високия им размер (средно с 4%).

По-големи от планираните са били и разходите за обезщетения за втората година от майчинството. Плащането им е струвало над 128 млн. лв. - със 13,8 млн. лв. повече от предварителните разчети. Основната причина за това е, че от 1 юли 2013 г. сумата за майките се повиши от 240 на 310 лв., а ръстът не беше калкулиран предварително в бюджета на НОИ.

Въпреки преразхода за болнични и майчинство бюджетът на общественото осигуряване е бил на плюс през м.г. заради спестяването на над 167 млн. лв. от пенсии. Икономията се дължи на увеличението на възрастта и стажа за пенсия с 4 месеца в началото на 2013 г., както и на въвеждането на пенсионна възраст за военните. Затегнатите критерии са намалили броя на пенсионерите с 21 738 души. При пенсиите, отпуснати през 2013 г., са се увеличили само инвалидните. Ръстът обаче е само със 765 броя. През 2013 г. общият разход за пенсии е бил 7,732 млрд. лв. За коледните добавки са похарчени още 53 млн. лв.

Предишният президент Георги Първанов и всички "другари", които подкрепят проекта АБВ, са се самоизключили от БСП. Такава констатация ще приеме Националния съвет на столетницата на заседанието си на 1 февруари. По този начин "Позитано" 20 ще прекрати членството на бившия държавен глава в БСП заради
намерението му да регистрира алтернативна лява листа за евроизборите, оглавена от Ивайло Калфин, разяснява на първа страница "Труд". Същата съдба ще има и бившият вътрешен министър Румен Петков, който открито работи за проекта на Първанов. Очаква се изключените от БСП да бъдат поне четирима - едно от предполагаемите имена е това на Росица Янакиева, кмет на Перник.

Както Dnes.bg писа, срокът, който БСП даде на членовете си, които се отцепиха към проекта на Георги Първанов, да сложат край на АБВ и да работят за Столетницата, беше до 27 февруари.

Още по темата

"Дума" цитира позицията на евродепутата Илияна Йотова, която е убедена, че пленумът на БСП в събота ще е много важен, защото на него се ще разграничат позициите на двете оформили се страни в партията. Йотова посочи, че АБВ не са дали никакъв коментар на повторната окупация на СУ, на изявленията на много противници на БСП. "Очевидно става въпрос за друг политически проект, за едни разделителни линии, по-големи отколкото ни се струва на преден план", анализира тя, съобщавайки, че е била сред хората в ИБ, настояващи Георги Първанов и Румен Петков да присъстват на заседанието на Националния съвет. "Нека да чуем какво ни разделя в тази посока. Ако те дойдат на заседанието, ще настоявам да го кажат гласно".

Анализът на "24 часа" вижда "Три линии на високо напрежение на евровота". Те са между БСП и ГЕРБ, между малките партии и в тила на столетницата.

"12 млн. лв. на година се въртят в черен бизнес със скрап", пише "24 часа". По този повод спешни промени в НК поискаха транспортното министерство, БДЖ, НКЖИ и Българската асоциация по рециклиране, за да няма жертви.

Малките фирми у нас ще получават финансова помощ от Катар. За целта ще бъде създаден общ инвестиционен фонд, който да подпомага развитието на малки и средни предприятия в България, уточнява "Стандарт". За това са се договорили министърът на икономиката Драгомир Стойнев и премиерът на Катар и министър на вътрешните работи Н.Пр. шейх Абдулах бин Насер бин Кхалифа Ал Тани. В проекта ще участват Българската банка за развитие и държавната инвестиционна корпорация "Катар Холдинг". Двамата са обсъдили и изграждането на терминал за втечнен газ на гръцкото северно крайбрежие, чрез който Катар да може да доставя синьо гориво и на България. Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан Меморандум за създаване на съвместна инвестиционна компания в областта на животновъдството, с който ще стартира износът на агнешко месо от България за Катар.

Изплащането на субсидиите на фермерите е започнало и до петък - 31.01.2014 г. - те ще получат 1 млрд. лв. Парите за зърнопроизводителите са от ЕС, като има и национални доплащания по 2 лв. на декар за общо 60 млн. лв. "Забавяне с плащането на средствата ще има единствено там, където е установено застъпванена площите", уточни земеделският министър Димитър Греков, цитиран от "24 часа".

"Сега" оповестява решението на БСП и ДПС да се откажат от кандидата си за съдебен инспектор. След седмици инат, от страна на управляващите, да наложат съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева за главен съдебен инспектор - процедурата приключи фарсово. Снощи двете партии внесоха в парламента предложение за прекратяване на избора. Няколко часа по-рано ГЕРБ настоя за незабавно изслушване на Тенева, която по план трябваше да отговаря на въпроси в правната комисия чак на 26 февруари. Причината - Бойко Борисов бе получил уличаващи документи от лидера на РЗС Яне Янев. Планираното изслушване на Тенева ще бъде отменено и ще бъдат приети правила за нова процедура, като срокът за номинации ще бъде един или два месеца. Пред "Сега" председателят на Правната комисия в парламента Четин Казак посочи две причини за решението да се оттегли Тенева. Първата е нежеланието на ГЕРБ да подкрепи кандидатурата, което автоматично означава провал на избора, тъй като са необходими 160 гласа, които без ГЕРБ не могат да бъдат събрани. Втората причина са препоръките на Европейската комисия за състезателност и конкурентност на процедурите. В доклада на Брюксел миналата седмица изрично бе отбелязано, че е недопустимо главният съдебен инспектор да се избира в конкурс, в който участва само един кандидат, както и че кандидатурата е опорочена заради краткия срок за номинации и съмненията за задкулисни договорки.

Конституционният съд единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента от 22 октомври м. г. за налагане на мораториум до 1 януари 2020 г. върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, стана ясно след вчерашното му заседание, съобщава "Дума". Очаква се КС да публикува своето решение. Юристите са обявили, че изцяло възприемат аргументите на вносителите на искането, които са народни представители от 42-то НС, сред които и депутати, гласували за решението, че този акт противоречи на чл. 22, ал. 1от Конституцията, както и на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз от 2007 г. "Даваме BG паспорти по документи, а не по любов", разяснява в интервюто си за "Труд" зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов. "Кандидати за гражданство от български произход идват с преводач, а чужденците говорят езика ни. Отнемаме паспорта при проблеми в Шенген."

Кражбите на коли растат силно, констатира "Капитал Daily". Според застрахователи миналата година те са нараснали с около 50%, а по данни на МВР скокът е с 23%. Представителите на застрахователния бизнес са сигнализирали за тревожната тенденция в писмо до Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, връчено на вицепремиера Даниела Бобева. Те предлагат правителството да предприеме конкретни мерки за защита на гражданите и застрахователните компании.

Заплаха за нова окупация, нова фирма за охрана, нов ред за влизане в Софийския университет, ново политическо сърдене и партийни страсти. Това се случи вчера след като падна втората окупация на висшето училище, информира "Труд". Изданието съобщава и за срещата, инициирана от Реформаторския блок (РБ), който събра за обсъждане на общи действия срещу кабинета "Орешарски" представители на "Ранобудните студенти" и лицата на втората окупация на СУ, подкрепящи протеста им преподаватели, хора от "Протестна мрежа", синдикалисти от КТ "Подкрепа" и др. Срещата е протекла при закрити врати, присъствали са над 60 души.

"28 000 души не успяха да се пенсионират заради реформите на ГЕРБ", пише "Сега". Това са българи, неуспели да се пенсионират през двете години, през които действаха въведените от ГЕРБ по-тежки условия. През 2013 г. новите пенсионери са били 81 300,или с почти 8600 по-малко, отколкото година по-рано. През 2012
г., когато реформата стартира, намалението бе още по-драстично. Тогава в пенсия излязоха 89 900 българи - с 19 700 по-малко, отколкото през 2011 г.

"С най-трагична здравна култура сме в Европа", показва проучване сред 8 държави от ЕС, цитирано от "Труд". Годишно 200 българи не успяват да дочакат донор, а на тяхно място в листата на нуждаещите се от присаждане се записват нови 300 пациенти. Към здравния обзор вестникът прибавя и новината, че до момента 272 училища в страната са в грипна ваканция.

Черна борса за лекарства в нета ограбва стотици онкоболни и техните роднини, установи проверка на "Телеграф". Нелегалната търговия се осъществява с дефицитни медикаменти, чиито цени са завишени над 10 пъти. Пример - лекарството BICNU е с реална ценаоколо 60 лв., а се продава в интернет за 800 лв.
"Спешни медици ще стигат и на село", казва пред "Монитор" д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването. "Предстои да се направи карта на спешната помощ. Въз основа на нея да се определи има ли необходимост и къде да се разкрият нейни филиали или изнесени предни постове. Към момента звената на спешната помощ в страната за близо 200. Имаме амбицията да подменим част от автопарка и оборудването. Съществуват линейки от 2000 година.Петнадесет години, отнесени към темповете, с които се развиват технологиите, означава, че те все едно са на 150 години. Спешните лекари сега носят тежка апаратура в огромни куфари, трудно маневрени са, това не бива да е така. Даваме 10 млн. лв. от европарите за нови линейки", обяснява д-р Пенков.

Протести в защита на природен парк "Странджа" и срещу застрояването му се организираха вчера в София и различни градове на страната, информира "Дума". В столицата около 200 души направиха шествие, като техният брой се увеличаваше постепенно заради прииждащи екоактивисти в края на работния ден.
Протестът бе спонтанен и напомни на изпълнителната, съдебна и законодателна власт, че имат 10 дни, за да защитят Странджа.

Природозащитниците ще представят пред Европейския парламент и Европейската комисия петиция, за която се събират в момента подписи. "Искаме море и пясък, а не бетон и "изкуствен блясък", "Долу ръцете от Странджа" - бе изписано на някои от лозунгите. "Туристите се броели грешно", алармира "Труд". "Ще настояваме за промяна в методиката за набиране на информация за броя на туристите в България", каза зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. "В момента разминаванията са огромни, ако съпоставим приходите от туризъм, броя на туристите и отчетените нощувки. Парите отговарят на по 7-8 нощувки, а според отчетите всеки турист е стоял по ден и половина в България", даде пример Ботев. Според него в методиката, използвана от националната статистика, има заложени деформации, защото не се отчита броят на туристите, отсядали в хостели, къщи и семейни хотели с до 10 легла.

"Щом чиновниците са много, ще назначим още!", отправя подбудителен апел анализът на "Сега". И правителството на Орешарски бори "неработещата" администрация с още повече администрация. Изводът - колкото повече намаляват работещите в страната ни, толкова повече се увеличават чиновниците на издръжка на бюджета. Сега анкетите сред младите сочат, че тяхното желание е да си намерят работа в администрацията - обяснимо.

Заради тройния скок на жалбите от завишени декемврийски сметки, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е влязла на проверка в "Топлофикация София". Това съобщи Еленко Божков, член на комисията. Той представи справка, според която през миналата година в регулатора са постъпили общо 13 087 жалби при 3887 през 2012 г. Три четвърти от всички жалили се през миналата година са се оплаквали от сметките и от сумата за сградната инсталация, която им е начислена, обясни Божков. Останалите жалби са за качеството на услугата и по други проблеми с топлофикация, пише "Монитор".


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 8Защото са им основния електорат, който се продава за 2 кебапчета и бира, но май и си правят добре сметката непрекъсното парични и чматериални социални помощи, пари за всяко раждане, детски за по 8-10 деца, които после стават също като повечето от родителите си кърлежи, привилегии, никой не ги закача за п рестъпността, простащината и мръсотията, която правят... Така че ... няма нищо случайно те на правителството - вот, а правителството на тях техният живот по традициитеим ...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономията от пенсии е от ритналите камбаната пенсионери желан и стимулиран подход на правителствата след 1990 г. съм демографията на България. А награди за лекарите ще има ли все пак те имат най-голям принос за за спестяване на парите от пенсии на дъртаците като своевременно ги пращат при Св. Петър. Особено личните лекари. Какво си представят дъртаците, кои са те, че искат да живеят? Ама ха, марш на 2 метра под земята. Пари и трябват на почтената ни държава. Пари-и-и-и-и...
16
0
 
4
 
! Отговори
Симо преди 7 години
Понеже има коментари към мен.Проблем не е само в ниската пенсия и големия стаж.Проблема е, че от толкова работа, вече е болен и не знам колко ще я взема тая пенсия, а *** щрака с пръсти взема детски и ТЕЛК-пенсия и ще ги взема цял живот тези пари.Проблема е че съм на 36 години, а имам само 10 години доказан трудов стаж, а след 50 год. няма и да работя сигурно.Кога ще направя 37г. мин. трудов стаж?Можело да се плаща годините на следването - а аз ще си ги върна ли после, колко ще живея?
15
0
 
11
 
! Отговори
ГЕНОЦИД преди 7 години
Пестим , за да не дадем на заслужилите пенсии,за да има за разплод на ***.Българите са подложени на геноцид.
14
0
 
5
 
! Отговори
+ преди 7 години
mda - spesteni sa i ot 37423 dushi - predsrochno sa umreli.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята е добра-ако се спре изплащането на пенсии на хора над 80г ще се реализират още по големи икономии.След измирането им прагът може да се свали на 75 г и т.н. до унищожаването на голяма част от пенсионерите.Така ще се освободят достатъчно средства за захранване на фермата за ***.
12
1
 
13
 
! Отговори
знаем го ИК преди 7 години
Даже бяха хванали комисия за ТЕЛК с корупция ,но това е !Здрав, прав, корав ,да напрви деца и да се изкара инвалид и повече нищо не му трябва ,накрая взима повече от мен и теб ,дето вече по-стандарт на 6 дена ни морят.
11
1
 
15
 
! Отговори
ИК преди 7 години
Менгеле има увеличение и на пенсиите по инвалидност и там повечето са *** и то здрави.
10
0
 
24
 
! Отговори
Теди преди 7 години
Ако българите като *** започнат да имат по 20 деца и да се издържат от помощи само- какво ли ще стане тогава?
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха така-дигай годините за пенсия и реализирай икономии за премии-браво!
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо откачено в това социално подпомагане 25 години на един етнос.Най-бързия ход за прогрес в държавата е спиране на родилната пенсия .Чисто и просто ще се редуцират до 1-2 деца ,а и доста ще си бият камшико по еуропата.Въпроса е защо нито едно правителство не иска да им среже крилата и да си доидат на място нещата.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съгласна съм със Симо, нашите държавници да се засрамят и да преразгледат приоритетите по които се изплащат пенсиите/ако човек ги доживее разбира се/.Същото важи и за социалните помощи и придобивки за малцинствата- ако няма стаж най-малко 5 г. какви помощи ще търси от държавата, която събира парите от данъкоплатеца ,който се труди цял живот ,помощи да се дават само до 2-ро дете. Аман от интеграция. Намалете възрастта за пенсии до 60г./хората са болни и амортизирани-и физ . и псих./.
6
1
 
29
 
! Отговори
родител преди 7 години
Ако е за майчинство на българи , добре , но за мангалята просто това е недопустимо. Стига вече са цвъкали *** и ни е т.е. държавата да ги хрантутим.
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
изобщо не трябва да има пенсионно - хората да си заделят пари и това е, ясно, че държавата и други умници ще им ги вземат иначе... наистина за какво се живее в тази страна, след като знаеш, че в края на живота си човек е обречен на мизерия с тези пари...
4
0
 
2
 
! Отговори
макето преди 7 години
и я пестим ако пием по 1 кило по маки на ден догодина ке имам една бочва повеке ся кат гледам требе да си купим още 2-3 бочви
3
0
 
28
 
! Отговори
Симо преди 7 години
Снощи говорих с баща ми - човек на 64 години, има 42 трудов стаж, доказан и т.н. две години чака да стане пенсионер - и за какво чака ? 210 лв пенсия - 42 г. трудов стаж. Спестените пари "веднага да се преразпределят достойно и честно" между мургавелниците, без ден трудов стаж, а че той е мръзнал като технически по пътищата, по които те карат сега с парите от помощите от неговата пенсия, да не се чувства никой виновен ...
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"НОИ спести от пенсии, въпреки преразхода за майчинство"Спестяванията в касата да им се върне с лихвите и народната сопа.
1
0
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ... !!! преди 7 години
Така е. Възрастните българи да умират по-бързо, за да живеят новородените ***.Да живее *** Европейски съюз !